Skocz do zawartości

[Konkurs] Konkurs Literacki "Pod gradobiciem fików" Edycja czwarta

Dolar84

Recommended Posts

Wasza cierpliwość zostanie nagrodzona. Są wyniki!

Fakt, trochę to trwało, bo jednak przy czwórce oceniających opóźnienia mnożą się niespodziewanie szybko, ale dotarliśmy do końca. Poziom konkursu był generalnie wysoki i choć trafiło się kilka słabszych prac, to również pojawiły się prawdziwe perełki. Dłużej mamrotać nie będę, czas na werdykt:

I miejsce Johnny

II miejsce StyxD

III miejsce Kacpi

Serdecznie gratulujemy zarówno zdobywcom podium, jak i wszystkim pozostałym uczestnikom.

Oczywiście standardowo pojawią się również recenzje. Moje możecie przeczytać tutaj, a pozostali jurorzy opublikują swoje we własnych postach. W linku znajdują się również dokładne oceny całościowe jakie dani uczestnicy otrzymali od sędziów.

Po raz kolejny napiszę też które opowiadania w tej edycji prywatnie uznaję za najlepsze - tym razem dwa pierwsze miejsca należą do Johnny'ego odpowiednio za fanfiki "Ślady Pazurów" oraz "Mądrość niby-żywa". Trzecie miejsce zaś przyznałbym Styxowi za jego "Eksperyment". Dodam również iż właśnie StyxD oraz szczególnie Kacpi stanowili całkiem przyjemną niespodziankę, pisząc na zdecydowanie wyższym poziomie niż dotychczas - szczególnie w odniesieniu do formy. Taki progres aż miło obserwować i liczę, że na tym się nie skończy.

To byłoby z mojej strony wszystko, raz jeszcze dziękuję uczestnikom i już zapraszam na kolejne edycje Konkursów Literackich, które nadal będą pojawiać się w dziale.

PS: A teraz uprzejmie <odgłos przeładowywanej broni> zachęcam uczestników, sędziów i kibiców, którzy jeszcze tego nie zrobili do udania się do tematu oskarowego i nominowanie swoich faworytów. Dobrowolne <syk palącego się lontu> naturalnie...

• +1 1

Wychodzi na to, że zająłem 4 miejsce,  wraz z Bodziem. Fajnie. 

Pozostaje wiec odnieść się do Dolarowych recenzji i czekać na pozostałe. 

Dzieło numer 1. Owszem, zostało nieco upośledzone przez limit. Prawdopodobnie, w najbliższym czasie znajdę chwilę by poprawić rozmowę wrzucić fanfik tak jak trzeba. Ba, nawet powinienem.

Dzieło numer 2. Tu nie w limicie leżał problem, a raczej w pomyśle (znaczy się w limicie też, ale głównie w pomyśle). Otóż, w połowie opowiadania, zorientowałem się, ze trzeba by wyciąć 3/4 dziennika, zeby spełnić limit, ale nie miałem pomysłu, co zrobić zamiast tego, więc zaryzykowałem i wyszło jak wyszło. Na pocieszenie powiem, że prawdziwa kontynuacja: ,,Słów króla" istnieje i powolutku (bardzo powolutku) się tworzy. Może kiedyś zagości na forum.

Dzieło numer 3. A obawiałem się, że to będzie najsłabsze z moich dzieł, gdyż jest wymierzone bezpośrednio w jednego z jurorów i jego wiekopomne dzieło (tak myślę, bo kto inny by mógł dać taki temat). Jak widać, było na tyle dobre, że się nie ośmieszyłem (chyba)

Pomysł został zaczerpnięty w 100% ze Szwejka ( Co Dolar zauważył). Ordynans właśnie miał być typowym Szwejkiem, a oberleutnant typowym, skretyniałym dowódcą ze Szwejka (coś jak porucznik Dub). Zabrakło tylko miejsca na lekarza, który leczy wszystko lewatywą i parę innych, znamionowych elementów. 

Za recenzje dziękuje i czekam na pozostałych jurorów, którzy wystawili znacznie niższe noty. 

• +1 1

Przyznam, że jestem całkiem zaskoczony nagłym wysokim miejscem, bo subiektywnie moje opowiadania nie wydają mi się w jakiś sposób lepsze od tego co dotychczas tworzyłem.

Nie widać też tego po ocenach opowiadań, poza jedną 10. Więc czemu aż taka niespodzianka, Dolarze? :)

No dobrze, to brzmi jakbym miał znowu narzekać. Dziękuję za komentarze i gratuluję pozostałym uczestnikom.

Znowu opowiadanie, które powstawało tylko parę godzin żeby zdążyć na deadline, bez większego przemyślenia, podobało się najbardziej. To ja rozkładam ręce - może cała moja metodyka pisania jest zła? :ppshrug:

Co do "Granicy", to zapewne obniżeniem klimatu zaowocowało to, że musiałem niemal jedną trzecią opowiadania wyciąć, żeby zmieścić się w limicie. Większość ze środka. Niestety.

PS. Komentarze Dolara mogę niestety ocenić jedynie na 8/10 ze względu na pojawiające się miejscami rażące błędy, takie jak "Batopny", czy zdanie "Twilight mówiąca to powiedziała bez przemyślenia tematu", którego nijak nie rozumiem, a chciałbym wiedzieć co znaczy, bo dotyczy mojego opowiadania. ;)

• +1 1

Dnia 19.03.2016 o 23:39, StyxD napisał:

Przyznam, że jestem całkiem zaskoczony nagłym wysokim miejscem, bo subiektywnie moje opowiadania nie wydają mi się w jakiś sposób lepsze od tego co dotychczas tworzyłem.

Nie widać też tego po ocenach opowiadań, poza jedną 10. Więc czemu aż taka niespodzianka, Dolarze? :)

No dobrze, to brzmi jakbym miał znowu narzekać. Dziękuję za komentarze i gratuluję pozostałym uczestnikom.

Znowu opowiadanie, które powstawało tylko parę godzin żeby zdążyć na deadline, bez większego przemyślenia, podobało się najbardziej. To ja rozkładam ręce - może cała moja metodyka pisania jest zła? :ppshrug:

Co do "Granicy", to zapewne obniżeniem klimatu zaowocowało to, że musiałem niemal jedną trzecią opowiadania wyciąć, żeby zmieścić się w limicie. Większość ze środka. Niestety.

PS. Komentarze Dolara mogę niestety ocenić jedynie na 8/10 ze względu na pojawiające się miejscami rażące błędy, takie jak "Batopny", czy zdanie "Twilight mówiąca to powiedziała bez przemyślenia tematu", którego nijak nie rozumiem, a chciałbym wiedzieć co znaczy, bo dotyczy mojego opowiadania. ;)

Expand  

W zdaniu o którym mówisz popełniłem Mordeczyzm, czyli zaawansowany skrót myślowy - już jest poprawnie :D. Literówkę też wykasowałem.

Może i oceny się aż tak nie różnią, ale w moim odczuciu tym razem postarałeś się jakoś bardziej. No ale cóż - subiektywna opinia :D

:pinkieo:

Dnia 19.03.2016 o 17:29, Dolar84 napisał:

III miejsce Kacpi

Expand  

Ok... tego się nie spodziewałem. Standardowo moim celem było miejsce wyższe od ostatniego a tu... kurde... aż chce się skakać z radości :pinkie:

Co do konkursu, to oczywiście gratuluję wszystkim uczestnikom i co tam jeszcze... nie wiem co powiedzieć... dalej jestem w szoku.

• +1 2

He, he, he… Tak to jest kiedy na dwa fiki poświęca się całość zaangażowania i nie wystarcza sił ani chęci by porządnie podszlifować trzeci… A mogłem zgarnąć trzy tytuły „Perełek” :P

A teraz poważnie – jestem niezwykle usatysfakcjonowany, że moje opowiadania tak przypadły do gustu jurorom. Przyznam, że pomysł na nie szlifowałem dość długo i byłem niezwykle ciekaw tego jak jego mały fragment (bo te trzy fanfiki to rzeczywiście fragment pewnej całości) przypadnie innym do gustu. Najwyraźniej przypadł i za to jestem wdzięczny z całego serca.

Gratuluję też pozostałym laureatom i w ogóle wszystkim uczestnikom za pracę, pomysły i wyobraźnie, jurorom za chęci i ciepłe słowa pochwały. No i do zobaczenia w następnych edycjach. :D

• +1 2

Nie chciałem się wybijać przed pozostałych recenzentów :rainderp: A tak poważnie - miałem poważne problemy z niektórymi recenzjami. Albo brakowało mi słów, aby opisać niektóre wspaniałości, albo brakowało mi racjonalnych argumentów, zdolnych w pełni oddać moje niezadowolenie. W końcu jednak dokończyłem dzieła, abyście, nasi drodzy uczestnicy, mogli przeczytać nieco więcej.

Miłego czytania!

Pozdrawiam

• +1 5

Niektórzy, Sun, byli na Bykonie, potem w pracy i dopiero teraz mają teoretycznie chwilę na sprawdzenie kwejka ;P

Byłem pozytywnie zaskoczony, gdyż widząc stosunkowo niewielką ilość prac i to często nadsyłaną w ostatniej chwili, obawiałem się, że będą tworzone na szybkiego. Jednak tym razem jest moim zdaniem lepiej, niż w III edycji. Kilka miłych zaskoczeń (Styx, Kacpi), kilka osób, które kontynuują dobrą passę (Johnny, Sun), ale też kilka po prostu solidnych wyników.

Tradycyjnie przypomnę, jak oceniam. Skupiam się przede wszystkim na fabule, odczytanym koncepcie i emocjach, jakie wywołuje fanfik. Przyznaję za to punkty, a nie wystawiam oceny w skali 0-10. Opowiadanie 4/10 to nie jest słaby tekst, a po prostu tekst, który otrzymał 4 punkty. Jest subtelna różnica.

Hojność jest dostosowana do średniego poziomu konkursu, więc niekoniecznie 4/10 odpowiada tylu samo punktom z innej edycji. Różnica jednak mieści się w granicach chyba jednego punktu, maks dwóch.

Recenzje (na szablonie Dolara):

Odkryj ukrytą treść

Odkryj ukrytą treść

Odkryj ukrytą treść

Odkryj ukrytą treść

Odkryj ukrytą treść

Odkryj ukrytą treść

Odkryj ukrytą treść

Odkryj ukrytą treść

Odkryj ukrytą treść

Odkryj ukrytą treść

Odkryj ukrytą treść

Kolejność autorów i fanfików:

Odkryj ukrytą treść

• +1 4

Ej, ej... chciałbym zgłosić drobny protest.

Dnia 23.03.2016 o 00:33, SPIDIvonMARDER napisał:

Tradycyjnie przypomnę, jak oceniam. Skupiam się przede wszystkim na fabule, odczytanym koncepcie i emocjach, jakie wywołuje fanfik. Przyznaję za to punkty, a nie wystawiam oceny w skali 0-10. Opowiadanie 4/10 to nie jest słaby tekst, a po prostu tekst, który otrzymał 4 punkty.

Expand  

To w takim razie... nie wiem, przydałaby się jakaś tabelka konwersji do ustalenia z pozostałymi jurorami?

Bo sorry, ale jeśli dla trzech osób 4/10 to słabe opowiadanie, a dla jednej... może być, ale nie musi, to wyciąganie średniej z takich ocen jest trochę pozbawione sensu.

Zbyt poważnie podchodzę do tego konkursu? Być może.

Ale przynajmniej mam wyjaśnienie tych sytuacji z poprzednich Gradobić, gdy otrzymywałem komentarze w rodzaju "Ok... ok... mogłoby być lepiej, ale jest całkiem fajnie: 3/10". :crazytwi:

Teraz chyba muszę coś oznajmić - opowiadania w tym konkursie były moimi ostatnimi fanfikami z MLP. Poważnie. Obawiam się, że przestałem już uwielbiać ten serial. Jeśli kogoś interesuje moje uniwersum, to wiedzcie, że pod żadnym pozorem go nie porzucam. Po prostu Danstir będzie się teraz rozwijać bez udziału kucyków. Najpewniej wprowadzę też parę istotnych zmian w fabularnych. Pojawi się też pewnie jeszcze jakieś opowiadanie w dziale "Świat bez kucyków".

No cóż. To już wszystko? To się okaże. Wiadomo tylko jedno: wszystko będzie w porządku.

Odkryj ukrytą treść

Edytowano przez Nyxgrim
  • +1 1

Dnia 26.03.2016 o 00:44, Nyxgrim napisał:

Teraz chyba muszę coś oznajmić - opowiadania w tym konkursie były moimi ostatnimi fanfikami z MLP. Poważnie. Obawiam się, że przestałem już uwielbiać ten serial. Jeśli kogoś interesuje moje uniwersum, to wiedzcie, że pod żadnym pozorem go nie porzucam. Po prostu Danstir będzie się teraz rozwijać bez udziału kucyków. Najpewniej wprowadzę też parę istotnych zmian w fabularnych. Pojawi się też pewnie jeszcze jakieś opowiadanie w dziale "Świat bez kucyków".

No cóż. To już wszystko? To się okaże. Wiadomo tylko jedno: wszystko będzie w porządku.

Odkryj ukrytą treść

Expand  

Szkoda, szkoda. No ale nie tracę nadziei, że może jeszcze kiedyś wrzucisz do niego pastelowe taborety. Albo przynajmniej ich nie wykasujesz zupełnie, a zwyczajnie zmarginalizujesz w swoich przyszłych opowiadaniach.

I tak - będę czytał dalej o Dalaranie jeżeli zdecydujesz się w drugim dziale publikować :D

Szkoda, szkoda. No ale nie tracę nadziei, że może jeszcze kiedyś wrzucisz do niego pastelowe taborety. Albo przynajmniej ich nie wykasujesz zupełnie, a zwyczajnie zmarginalizujesz w swoich przyszłych opowiadaniach.

I tak - będę czytał dalej o Dalaranie jeżeli zdecydujesz się w drugim dziale publikować :D

Expand  

Aktualnie chciałbym się bardziej skupić na tłumaczeniu niż pisaniu. A to oznacza, że po ponad rocznej przerwie powróci "Paradise". A jeśli konstelacja gwiazd będzie mi sprzyjać może nawet wezmę się zaaa...

Odkryj ukrytą treść

:lunahug2:

Edytowano przez Nyxgrim
  • +1 1

Emm... nie żebym nie doceniał opinii sędziów, którzy już zdążyli się wypowiedzieć, a których oceny są dla mnie bardzo wartościowe ale... czy Alberich przypadkiem o czymś nie zapomniał?

Edytowano przez Johnny
  • +1 2

Dnia 29.03.2016 o 07:15, Johnny napisał:

Emm... nie żebym nie doceniał opinii sędziów, którzy już zdążyli się wypowiedzieć, a których oceny są dla mnie bardzo wartościowe ale... czy Alberich przypadkiem o czymś nie zapomniał?

Expand  

Już go skrzyczałem za opier... znaczy zapominalstwo. Zobaczymy co z tego wyniknie.

• +1 1

Spóźnione świętami i życiem recenzje:

OCENY

Ogólnie gratuluję wszystkim uczestnikom, poziom konkursu był bardzo przyzwoity. Postarałem się jak najwięcej powiedzieć w swoich mini recenzyjkach i jak najlepiej opisać, co mi się podobało (a co nie) w Waszych opowiadaniach. Przepraszam Was serdecznie, że publikuję to tak późno.

Pozdrawiam ciepło uczestników i obserwatorów konkursu!

• +1 2

Cóż, dziękuję za i tym razem przychylne oceny, ale nie mogę się powstrzymać, by nie skomentować pewnych rzeczy.

Choć niespecjalnie podobał mi się morał porzucenia bliskiego na rzecz dziwnie rozumianej wolności

Expand  

Hej... ale czy to nie jest równie dobrze jednozdaniowe podsumowanie twojej "Szklanej Kuli"? :P

Random po pełną kontrolą, wykonanie przyjemne (i z nawiązaniem do Undertale’a)

Expand  

Hę? Możliwe że coś przeoczyłem albo źle pamiętam, ale przejrzałem na szybko to opowiadanie i nigdzie nie widzę nawiązań do Undertale'a (poza moim awatarem na forum). Jaka rzecz ci się skojarzyła z Undertale?

@StyxD

Tak nieco od końca:

Dnia 29.03.2016 o 22:01, StyxD napisał:

Hę? Możliwe że coś przeoczyłem albo źle pamiętam, ale przejrzałem na szybko to opowiadanie i nigdzie nie widzę nawiązań do Undertale'a (poza moim awatarem na forum). Jaka rzecz ci się skojarzyła z Undertale?

Expand  

To:

...z dziennikiem i zestawem do pisania w jukach, oraz determinacją w sercu.
Expand  

Może "determinacja w sercu" nie była nawiązaniem świadomym, a moją nadinterpretacją. :D

Dnia 29.03.2016 o 22:01, StyxD napisał:

Hej... ale czy to nie jest równie dobrze jednozdaniowe podsumowanie twojej "Szklanej Kuli"? :P

Expand  

Sam tak bym tego nie odbierał, głównie za sprawą kontekstu, chociaż analogia jest zabawna i niepozbawiona trafności. Jest różnica między wolnością rozumianą jako obraną ścieżką życia, a jako próbą wydostania się ze szponów zorganizowanego systemu. Trochę kwestia skali, trochę okoliczności. Zresztą "morał" "Szklanej Kuli" ma w moich oczach coś z szukania mniejszego zła, więc daleki jestem stawiania tego wyboru jako jednoznacznie pozytywnego.

Przy okazji – zwlekałem z odpowiedzią na Twój dawny komentarz pod moim fikiem, trochę na zasadzie tradycyjnego "jutro się zrobi", trochę dlatego, że dobrze byłoby odpowiedzieć innym. A teraz minęło tyle czasu, że cytując pewną piosenkę: "Jest mi tak, jakby już było za późno". W sumie szkoda, bo materiał zarówno do polemiki, jak i podziękowań (parę uwag było kąśliwych, ale boleśnie celnych), miałem nadzwyczajny.

Dnia 29.03.2016 o 22:26, Alberich napisał:

Może "determinacja w sercu" nie była nawiązaniem świadomym, a moją nadinterpretacją.

Expand  

Całkiem możliwe, że miałem w głowie Undertale, kiedy to pisałem... ale przy czytaniu nie kojarzy mi się to nijak. :)

Dnia 29.03.2016 o 22:26, Alberich napisał:

Przy okazji – zwlekałem z odpowiedzią na Twój dawny komentarz pod moim fikiem, trochę na zasadzie tradycyjnego "jutro się zrobi", trochę dlatego, że dobrze byłoby odpowiedzieć innym. A teraz minęło tyle czasu, że cytując pewną piosenkę: "Jest mi tak, jakby już było za późno". W sumie szkoda, bo materiał zarówno do polemiki, jak i podziękowań (parę uwag było kąśliwych, ale boleśnie celnych), miałem nadzwyczajny.

Expand  

Szkoda, naprawdę, bo wyczuwam potencjał na takie polemiki polityczno-postaciowe, że cały temat zostałby przeniesiony do forum dyskusyjnego. :P

Ale czemu za późno? Czy to nie ty pisałeś kiedyś, że fandom umiera bo nikomu nie chce się już nic robić?

Dnia 31.03.2016 o 00:01, StyxD napisał:

Ale czemu za późno? Czy to nie ty pisałeś kiedyś, że fandom umiera bo nikomu nie chce się już nic robić?

Expand  

Ja pisałem (że się starzeje, nie umiera, ale mniej więcej wychodzi na to samo), a i owszem. Problem w tym, że i mnie ta przykra przypadłość dopadła, straciłem zapał i wcale nie jestem lepszy od reszty koła emerytów. A mówiąc "za późno" miałem raczej na myśli odgrzewanie naprawdę starych kotletów. Coś jakby na forum komputerowców odpowiedzieć komuś po dwóch latach, trochę przypał. Jednak, jak tak teraz mówisz, może i szkoda... Jak wrócę na weekend do domu to zobaczę, co się da zrobić.

• Utwórz nowe...