Popularny post. Szonszczyk Napisano Kwiecień 27, 2018 Popularny post. Share Napisano Kwiecień 27, 2018 (edytowany) Chcesz zostać opiekunem działu na naszym skromnym forum? Nie wiesz jakie obowiązki ma takowy opiekun? Co masz napisać w podaniu? A może po prostu chcesz wiedzieć ile czasu spędza dany opiekun na forum? To jest właśnie miejsce gdzie możesz zadać tego typu pytania, a gdzie też, nasi mili opiekunowie (i nasza kochana moderacja ), postarają się na nie odpowiedzieć! FAQ na temat opiekunów: (nie jest to wersja finalna! Aktualizacja 31.01.2019) Spoiler 1. Co musi się znaleźć w podaniu? Nie ma takiej rzeczy jaka musi się znaleźć w podaniu. Bardziej mówimy o "podaniu" niż o prawdziwym podaniu, gdyż może mieć ono formę dowolną i nie jest ograniczone do tej jednej. 2. Dobrze, więc co mam napisać w podaniu by mieć szansę na przyjęcie na opiekuna? Brane pod uwagę będą pomysły na tematy, promocję działu (konkursy, eventy itp.), a także ogólnie zamysł posprzątania działu. Im dokładniejsze i lepsze pomysły znajdą się w podaniu tym większe prawdopodobieństwo, że podanie zostanie zaakceptowane przez administrację. Nie wymagamy zastosowania stylu formalnego, równie dobrze można do nas pisać "siema ziomal", dać dobre pomysły i zostać przyjęty... Przykładowe (!!!) informacje jakie można zawrzeć w takowym podaniu: 1) Plany związane z działem 2) Proponowane zabawy i tematy dyskusyjne 3) Proponowany event działowy (konkurs) 4) Sposób uporządkowania działu 5) Wcielenie się w postać i odpowiedzenie na poniższe pytania w sposób zgodny z jej charakterem: a) Jakie jest twoje ulubione zajęcie i dlaczego właśnie ono? b) Co byś zrobił, gdyby twojej rodzinie groziło niebezpieczeństwo? c) Wolisz mieszkać na wsi, czy w mieście? 6) 5-6 zdań o sobie, w których przekonasz nas (administrację), że nadajesz się na to stanowisko. 3. Gdzie wysłać podanie na opiekuna działu? Podanie należy wysyłać w wiadomości prywatnej u któregokolwiek z Administratorów Wspierających (TYCH FIOLETOWYCH) (najlepiej u mnie) lub u Decaded. Zielone ludki proszę zostawić w spokoju... 4. Czy potrzebuję doświadczenia by zostać opiekunem? Nie, od opiekuna wymagamy jedynie zaangażowania, pomysłów i włożenia trochę swojego czasu w tworzenie tematów. 5. Co takiego odpowiedzialnego robi opiekun? Opiekun ma na zadanie utrzymywać aktywność w swoim dziale, a także reagować na łamanie regulaminu forum, jeśli takowe by się pojawiło. 6. Czy opiekowanie się działem jest trudne? Nie jest, nawet moderacja swojego działu jest banalnie prosta i jest do nauczenia się w 5 minut. 7. Ile trwa zaakceptowanie podania o przyjęcie na opiekuna? W dużej mierze zależne jest to od nas, adminów, kiedy będziemy mogli się zebrać i obgadać zgłoszenie. Powiedzmy, że maksymalnie dwa dni, jeśli do tego czasu nie uzyskasz odpowiedzi, pisz przypomnienie. 8. Jakiego kucyka mam sobie wybrać? To zależy, najczęściej użytkownicy wybierają kucyka, którego najbardziej lubią, ale niektórzy też wolą wziąć kucyka, z którym dzielą najwięcej zainteresowań lub takiego, na którego mają najwięcej pomysłów. 9. Czy jak zabraknie mi pomysłów, to koniec? Absolutnie nie! Wystarczy, że zgłosisz taką rzecz reszcie opiekunów, a na pewno uzyskasz pomoc przy tworzeniu nowych tematów, a może nawet pomysł na konkurs... 10. Czy jak nie będzie mnie przez miesiąc to mnie wyrzucicie? Jak tego nie zgłosisz wcześniej, to zrobię to osobiście Nie jesteśmy zbytnio restrykcyjni i miesięczne urlopy u opiekunów działu zdarzają się często, wystarczy tylko to zgłosić w odpowiednim temacie na forum i możesz lecieć na Bahamy lub w Bieszczady, wszystko zależy od osobistych preferencji... Wolne działy: - Fluttershy (Chatka Fluttershy) - Rainbow Dash (Podniebny klub Rainbow Dash) - Pinkie Pie (Cukrowy Kącik Pinkie Pie) - Rarity (Butik Rarity) - Applejack (Farma Applejack) - Derpy (Chmurka Derpy) - Discord (Wymiar Anarchii) - Sombra (Armia Króla Sombry) - Sunset Shimmer (Sekretne Laboratorum Sunset Shimmer) - Lyra i Bon Bon (Ławka Lyry i Bon Bon) - Vinyl i Octavia (Studio Muzyczne Vinyl i Octavii) - Sunburst (Zacisze Sunbursta) - Wonderbolts (Akademia Wonderbolts) - Stygian (Librum Secretum) ... możesz także poprosić o stworzenie własnego! Zapraszam do zadawania pytań i prowadzenia dyskusji! Edytowano Listopad 9, 2019 przez Szonszczyk Update działów 3 4 4 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popularny post. Kruczek Napisano Kwiecień 27, 2018 Popularny post. Share Napisano Kwiecień 27, 2018 Parówy nieśmiałe pewnie nawet nie pisną w razie czego więc odpowiem na wszystkie pytania zadane mi przez niewidzialnego przyjaciela, nazwijmy go "Zainteresowany Eduardo". Poniższe odpowiedzi udzielane są na podstawie doświadczenia z prowadzeniem paru tam działów na forum. A więc, co chciałbyś wiedzieć, Panie Edmundzie?[Eduardo] Eduardo... proszę Pana... D-dużo czasu zajmuje opiekowanie się działem? Mój drogi, to już zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Generalnie nie jest to coś, do czego trzeba zarezerwować dużo wolnego czasu. Widziałem ludzi, ba, byłem nawet jednym z tych ludzi którzy czasami mniejszą aktywność w dziale tłumaczyli "brakiem czasu" a co za tym idzie żona mi rodzi, podchodzę do testu z umarłego języka aborygenów albo pracą domową z pszyrki. Prawda jest taka, że czasami po prostu nie masz ochoty nic robić w dziale ani myśleć o baleronach i to zrozumiałe. Sam sobie organizujesz czas i podobnie jest w dziale. Od Ciebie zależy czy w danym terminie podejmujesz aktywność która wymaga większego poświęcenia czasu, to zawsze mile widziane, ale niekonieczne. Wszystko leży w kwestii Twojego pomysłu.[Eduardo] No dobrze, a co z obowiązkami? Co taki opiekun właściwie robi? To proste, przyjmując dział kucyka pod swoje skrzydła jesteś za tego kucyka odpowiedzialny. Przychodzi w paczce, cały tęczowy i żywy. Opiekujesz się nim jak zwierzaczkiem - pilnujesz galerii i listy fanów, żeby futerko było mięciutkie i błyszczące. Karmisz nowymi tematami - dyskusjami, zabawami, konkursami. Pilnujesz żeby woda w misce nie stała za długo a dzięki twojej kreatywności twój kucyk jest szczęśliwy. [Eduardo] Chyba nie do końca rozumiem, to m-metafora, tak? Nie dostanę prawdziwego kucyka? Nie dziwię się, że nie masz dziewczyny, Eduardo.[Eduardo] Ty też nie masz, w dodatku gadasz w jednym poście z wyimaginowanym przyjacielem którego stworzyłeś na potrzebę posta... Sklej dupsko albo cię wykasuję.[Eduardo] A co mam napisać w podaniu? To nie ma większego znaczenia, tak mi się przynajmniej wydaje. No ale ja zwykle pisałem troszkę o sobie, potem co bym zmienił w dziale + swoje nowe pomysły. Swego czasu zdaję się był większy hajp na zostanie opiekunem. [Eduardo] A co jeśli mam mało postów i nikt mnie nie zna??? To nic, Eduardo, nadal możesz się zgłosić. Nie ma chyba żadnego "progu" od którego można zgłaszać swoje kandydatury. Masz pomysł i chęci? Próbuj, a pewnie się uda. 7 2 1 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Silver Cheese Napisano Kwiecień 27, 2018 Share Napisano Kwiecień 27, 2018 54 minuty temu, Kruczek napisał: Od Ciebie zależy czy w danym terminie podejmujesz aktywność która wymaga większego poświęcenia czasu, to zawsze mile widziane, ale niekonieczne. Wszystko leży w kwestii Twojego pomysłu. Warto wspomnieć o miłej i ambitnej ekipie opiekunów i adminów, którzy chętnie pomogą, doradzą, jak nie masz pomysłów to także coś dla ciebie zmastrują prowadząc dział . Aaa ... i jeszcze Cię zleją, bo jak przez 1 miech nic dla działu nie zrobiłeś, to się nie tłumacz potem, że życie, apokalipsa, weltschmerz czy anime . W pewnym stopniu jesteś zobligowany, aby dział żył i twój kucyk był dobrze dokarmiany. Cierpliwość adminów i modów także ma swoje granice, więc lepiej nie wystawiać nas, ani ich na próbę . 4 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Kwiecień 27, 2018 Share Napisano Kwiecień 27, 2018 Nie mam dużego stażu jako opiekun, właściwie bardzo krótki, bo pod koniec lutego wydaje mi się, że nim zostałam, jednak patrząc na to, że na samym forum trochę tego stażu mam i bałam się zostać opiekunem, chcę powiedzieć, że nie ma czego się bać. Oczywiście moim zdaniem podstawą do zostania opiekunem działu to pomysły i kreatywność. Czas tutaj nie powinien grać roli, bo właściwie wystarczy godzina w tygodniu (!) poświęcona i już jest w porządku. Wystarczą tylko chęci i pomysły. Jak dobrać sobie dział? Na pewno warto sugerować się postaciami, które się lubi. Bo za coś się je lubi, prawda? Jednak to nie zawsze tak działa. W moim przypadku na przykład nie. Fluttershy nie jest jedną z moich ulubionych bohaterek, gdybym miała brać ulubioną bym wzięła Chrysalis, jednak padło na Drżypłoszkę. Dlaczego? Bo ma ona powiązania do jednego z moich zainteresowań, czyli zwierząt. Na ten temat jestem w stanie sporo napisać, nieskromnie mówiąc - znam się na tym. Dlatego też to wybrałam, bo od początku miałam sporo pomysłów do tematów (chociaż znalazły się też inne tematy, powiązane z Fluttershy, a nie związane ze zwierzętami, np herbata, czy zmiany w postaci). W dodatku jak pisali wyżej - masz chwilowo brak weny, pomysłów? Zaczerpnij inspiracje u innych opiekunów, podziel się problemem w konferencji albo napisz, co dokładnie Cię trapi. 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popularny post. Suchar Napisano Grudzień 6, 2018 Popularny post. Share Napisano Grudzień 6, 2018 (edytowany) - Jak to jest być opiekunem? Dobrze? - Wie pan, moim zdaniem to nie ma tak, że dobrze albo że nie dobrze. Gdybym miał powiedzieć co cenię w dziale najbardziej powiedziałbym, że ludzi... Ludzi którzy budują ze mną ten dział, biorą udział w zabawach i co ciekawe, to właśnie zainteresowane osoby głównie wpływają na popularność tematu. Chodzi o to, że kiedy pisze się temat do działu nawet pozornie uniwersalny, bywa że nie udaje się utrzymać uwagi użytkownika, która przekłada się na jego aktywność. Ja miałem szczęście, by tak rzec, ponieważ miałem wenę, i wykorzystałem ją do pisania tematów, tworzenia zabaw, prowadzenia roleplaya. Wielu ludzi pyta mnie o to samo „Ale jak ty to robisz, skąd bierzesz pomysły” a ja odpowiadam, że to proste, to umiłowanie postaci, to właśnie ono sprawia, że dzisiaj na przykład prowadzę roleplaya, a jutro kto wie, dlaczego by nie? Wpadnę na inny pomysł i Tavi będzie ot choćby sadzić... no... marchew. Edytowano Grudzień 7, 2018 przez Suchar 2 13 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cheerful Sparkle Napisano Grudzień 8, 2018 Share Napisano Grudzień 8, 2018 (edytowany) 3 godziny temu, MLPFan napisał: Też chciałem zostać opiekunem działu. Niestety, najprawdopodobniej nic z tego nie wyjdzie, bo najzwyczajniej w świecie nie mam pomysłu co zrobić by ten dział "żył" Możesz pytać o propozycję osoby zaangażowane w forum - to żaden wstyd. Wielu by Ci podsunęło wartościowe pomysły @Suchar Piękna wypowiedź! Edytowano Grudzień 8, 2018 przez Grzegorz_Nikodem Bez powodu ^^ 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Grudzień 8, 2018 Share Napisano Grudzień 8, 2018 9 godzin temu, MLPFan napisał: Też chciałem zostać opiekunem działu. Niestety, najprawdopodobniej nic z tego nie wyjdzie, bo najzwyczajniej w świecie nie mam pomysłu co zrobić by ten dział "żył" To ja będę szczery - jeśli nie masz pomysłu na to co robić aby dział żył, to lepiej sobie daruj. Nie możesz wiecznie polegać na kimś, to ty jesteś opiekunem a nie użytkownicy. A nawet jeśli pojawią się pomysły, to czy będziesz umiał je dobrze zrealizować? Nie chcę ciebie zniechęcać (wręcz przeciwnie!), ale pamiętaj, że bycie opiekunem to wbrew pozorom wymagająca "fucha" i nie zawsze jest różowo. 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJ Pon 3 Vinyl Scratch Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 Wow nowe miejsca. Myślałem że miejsce opiekunów się nie zmienia ,chętnie bym wziął Vinyla Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suchar Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 (edytowany) A, zapraszam. Przyda się osoba do opieki nad tą postacią, bo sam nie mam ani czasu, ani pomysłu żeby ją poprowadzić. Jeżeli tylko masz chęci i pomysły to dział stoi dla ciebie otworem. Jeśli masz jakieś pytania to zapraszam na PW. Edytowano Grudzień 9, 2018 przez Suchar Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJ Pon 3 Vinyl Scratch Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 Super złoże wniosek i zobaczymy jak dalej się potoczy sprawa. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 19 minut temu, Suchar napisał: A, zapraszam. Przyda się osoba do opieki nad tą postacią, bo sam nie mam ani czasu, ani pomysłu żeby ją poprowadzić. Jeżeli tylko masz chęci i pomysły to dział stoi dla ciebie otworem. Jeśli masz jakieś pytania to zapraszam na PW. Co rezygnujesz, czy pomocnika szukasz? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suchar Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 (edytowany) 16 minut temu, BiP napisał: Co rezygnujesz, czy pomocnika szukasz? Absolutnie nie rezygnuję! Lubię prowadzić dział i zależy mi na nim, właśnie dla tego cieszę się, że ktoś chce się zająć Vinyl. Ja do prowadzenia prowadzenia tej postaci przymierzam się chyba z miesiąc, ale w ogóle nie mam na nią pomysłu, poza tym nie wiem czy wyrobiłbym się czasowo mając na głowie jeszcze kilka tematów z Vinyl. 33 minuty temu, wampir221 napisał: Super złoże wniosek i zobaczymy jak dalej się potoczy sprawa. Życzę powodzenia Edytowano Grudzień 9, 2018 przez Suchar 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 Suchar ma dział Octavii, więc z niczego nie musi rezygnować. Jakby chciał to może i Vinyl wziąć, chociaż to większa odpowiedzialność mieć parę działów, ale wcale nie niemożliwe 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suchar Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 Kiedy dopiero zostałem opiekunem zastanawiałem się, czy nie prowadzić również tematów związanych z Vinyl, jednak gdy już wgłębiłem się w temat zrozumiałem, że nie ma to większego sensu. W tej chwili z czasem stoję praktycznie idealnie i teoretycznie dałbym radę przez chwilę zająć się drugą klaczą, jednak w takim układzie, na dłuższą metę nie miałbym czasu na inne rzeczy. Już od jakiegoś czasu zastanawiałem się, czy ktoś zechce objąć stanowisko opiekuna Vinyl i zapełnić pustkę w dziale spowodowaną brakiem tematów z nią. Jak widać, doczekałem się 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 Przed chwilą, MLPFan napisał: Ja to akurat chciałem zostać opiekunem nieistniejącego jeszcze działu - Kryształowe Królestwo. Dział byłby poświęcony Cadence, Schining Armorowi oraz Flurry Heart Jest taki dział, ale w archiwum. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 Nawet jeśli dział danej postaci nie istnieje, to jeśli chcesz się zająć jakąś postacią to też można poprosić i stworzenie go i od razu zajęcie stanowiska opiekuna. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szonszczyk Napisano Grudzień 9, 2018 Autor Share Napisano Grudzień 9, 2018 25 minut temu, MLPFan napisał: Jak już wspomniałem - napisałem do Szonszczyka, nie mniej, na razie nie dostałem odpowiedzi (nie chcąc wyjść na upierdliwca, nie wysłałem żadnego przypomnienia, ponaglenia ani niczego takiego) Nie odpowiedziałem, bo wyszedłeś z rozmowy: 5 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Decaded Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 1 minutę temu, MLPFan napisał: No to jak - mogę zostać opiekunem? Bazując na tym, co zawarłeś w swoim "podaniu"... Jestem na nie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 (edytowany) 16 minut temu, MLPFan napisał: Szmutno. Ale jak już wspomniałem - nie od razu Kraków zbudowano... Nie widziałem twojego podania, ale powiem tyle - nie rezygnuj, próbuj dalej. Mam dla ciebie kilka rad. 1. Pod żadnym pozorem nie pisz tekstów typu - "koledzy mówią, że jestem kreatywny", "mam dużo fajnych pomysłów". To mają być konkrety. 2. Przedstaw kilka, ale za to ciekawych pomysłów. 3. Nie rób rażących błędów - nikt tego nie lubi 4. Nie przesadzaj z emotkami 5. Nie lej wody, pisz krótko, ale konkretnie Edytowano Grudzień 9, 2018 przez Triste Cordis 4 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJ Pon 3 Vinyl Scratch Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 Niestety moje podanie zostało odrzucone a miałem takie fajne pomysły nie będę opiekunem Vinyla szkoda. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJ Pon 3 Vinyl Scratch Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 Najgorsze jest że taka okazja może się nie powtórzyć, nie wiadomo kiedy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 2 minuty temu, MLPFan napisał: @wampir221- najwyraźniej obaj mieliśmy pecha Nie, to nie pech. Nie wiem jakie pomysły miał wampir221, ale twoje były (wybacz szczerość) beznadziejne. Galeria to temat, który prowadzi BiP i kilku innych, zaś lista fanów to temat, w którym użytkownicy mogą napisać co najwyżej "dopisz mnie". Rzuć okiem na inne działy, zwróć uwagę na to, że wiele rzeczy jest luźno powiązanych z daną postacią. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJ Pon 3 Vinyl Scratch Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 Nie rozumiem sytuacji kara jest bezpodstawna . 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Grudzień 9, 2018 Share Napisano Grudzień 9, 2018 Chciałabym zwrócić uwagę, że niektórzy za bardzo zbaczają z tematu. Nie dostałeś/aś z jakiegoś powodu działu to administrator wyjaśnił dlaczego, a ten temat nie służy żalom. @wampir221"Kara" nie ma nic wspólnego z Twoim podaniem, a Twoim zachowaniem na forum. Chyba, że nie mówisz o ostrzeżeniu. I ostrzegam, że kolejny post w tym temacie, który jest nie na temat albo jest ewidentnym spamem będzie karany. 3 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Favri Napisano Grudzień 11, 2018 Share Napisano Grudzień 11, 2018 Ja mam pytanie luźno związane z omawianym zagadnieniem, i na podstawie artykułu 13 ustawy 2 prawa o mojej obecności na tym forum pozwolę je sobie zadać. Bo tak. Technicznie nie ma ograniczeń co do zakładania tematów przez randomowych użytkowników w poszczególnych działach poświęconych danemu stworzonku. A praktycznie? Odpowiadając sam sobie zakładam, że wypada wysłać priv do opiekuna i zależnie od decyzji założy on temat sam albo udzieli pozwolenia. Czy też to całkowicie samowolka i nie muszę mieć zgody? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się