Guest ChrisEggII Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Siper zapowiadał, że pojawi się niedługo. Jak jest naprawdę - tego nie wie nikt. Link to comment
Po prostu Tomek Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Szkoda, bo w sumie siedzę tu tylko na /sb/ i czasem sesjach. No, jeszcze fanfiki, ale już dawno nie miałem motywacji do czytania ich. Link to comment
Po prostu Tomek Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 >używanie google tłumacza Link to comment
KochamChemie Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 (edited) Akurat MgSO4 ma odczyn wyjątkowo kwaśny. A Mg(OH)2 jest akurat słabą zasadą [jak na wodorotlenek berylowca] Edited October 19, 2015 by KochamChemie 1 Link to comment
Po prostu Tomek Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 [wmawianie sobie, że o tym pamiętałem wzmaga się] Link to comment
Guest ChrisEggII Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 U mnie właściwie tak samo... Siedzę tutaj głównie na SB, bo udało mi się poznać naprawdę fajnych ludzi. Szkoda że ostatnio wielu z nich przestaje się powoli udzielać... Bez nich raczej nie widzę sensu w przebywaniu tutaj. Nawet pomimo ciągłego zainteresowania kreskówką. Zauważyliście że z języka "wykryj język" da się przetłumaczyć w google tłumacz... ale już na "wykryj język" nie przetłumaczysz... nawet jak te strzałeczki zamiany wciśniesz :cGoogle powinno wprowadzić opcję "przetłumacz na randomowy język" xP Link to comment
Burry Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Trochę to dziwne... ale trochę przyzwyczaiłem się do tego tymczasowego SB :|Trochę mi go będzie szkoda w sumie Link to comment
Guest ChrisEggII Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 tak się uczę i wydaje mi się że wydymałe łatwiej ogarnąć niż jakąś skurwiałą elektrotechnikę ;cNigdy niczego związanego z elektroniką nie lubiłem. Jest to główny powód, przez który nigdy piątki z fizyki nie dostałem. Natomiast wydymałka... Jest to zwykła fizyka statyczna/dynamiczna. Wystarczy ogarnięty wykładowca i sporo własnych chęci i można zaszaleć. Link to comment
Ylthin Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Praise Chemig. Jutro mam kolokwium z chemii ogólnej i wolałam się dopytać. Link to comment
Guest ChrisEggII Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Ja będę tylko tęsknić za awatarem Rarci Airlickiem... dobrze prowadził dział i był ogólnie ogarnięty :(Zabawne. Jesteś bodaj jedyną osobą na tym forum, która w tak bezpośredni sposób go chwali. Link to comment
Amolek Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 @BuryCzemu nie wylazłeś z nami na browarki? Link to comment
Guest ChrisEggII Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Ciężko go nie chwalić... jak mówiłem jest ogarnięty...Na myśli miałem raczej jego stosunek do ciebie. Link to comment
Po prostu Tomek Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Dane = dipshit confirmed Link to comment
Sabina Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Wpadłam w jakiś dół i nie mogę wyjść z niego Link to comment
KochamChemie Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 (edited) Pamiętaj. Paczasz na litowce i masz wszystkie wodorotlenki solidnie zasadowe. Paczasz na berylowce i wszytko (umownie od wapnia) i dół jest zasadowe, powyżej średnio. Reszta metali, oprócz talu jest ma słabo zasadowe/rozpuszczalne wodorotlenki. Aniony:Fluorki są jonami średniego kwasu HF. Reszta halogenków ma aniony typu X- które są anionami silnych(kwasów) fluorowodorowców. Ogólnie jak coś ma stałe kwasowości mniejsze niż rzędu 10^-1 to się zaczyna robić słaby/słaba kwas/zasada. Ale nie wiem jak was uczyli pojęcia hydrolizy, więc zostawiłem to do samodzielnego zinterpretowania. (teoretycznie hydroliza jest reakcją nawet odwracalną, w której powstają nowe związki/jony, więc teoretycznie nawet NaCl hydrolizuje) Edited October 19, 2015 by KochamChemie Link to comment
Guest ChrisEggII Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Wpadłam w jakiś dół i nie mogę wyjść z niego Mogę podrzucić ci łopatę, żebyś się wykopała.A tak na poważnie, co się stało? Link to comment
Guest ChrisEggII Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Wiem wiem... myślałem nawet czy by z tego powodu nie włączyć siebie do układu na ćwiczeniach z elektrotechniki... ale uznałem że jednak warto żyć dalej... mimo tego.... i trzeba to niestety zaakceptować :(Jeżeli jest to prawdą, to jednak przesadzasz z przeżywaniem jego zachowań. Link to comment
Sabina Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 No to tak w temacie chemii...Dzisiaj się polałam kwasem salicylowym w stężonym H2SO4 Link to comment
KochamChemie Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Try HNO3.Robi dobrze na cerę :^)))) Link to comment
Airlick Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Clannad master race.Also, przyszła mi podkładka z Miku, 我很高兴. Link to comment
Po prostu Tomek Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 I to jest mój sygnał do pożegnania się z wami. Czejś Link to comment
Guest ChrisEggII Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Skoro już jesteśmy w temacie kwasów. Ten gość fajnie pokazuje działanie kwasów. Nie jest to coś "szalonego", ale mimo wszystko miło mi się go słucha Link to comment
Sabina Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Try HNO3.Robi dobrze na cerę :^)))) Z jonami NO3- miałam dzisiaj również kontakt, bo stosowałam metodę Cataldo Link to comment
Recommended Posts