Jump to content

Tymczasowe /sb/

Siper

Recommended Posts

Guest ChrisEggII

U mnie właściwie tak samo... Siedzę tutaj głównie na SB, bo udało mi się poznać naprawdę fajnych ludzi. Szkoda że ostatnio wielu z nich przestaje się powoli udzielać... Bez nich raczej nie widzę sensu w przebywaniu tutaj. Nawet pomimo ciągłego zainteresowania kreskówką.

Zauważyliście że z języka "wykryj język" da się przetłumaczyć w google tłumacz... ale już na "wykryj język" nie przetłumaczysz... nawet jak te strzałeczki zamiany wciśniesz :c

Google powinno wprowadzić opcję "przetłumacz na randomowy język" xP

Guest ChrisEggII

tak się uczę i wydaje mi się że wydymałe łatwiej ogarnąć niż jakąś skurwiałą elektrotechnikę ;c

Nigdy niczego związanego z elektroniką nie lubiłem. Jest to główny powód, przez który nigdy piątki z fizyki nie dostałem. 

Natomiast wydymałka... Jest to zwykła fizyka statyczna/dynamiczna. Wystarczy ogarnięty wykładowca i sporo własnych chęci i można zaszaleć.

Guest ChrisEggII

Ja będę tylko tęsknić za awatarem Rarci Airlickiem... dobrze prowadził dział i był ogólnie ogarnięty :(

Zabawne. Jesteś bodaj jedyną osobą na tym forum, która w tak bezpośredni sposób go chwali.

Pamiętaj. Paczasz na litowce i masz wszystkie wodorotlenki solidnie zasadowe. Paczasz na berylowce i wszytko (umownie od wapnia) i dół jest zasadowe, powyżej średnio. Reszta metali, oprócz talu jest ma słabo zasadowe/rozpuszczalne wodorotlenki. 

Aniony:

Fluorki są jonami średniego kwasu HF. 

Reszta halogenków ma aniony typu X- które są anionami silnych(kwasów)  fluorowodorowców. 

Ogólnie jak coś ma stałe kwasowości mniejsze niż rzędu 10^-1 to się zaczyna robić słaby/słaba kwas/zasada. 

Ale nie wiem jak was uczyli pojęcia hydrolizy, więc zostawiłem to do samodzielnego zinterpretowania. 

(teoretycznie hydroliza jest reakcją nawet odwracalną, w której powstają nowe związki/jony, więc teoretycznie nawet NaCl hydrolizuje) 

Edited by KochamChemie
Guest ChrisEggII

Wpadłam w jakiś dół i nie mogę wyjść z niego :sab: 

Mogę podrzucić ci łopatę, żebyś się wykopała.

A tak na poważnie, co się stało?

Guest ChrisEggII

Wiem wiem... myślałem nawet czy by z tego powodu nie włączyć siebie do układu na ćwiczeniach z elektrotechniki... ale uznałem że jednak warto żyć dalej... mimo tego.... i trzeba to niestety zaakceptować :(

Jeżeli jest to prawdą, to jednak przesadzasz z przeżywaniem jego zachowań.

Guest ChrisEggII

Skoro już jesteśmy w temacie kwasów. Ten gość fajnie pokazuje działanie kwasów. Nie jest to coś "szalonego", ale mimo wszystko miło mi się go słucha :D 

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...