Cipher 618 Napisano Czerwiec 16, 2013 Share Napisano Czerwiec 16, 2013 Ja tam chciałem napisać coś o wyprawie Spike'a i Rarity w poszukiwaniu diamentów. W pewnym momencie sufit(?) jaskini miałby się zawalić. Spike miałby opiekować się ranną Rarity do końca. Sam ranny miałby poświęcić się i spróbować wejść na szczyt niemal pionowego osuwiska do prześwitu w "suficie" skąd wpadały promienie Słońca. Znajdując pierwszego lepszego kucyka dowiedziałby się, że poszukiwania trwają od tygodnia, a Rarity odskoczyła w ostatniej chwili. Poobijany, wygłodzony, spragniony wody etc Spike po prostu miał omamy. Tulił się do kamienia, rozmawiał sam ze sobą... Ale nie szło tego zmieścić w takim limicie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberich Napisano Czerwiec 16, 2013 Share Napisano Czerwiec 16, 2013 Testar: Nie ma się co martwić, z pewnością zdrowo mnie pociągną za tagi. Swoją drogą sam uważam, że tym razem konkurencja się postarała i poziom konkursu jest dość wysoki. A sam jestem wybitnie bez formy. Pozdrawiam tak czy siak i życzę powodzenia wszystkim innym uczestnikom! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolar84 Napisano Czerwiec 16, 2013 Autor Share Napisano Czerwiec 16, 2013 IV Edycja zostaje oficjalnie zamknięta. A dokładnie nabór nowych opowiadań. Postaramy się dostarczyć wyniki jak najszybciej. Bardzo się cieszę, że w te ostatnie dni zdecydowaliście się dosłać nam nieco więcej tekstów. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolar84 Napisano Czerwiec 23, 2013 Autor Share Napisano Czerwiec 23, 2013 Czekaliście, czekaliście i się doczekaliście. Tym razem opowiadań nie było wiele, ale ich poziom jak zwykle był wysoki. Zaznaczam również, że do komisji powrócił Decaded, jak zwykle patrosząc je z punktu widzenia zapisu technicznego. Tutaj jego lista i uwagi - https://docs.google.com/document/d/1zghG4VC0n9qT8vFxiM0wR45CI2gZ8NG9TUlH_SqiCC8/edit Ogłośmy więc wyniki: I miejsce - Testar z opowiadaniem "Na pograniczu dwóch rzeczywistości" II miejsce - Alberich z opowiadaniem "Ostateczny Koniec" III miejsce - Foley z opowiadaniem "Cena Kilometra" Niestety opowiadania użytkownika Kruczek zostało zdyskwalifikowane za przekroczenie limitu słów. (805 w wordzie - sprawdzane trzy razy) Wyróżnionym i reszcie uczestników serdecznie gratuluję, a kolejna edycja konkursu zostanie założona na dniach. Tagi będą... interesujące. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano Czerwiec 23, 2013 Share Napisano Czerwiec 23, 2013 Oh my gosh, oh my gosh, oh my gosh... Oh my gosh! W końcu się udało! No i oczywiście gratulacje dla wszystkich Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kruczek Napisano Czerwiec 23, 2013 Share Napisano Czerwiec 23, 2013 Gratulacje. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano Czerwiec 23, 2013 Share Napisano Czerwiec 23, 2013 Również przyłączam się do gratulacji Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Czerwiec 23, 2013 Share Napisano Czerwiec 23, 2013 Meh, gratuluję zwycięzcom, ale nie tylko za dobre opowiadanie, ale i za umiejętność zmieszczenia się w limicie słów, co w moim mniemaniu jest niewykonalne, bo gdy już zamierzam coś napisać, albo nie mam weny, albo przekraczam limit i wychodzi kiszka Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano Czerwiec 23, 2013 Share Napisano Czerwiec 23, 2013 Dlatego napierw się pisze, a potem usuwa co drugie zdanie, żeby zmieścić się w limicie @Sześcian, możesz mieć najlepsze opowiadanie jakie widział fandom, a kilka literówek, błędy ort. czy zły zapis dialogów i lądujesz na końcu Life is brutal Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolar84 Napisano Czerwiec 23, 2013 Autor Share Napisano Czerwiec 23, 2013 Oceniane jest wszystko. To nie konkurs gramatyczno-ortograficzny, a literacki. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kruczek Napisano Czerwiec 23, 2013 Share Napisano Czerwiec 23, 2013 Paskudny licznik słów mnie zawiódł, a ostrzegaliście. Następnym razem zaufam wordowi. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Czerwiec 23, 2013 Share Napisano Czerwiec 23, 2013 Gratuluję zwycięzcom i czekam na kolejną edycję. Oby limit słów był większy bo przy takich tagach i limicie nie miałem pomysłu na ciekawy tekst... no dobra.[Adventure] to nie moja para kaloszy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Decaded Napisano Czerwiec 23, 2013 Share Napisano Czerwiec 23, 2013 (edytowany) [...] I jak wygląda wydzielony dialog? Już tłumaczę. Wydzielony dialog, oznacza wyodrębnienie "sekcji rozmowy" od pozostałej części tekstu. Oto przykład: Jak widać powyżej, zaczyna się od akapitów i pauz, oraz jest nieco odsunięty od części narratorskiej. Przykład owy pokazuje, jak powinny wyglądać dialogi, żeby przyjemnie się je czytało a tekst był estetyczny. Zapis ten pochodzi z jednej ze scen mojego opowiadania, które powolutku sobie powstaje. Dla chętnych podaję link do pełnej wersji tej sceny: Wszelakie nawiązania do Zegarów mają pełne prawo bytu i są zatwierdzone przez ich Autora. https://docs.google.com/document/d/176OjQw7PCRd8cbnZnCNLAIOnjoqetaF0Tl65aZiofGw/edit Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości dotyczące dialogów w tekstach Nadmienię jeszcze, że na dniach mam zamiar wydać (to dobre słowo?) mini poradnik dotyczący poprawności tekstu od strony technicznej, jak i gramatycznej. Mam nadzieję, że niektórym się przyda Edytowano Czerwiec 23, 2013 przez Decaded 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bester Napisano Czerwiec 23, 2013 Share Napisano Czerwiec 23, 2013 (edytowany) Nadmienię jeszcze, że na dniach mam zamiar wydać (to dobre słowo?) mini poradnik dotyczący poprawności tekstu od strony technicznej, jak i gramatycznej. Mam nadzieję, że niektórym się przyda Nareszcie Może jak się do niego zastosuję, to przestaną mnie ganiać za pisownię a skupią się na fabule? Decaded - będziesz moim mistrzem za ten poradnik Edytowano Czerwiec 23, 2013 przez bester Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testar Napisano Czerwiec 23, 2013 Share Napisano Czerwiec 23, 2013 Gratulację dla wszystkich! No i nieskromnie muszę podać kopytko też sobie, jako że i ja jestem niemożebnie szczęśliwy, że w końcu udało mi się wygrać. No i całe 5/6 za stronę techniczną. Mogę umrzeć szczęśliwy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kruczek Napisano Czerwiec 23, 2013 Share Napisano Czerwiec 23, 2013 Mogę umrzeć szczęśliwy. To umrzyj bo chcę mieć szansę w V edycji xd Nie no żarcik oczywiście, gratuluję wygranej. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberich Napisano Czerwiec 23, 2013 Share Napisano Czerwiec 23, 2013 Cóż... mnie pozostaje tylko pogratulować pozostałym uczestnikom, podziękować za odznaczenie... i tyle. Co więcej mogę powiedzieć? Wszystkiego dobrego wszystkim i jeszcze raz dziękuję, za stojące na wysokim poziomie opowiadania. Przyjemnie się je czytało. Pozdrawiam i życzę powodzenia w przyszłości! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolar84 Napisano Czerwiec 23, 2013 Autor Share Napisano Czerwiec 23, 2013 Naturalnie zachęcam wszystkich uczestników do publikowania swoich opowiadań jako osobnych tematów w dziale. I to nie tylko tej, ale i poprzednich edycji. One są naprawdę dobre i szkoda, żeby zniknęły w otchłaniach archiwum. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Czerwiec 24, 2013 Share Napisano Czerwiec 24, 2013 Deca, a weź się wypchaj tymi swoimi półpauzami I gratsy wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie i tym, którzy zajęli jakieś miejsca xd 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolar84 Napisano Czerwiec 24, 2013 Autor Share Napisano Czerwiec 24, 2013 Deca właśnie należy gromko za rzeczony pomysł chwalić - nie dość, że ułatwi to robotą Jury, to ludzie będą pisać poprawniej. Sam chętnie przyjrzę się rzeczonym zasadom i zastosuje w starciu z moim prywatnym interpunkcyjnym demonem... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Czerwiec 24, 2013 Share Napisano Czerwiec 24, 2013 Szkoda, że nie wszędzie są dostępne ;p Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano Czerwiec 24, 2013 Share Napisano Czerwiec 24, 2013 Ludzie będą pisać poprawniej? Może i racja, ale ja (no tak, nie jestem człowiekiem) i tak zostaję przy swoim stylu. Powód? Dla mnie łatwiej, ładniej i wygodniej Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Czerwiec 25, 2013 Share Napisano Czerwiec 25, 2013 Będzie śmiesznie jak fiki zaczną być odrzucane, bo "nie ma półpauzy!!!11111" 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Czerwiec 25, 2013 Share Napisano Czerwiec 25, 2013 Sam ostatnio zacząłem pisać opowiadanie stosując się do tej mini porady i faktycznie, dialogi wyglądają o wiele lepiej, są przyjemniejsze dla oka, lepiej się je czyta i w ogóle są 20% fajniejsze. Innymi słowy - dzięki. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano Czerwiec 25, 2013 Share Napisano Czerwiec 25, 2013 Będzie śmiesznie jak fiki zaczną być odrzucane, bo "nie ma półpauzy!!!11111" A wiesz, że bym się nie zdziwił? Mieliby dzięki temu mniej prac do sprawdzania. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts