Poulsen Napisano Lipiec 23, 2013 Share Napisano Lipiec 23, 2013 (edytowany) Cóż... Mój pierwszy poważny (czytaj: opublikowany) fanfic napisany po polsku. Jest to crossover MLP:FiM z serią Mass Effect, opierający się luźno na historii znanej z gier (nie biorę pod uwagę książek, gdyż moim zdaniem są słabe ;P ). Zdaję sobie sprawe, że takich fanficów jest już niemało, jednak pomysł chodził mi po głowie od prawie roku i uznałem, że trzeba w końcu usiąść i coś napisać. Mam nadzieję, że uda mi się doprowadzić ten projekt do końca, oraz że spodoba się on zarówno fanom serii, jak i osobom jej nieznającym. Wszelka konstruktywna krytyka będzie bardzo mile widziana. Zapraszam do lektury! UWAGA: po dłuższej przerwie fanfik zostaje wznowiony, a już wydane rozdziały poddane zostały dość znaczącym zmianom - powracających czytelników zachęcam więc do ponownego zapoznania się ze wszystkimi rozdziałami ================= Minęło pięćset lat od kiedy Nightmare Moon została pokonana, a Księżniczka Luna na powrót zajęła miejsce u boku swej Siostry. Kucyki wyruszyły ku gwiazdom używając rozległej sieci Przekaźników Masy, starożytnych urządzeń stworzonych przez dawno wymarłą rasę obcych. Trzy Plemiona kucyków skolonizowały liczne planety a Equestria jest obecnie tylko jednym z wielu zamieszkałych światów. Cztery Księżniczki nadal czuwają nad swoimi poddanymi, choć ideały przyjaźni i harmonii utraciły wiele ze swojego dawnego znaczenia. Do niedawna byłam jedynie zwykłą klaczą po dwudziestce, która dopiero co skończyła studia, pracującą na swoich pierwszych prawdziwych wykopaliskach na jakiejś zapomnianej przez Lunę planetce, nie do końca wierzącą w swoje szczęście. Jednakże jeden artefakt obcych i kilka tuzinów morderczych maszyn później zostałam rzucona w wir wydarzeń, które miały zdecydować o losie nie tylko mnie, ale i całej galaktyki. Nazywam się Applecore. Oto moja historia. EFEKT MAGII [NZ][Crossover][Sci-Fi][Przygoda][Violence] Wstęp Rozdział I Rozdział II Rozdział III Rozdział IV Specjalne podziękowania dla Zodiaka za pre-reading i współpracę przy tworzeniu opowiadania, oraz dla Gandzi za korektę tekstu i pewne cenne uwagi Spoiler ten zawiera linki do poprzednich wersji rozdziałów fanfika - zostawiam w topiku ze względów kronikarskich ;]WstępRozdział 1Rozdział 2Rozdział 3 Specjalne podziękowania dla Niklasa, Dolara 84 oraz Kredke za pre-reading Aha, jeszcze jedna sprawa: fanfic bierze pod uwagę kanon MLP z pierwszych 3 sezonów, bez "Equestria Girls". Edytowano Czerwiec 4, 2017 przez Poulsen zarf 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D'yer'ailt Napisano Lipiec 23, 2013 Share Napisano Lipiec 23, 2013 Widzę, że seria Mass Effect (moja ukochana) mobilizuje i daje natchnienie. To cieszy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poulsen Napisano Lipiec 24, 2013 Autor Share Napisano Lipiec 24, 2013 Widzę, że seria Mass Effect (moja ukochana) mobilizuje i daje natchnienie. To cieszy. A i owszem, rozdział 2 jest już w drodze Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nessie Napisano Lipiec 24, 2013 Share Napisano Lipiec 24, 2013 ciekawie się zaczyna, będę czekać na następne części Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KougatKnave3 Napisano Lipiec 26, 2013 Share Napisano Lipiec 26, 2013 Ja też. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Lipiec 26, 2013 Share Napisano Lipiec 26, 2013 Książki są fajne, jeno pierwsza jest zje:yay przez tłumaczenie. Tak jak ci mówiłem, zacne dzieło i pragnę więcej ^^ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poulsen Napisano Lipiec 26, 2013 Autor Share Napisano Lipiec 26, 2013 (edytowany) Książki są fajne, jeno pierwsza jest zje:yay przez tłumaczenie. Tak jak ci mówiłem, zacne dzieło i pragnę więcej ^^ Ja czytałem pierwszą w oryginale i była na poziomie średniego fanfika. Po tym niemiłym zawodzie reszte sobie odpuściłem Kolejny rozdział nadciąga, postaram się, abyście nie czekali zbyt długo Edytowano Lipiec 26, 2013 przez Poulsen Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandzia Napisano Lipiec 26, 2013 Share Napisano Lipiec 26, 2013 Ja też z resztą nie mam. Ty chcesz mnie zabić, tak? Pojedyncze błędy w stylu niepotrzebna kropka w dialogu, ale to drobnostka. Poza tym: YAY. Kolejna spośród moich ulubionych serii gier doczekała się polskiego crossovera! Na razie troszku mało, ale poczekam na więcej. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poulsen Napisano Lipiec 26, 2013 Autor Share Napisano Lipiec 26, 2013 O, nie wyłapałem tego, już poprawione. Dzięki Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Lipiec 27, 2013 Share Napisano Lipiec 27, 2013 Poulsen, ogólnie jest tak, że pierwsza książka wyszła średnio w oryginale i fatalnie w tłumaczeniu (asarianie ftw!). Dwie kolejne są już całkiem w porządku - czytałem, to wiem xd Aczkolwiek.... miało się nadzieję na opis wyglądu quarian w Odwecie, bo była odpowiednia scenka, ale tak to bezczelnie gość wyminął xD Tak czy siak, daj szansę następnej książce. I unikaj tych kropek w dialogach, bo będę krzyczał! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poulsen Napisano Lipiec 27, 2013 Autor Share Napisano Lipiec 27, 2013 (edytowany) No, może kiedyś przeczytam, jak znajdę chwilkę wolnego czasu w końcu A co do kropek, to robię tak jak w tym poradniku co linka wrzucałeś mi kiedyś na forum FoE, więc powinno być dobrze Edytowano Lipiec 27, 2013 przez Poulsen Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Po prostu Tomek Napisano Lipiec 27, 2013 Share Napisano Lipiec 27, 2013 (edytowany) A ja pocisnę wyjątkowo krótkim, nie wnoszącym żadnej, a tym bardziej konstruktywnej krytyki. Good story, my friend. Edytowano Sierpień 7, 2013 przez Po prostu Tomek Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikern Napisano Lipiec 27, 2013 Share Napisano Lipiec 27, 2013 Ooo, Mass Effect? Sehr gut! Poczytałem, poczytałem. Dobre, nawet bardzo. Serena? Trochę podobnie jak Saren. Ciekawe czy ktoś a la Shepard się pojawi.... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poulsen Napisano Sierpień 7, 2013 Autor Share Napisano Sierpień 7, 2013 Nikern: oj pojawi się, pojawi... Mały update: z racji tego, że wyjeżdżam na wakacje i przez 10 dni będę bez dostępu do komputera, nie wspominając o internecie, rozdział 2 ukaże się kiedy wrócę, po 20-tym sierpnia. Jest już prawie gotowy, ale niestety ze względu na pracę i inne zobowiązania nie będę miał czasu dokończyć go przed wyjazdem Stay tuned! Historia dopiero się zaczyna Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poulsen Napisano Sierpień 23, 2013 Autor Share Napisano Sierpień 23, 2013 (Modów przepraszam za podwójny post ) Poniżej link do Rozdziału 2. Jak zwykle, podziękowania dla pre-readerów, komentarze mile widziane Rozdział 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aTOM Napisano Sierpień 23, 2013 Share Napisano Sierpień 23, 2013 Zapowiada się ciekawie. Wydarzenia z początku kojarzą mi się z Eden Prime, tyle że bez Shepharda, który powstrzymałby wybuch bomb. Star Shimmer = Sunset Shimmer? Błędów żadnych nie wykryłem, ale czytałem dość szybko. Czekam na wejście kuca-Mordina albo Wrexa: "Za*yay*bista łajba, Shephard" xD Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poulsen Napisano Sierpień 23, 2013 Autor Share Napisano Sierpień 23, 2013 (edytowany) Star Shimmer = Sunset Shimmer? Imię Komandor Shimmer wymyśliłem prawie rok temu, na długo przed EqG, więc raczej nie Co do postaci typu Wrex/Mordin to się zobaczy, staram się nie wyrywać ludzi/obcych z gier z mięsem i nie wstawiać ich na chama do historii. Jak ktoś taki podpasuje do fabuły, to może się pojawi. Edit: Dodałem w pierwszym poście obrazek, bo tak Edytowano Sierpień 23, 2013 przez Poulsen Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poulsen Napisano Grudzień 18, 2013 Autor Share Napisano Grudzień 18, 2013 (edytowany) Cześć i czołem! Przybywam z nowym, mającym ponad 5k słów rozdziałem Tych, którzy na niego czekali przepraszam, ze tyle to trwało (miałem po drodze kolejną przeprowadzkę i takie tam), zaś tych, którzy już o niniejszym fanfiku zapomnieli zapraszam do odświeżenia znajomości Rozdział 3: Widmo Jak zwykle, podziękowania dla moich wspaniałych pre-readerów, Dolara, Niklasa oraz Kredke Aha no i: つ ◕_◕ ༽つ give comments Edytowano Grudzień 18, 2013 przez Poulsen 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolar84 Napisano Grudzień 18, 2013 Share Napisano Grudzień 18, 2013 Czytajcie, czytajcie. Trzeba powiedzieć, że Poulsen się postarał i naprawdę warto było czekać na ten doskonały fragment opowiadania. I tak - chcemy więcej (w stosownym czasie, naturalnie ). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kretes_PL Napisano Grudzień 19, 2013 Share Napisano Grudzień 19, 2013 Wreszcie! Myślałem, że fanfik umarł, ale jednak nie. Rozdział 3 jest bardzo dobry i jakoś się nie czuje 5 tysięcy słów. Czekam na więcej, fanfik jest naprawdę wart czytania! Pozdrawiam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poulsen Napisano Grudzień 19, 2013 Autor Share Napisano Grudzień 19, 2013 Wreszcie! Myślałem, że fanfik umarł, ale jednak nie. Rozdział 3 jest bardzo dobry i jakoś się nie czuje 5 tysięcy słów. Czekam na więcej, fanfik jest naprawdę wart czytania! Pozdrawiam Fanfik żyje i żyć będzie Cieszę, się, że rodział się podoba Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aTOM Napisano Grudzień 19, 2013 Share Napisano Grudzień 19, 2013 "Myślałam, że zajmują się ważniejszymi sprawami, jak właściwa krzywizna ugięcia bananów i temu podobnymi." Mistrz. Drobne nawiązania do oryginalnej trylogii były wspaniałe (okna to słabość konstrukcyjna xD). Bardzo dobry rozdział i czekam na więcej Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poulsen Napisano Grudzień 26, 2013 Autor Share Napisano Grudzień 26, 2013 "Myślałam, że zajmują się ważniejszymi sprawami, jak właściwa krzywizna ugięcia bananów i temu podobnymi." Mistrz. Drobne nawiązania do oryginalnej trylogii były wspaniałe (okna to słabość konstrukcyjna xD). Bardzo dobry rozdział i czekam na więcej Cieszę się, że ktoś to zauważył i docenił Na kolejny rozdział trzeba będzie nieco poczekać, bo wracam (w końcu :yHRvV:) do prac nad tłumaczeniem FoE. Postaram się jednak wyrobić w miesiąc-półtora Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poulsen Napisano Czerwiec 4, 2017 Autor Share Napisano Czerwiec 4, 2017 (edytowany) Po ponad 3,5 roku od ostatniego posta w tym zacnym topicu, Efekt Magii tryumfalnie powraca! Wybaczcie tak długą przerwę w publikacji... czegokolwiek związanego z tym opkiem, ale jakoś tak wyszło T.T W ramach rekompensaty przynoszę Wam zredagowane i poprawione: wstęp oraz trzy pierwsze rozdziały, jak również całkiem nowy rozdział czwarty! zmiany wprowadzone w już opublikowanych rozdziałach są miejscami dosyć istotne, dlatego zachęcam do ponownego zapoznania się z całością opowiadania Ja tymczasem zaś wyruszam, aby rozpocząć prace nad rozdziałem piątym... Wielkie podziękowania dla Zodiaka za pre-reading i współpracę przy tworzeniu opowiadania, oraz dla Gandzi za korektę tekstu i pewne cenne uwagi Wstęp Rozdział I Rozdział II Rozdział III Rozdział IV Edytowano Czerwiec 4, 2017 przez Poulsen 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Król Etirenus Napisano Czerwiec 4, 2017 Share Napisano Czerwiec 4, 2017 Tak mnie zastanawia, czy autor umieścił w opowiadaniu jakiś księżyc o cechach ziemskich (zdolne do życia). Jeżeli tak, to jak rozwiązuje problem rządzenia przez Lunę, bądź Celestię. Jak rozwiązuje problem planet przy dwóch gwiazdach (pytam tak z ciekawości). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się