Jump to content

Szukam książki/Polecam

Thalione
 Share

Recommended Posts

Cóż, w tym temacie każdy może się podzielić jakąś ciekawą książką godną polecenia, w skrócie ją opisać (bez spojlerów xD), zachęcić do przeczytania, bo - jak wiadomo - takowych jest baaardzo dużo : D

Nie macie co czytać? Tutaj możecie napisać, o jakiej tematyce książki szukacie, inni Wam pomogą :3

Bez zbędnych słów, ja baaardzo polecam książkę "Piąta fala" autorstwa Rick'a Yancey'a. Należy do gatunku science-fiction, wieje też odrobinkę postapokaliptycznym światem. O czym konkretnie jest książka? Autor wciela się w rolę szesnastoletniej Cassie Sullivan. Dziewczyna chodzi do szkoły, ma przyjaciółkę, podkochuje się w chłopaku starszym o dwa lata - żyje jak przeciętna dziewczyna. Jednak pewnego dnia podczas lekcji, zgasło światło. Niby nic, jednak poszczególne osoby zauważyły, że ich telefony również nie działają. Rozpoczyna się panika. Przyczyną był impuls elektromagnetyczny - pierwsza fala. Kolejną był potop, potem zaraza i uciszacze. Tyle wystarczyło, by z siedmiu miliardów ludzi ocalała ledwie garstka, porozrzucana po całym świecie. Przyczyną byli kosmici (wiem, brzmi sztampowo, ale jest genialne xD).

Ciekawi, co się działo z Cassie? Zapraszam do lektury.

___

Książka ma około 500 stron, ja przeczytałam ją w dwa dni, akcja rozwija się szybko, książka wciąga już od pierwszych stron :3

500 stron w dwa dni?

Ja z swojej strony polecam Pieśń Lodu i Ognia, chociaż ta książka jest tak świetna, że jej polecać nie trzeba. Zdrady, intrygi, kalectwa, morderstwa, kazirodztwo - to jest początek. Później robi się tylko lepiej :)

Ta książka ma 600 stron drobnym drukiem, a jak zacząłem czytać, to oderwałem się dopiero, gdy skończyłem. Dobrze, że zabrałem się za nią w sobotę rano.

Błąd, to jest *liczy na palcach* jakieś 8 książek. Całe szczęście, że są popularne - zbankrutowałbym, gdybym musiał je kupić dla siebie, a tak wypożyczyłem z biblioteki.

Taka sprawa - patrzyłem na twój profil. Jakby co czytasz to na własną odpowiedzialność. 

To ja polecę książkę, która raczej nie jest znana, a wracałam do niej już kilka(naście?) razy, od dzieciństwa. Jack London - "Zew krwi". Opowiada o przygodach psa, który z bogatego domu trafia w ręce poszukiwaczy złota. Jest to opisane z perspektywy głównego bohatera i mimo, że książeczka cieniutka, naprawdę wciąga.

• Upvote 1

To i ja zaproponuję aby przeczytał każdy, kto jeszcze nie czytał, choć tej książki chyba nie ma potrzeby polecać nikomu :D A o jakiej to księdze mowa? "Dune", znana pod polską nazwą "Diuna" autorstwa Franka Herberta. Akcja książki toczy się w fikcyjnym uniwersum science-fiction w odległej (nawet bardzo) przyszłości, ale nawiązania do starej dobrej Ziemi także w niej są. Fabuła obraca się wokół spisków, mordów (na własnej rodzinie nawet), wierzeń oraz ogólnej walki o władzę; a to wszystko głównie na powierzchni pustynnej planety Arrakis (tytułowa Diuna), jedynego źródła melanżu (substancji pozwalającej bezpiecznie nawigować podczas tzw. popularnie "skoków w nadprzestrzeń", choć w tej książce odbywa się to nieco inaczej) w całej galaktyce. Książka ma około 620 stron (chyba nieco ponad), bez dodatków w postaci wyjaśnień niektórych kwestii oczywiście. Ostrzegam: naprawdę wciąga i nie można się od niej oderwać. A to ile czasu zajmuje jej przeczytanie... cóż to kwestia dyskusyjna; zależna od czytelnika i czasu jaki jej poświęca :)

Muszę także od razu zaznaczyć, że uniwersum "Dune", jest jednym z najlepszych fikcyjnych światów science-fiction, jakie dane mi było poznać :D

Ja także chciałbym coś zaproponować, a mianowicie książkę... baa, właściwie to serię książek, zatytułowaną jako "Kroniki Wardstone", napisane przez autora znanego jako Joseph Delaney. O czym są te książki? Otóż opowiadają one o przygodach młodego ucznia, który przystąpił do terminu u Stracharza. I tak samo, jak swój mistrz, zamierza zostać stracharzem i ochraniać zwykłych ludzi przed istotami krążącymi w ciemności, jednak... no właśnie, co? Otóż aby poznać odpowiedź na to pytanie będziecie musieli zagłębić się w tej wspaniałej lekturze. A naprawdę warto. Obiecuję także, że nie będziecie żałować. Polecam :)

Edited by Kaminson

Guest Everlong

To ja polecę "Gwiazdozbiór psa" Petera Hellera. Ot taka książka, która w pewnym stopniu skłania do refleksji, a w niektórych momentach może nawet troszkę wzruszyć. Do tego sposób, w jaki jest napisana sprawia, że przyjemnie się ją czyta, aczkolwiek cała lektura nie jest łatwa. :3

• 1 month later...

Poszukuję książek w konkretnych klimatach. Podobne jak "7 razy dziś", czy "Zawsze przy mnie stój".

Od razu polecę przy okazji "7 razy dziś", autorstwa Lauren Oliver, bo to czegoś w tym stylu szukam, chociaż wiem, że praktycznie niemożliwym jest, by coś co mną aż tak poruszy się znalazło. W skrócie, historia nastolatki (której praktycznie do okolic strony 200 nie znoszę), typowej popularnej dziewczyny z gronem przyjaciółek (krótko mówiąc można je nazwać typowymi dziuniami). Jednak impreza kończy się tragicznie, a bohaterka budząc się następnego dnia, odkrywa, że w rzeczywistości znów jest ten sam dzień. Jeszcze raz 12 stycznia. I wcale to, że siedem razy opisany jest jeden dzień nie sprawia, że książka jest monotonna i się dłuży, bo zawsze przedstawiony jest on z nieco innej perspektywy. Bohaterka dostrzega rzeczy, których przedtem nie widziała. Osobiście wylałam na tym tonę łez i za pierwszym i za drugim razem, gdy to czytałam. 

Nie muszą to być książki idealnie jak te. Chodzi głównie o to, by poruszały tematykę śmierci, a właściwie tego, co dzieje się z człowiekiem po niej, czy jest to coś takiego jak pokazanie zmian w swoim postępowaniu, czy zostanie czyimś stróżem, czy po prostu będąc duchem ingerowanie w relacje międzyludzkie. Mam nadzieję, że zrozumiałe jest to, czego szukam. I naprawdę byłabym wdzięczna, za propozycje w tych klimatach. 

Nikt jeszcze nie wspomniał o naszych, polskich Wiedźminach autorstwa Sapkowskiego? :) Jest 8 książek traktujących o białowłosym, poddanym mutacjom zabójcy potworów, któremu niektóre kobiety oddałyby się nawet na jeżu ;) Są dwa tomy niepowiązanych ze sobą opowiadań - Miecz Przeznaczenia i Ostatnie Życzenie oraz jedna, dłuższa historia (na całą książkę), czyli ostatnio wydany Sezon Burz. Pozostałe 5 książek stanowi niesamowitą sagę, której to kontynuacją są gry. Nie muszę chyba nic więcej pisać, sława i renoma naszego Wieśka mówi sama za siebie.

Chciałem polecić jeszcze jedną sagę, ale koleżanka ma dość do czytania, więc po prostu zapodam pojedynczy tytuł: Metro 2033 Dimitriego Glukhovskiego. Książka w klimatach post-apo, która przeszła już do legendy (a jest bardzo młoda). Rzecz dzieje się w moskiewskim metrze po wojnie nuklearnej. Są mutanty, stalkerzy, bieda, komuniści, a nawet faszyści. I to tylko część atrakcji, cała historia jest bardzo interesująca. Co prawda jest kontynuacja, Metro 2034, ale już tak dobrze Glukhovskiemu nie wyszła...

• 1 month later...

Więc ja polecę książkę i film jednocześnie, ich tytuł brzmi: "Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął". Jest to zabawna historia przygodowa opowiadająca o tytułowym stulatku, który ucieka w swoje urodziny i chce przeżyć kolejną (prawdopodobnie ostatnią) ekscytującą przygodę. Pomiędzy teraźniejszością zostajemy przenoszeni w młodość głównego bohatera, poznając go lepiej. Jest to ciepła przygoda obfitująca w czarny humor. Zarówno książka jak i film na długo zagościły w moim sercu. Gorąco polecam.

Edited by Branthos

• 5 weeks later...

Szukam książek podobnych tematycznie do takich okazów, jak Zaginiona Flota, Kolory Sztandarów, Żołnierze Kosmosu... Albo cokolwiek w tym guście.

zaginiona-flota-7-przestrzen-zewnetrzna-Kolory-sztandarow-front.jpgZolnierze-kosmosu-Robert-A-Heinlein-_bc1

Potrzebuję sci-fi z pancerzami wspomaganymi, polityką, wojną, dużą dozą rozwałki i najlepiej jeszcze z niszczącymi wszystko flotami kosmicznymi i wielkimi bombardowaniami/desantami orbitalnymi. Książki od Davida Webera czytałem, Diunę z dodatkami też, Fundację mam przerobionę, Gwiezdne Wojny na tyle, na ile mi starczało. Powyższe powieści ofc też. Do tego pełno pomniejszych tytułów, o których już nawet nie pamiętam.

Ktoś zna coś godnego polecenia?

Potrzebuję sci-fi z pancerzami wspomaganymi, polityką, wojną, dużą dozą rozwałki i najlepiej jeszcze z niszczącymi wszystko flotami kosmicznymi i wielkimi bombardowaniami/desantami orbitalnymi

Polecam ci książki z serii "Herezja Horusa" niestety na polski przetłumaczone jest tylko pięć pierwszych książek są to: "Czas Horusa", "Fałszywi Bogowie", "Galaktyka w Ogniu", "Ucieczka "Eisensteina"" i "Fulgrim"  

• Upvote 1

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

A ja was lekko zasypie bo przeczytałe tyle że głowa boli na dziś polecam : "Cherub" szczegulnie dla młodzieżźy zawalista seria o młodym chłoppaku ktory wstępuje do tajnej służby "Cheruba"  nastepne to "Zwiadowcy" , Cała serie Tomka  autor : Alfred Szklarski , 'Winteu" + "Skarb w srebnym jeziorze" 'Złoty Potok" "Srebne krzesło" Całą serie indiańską : "Złoto Gór Czarnych"  moze to na tyle jak mi sie wspomni coś to dodam :D