Popularny post. Siper Napisano Czerwiec 11, 2015 Popularny post. Share Napisano Czerwiec 11, 2015 Już wkrótce forum będą czekały bardzo duże zmiany pod wieloma względami: Aktualizacja silnika forum do IPS Community Suite 4. Jest to najnowsza wersja, podczas kiedy my aktualnie korzystamy z 3.4.x. Zmiany wprowadzone w niej są bardzo duże. Do tych najbardziej widocznych jest kompletnie odświeżony wygląd, lepsza optymalizacja (mniej mulenia ), możliwość cofnięcia ostrzeżenia zamiast jak jest aktualnie przyznawanie ujemnych warnów. Licznik postów został zmieniony na licznik aktywności, który zalicza również statusy, odpowiedzi do statusów, komentarze itp, itd. To są takie powierzchowne zmiany, ale zapewniam, że są one znaczące, dlatego tak długo nam idzie z tą zmianą silnika. Wszystko co zostało wykonane tutaj musi zostać ponownie przepisane. Razem z IPS4 zostaje odświeżony kalendarz, który teraz przypomina bardziej coś co mamy na Facebooku. Oprócz dodawania jakiegoś meeta do kalendarza można też zadeklarować przyjście (albo prawdopodobne przyjście) na niego, wystawiać oceny wydarzenia, komentowania go itp. Dodatkowo twórca wydarzenia może pobrać do wydruku listę osób, które zadeklarowały przyjście. Lepsza organizacja? Chcielibyśmy z tego powodu bardziej wykorzystać kalendarz po aktualizacji aby był częściej używany niż jest to aktualnie. Chcemy całkowicie połączyć stary projekt Fanfiction z forum. Miałaby to być dodatkowa aplikacja do silnika, która pozwala na przeglądanie fanfików, czytanie ich, ocenianie/komentowanie ich, dodawanie kolejnych rozdziałów itp. Oprócz tego chciałbym by większą rolę tutaj sprawowali użytkownicy. Co to oznacza? Proste głosowanie, im więcej pozytywnych głosów uzyska fanfik tym bardziej będzie promowany niż te, które zostały ocenione negatywnie. Oczywiście to nie oznacza, że w takiej strukturze nie będzie żadnej moderacji, nadal będzie pilnować porządku (jednak wiele kwestii zostanie automatycznie określane), czy nie dochodzi do nadużyć z głosami itp. Po prostu chcielibyśmy wytworzyć taki złoty środek. No i nasz nieszczęsny Shoutbox. Shoutbox jak teraz zostaje podzielony na kanały, z tym, że po pierwsze będą do wyboru publiczne (tworzone przez adminów), oraz prywatne (ukryte, twórca kanału jest operatorem [op dalej], który zarządza nim jak moderator). Z publicznych zamiast dwóch (Główny i Offtopic) będzie ich wiele, oraz będą tematyczne (np. Ogólne, Kucyki, Gry, Polityka, Random, Whatever). Moderatorzy mają większą kontrolę nad /sb/, przez co mogą np. wymusić na kimś zmianę kanału na inny, bądź zablokować dostęp do jednego konkretnego. W przypadku kanałów prywatnych - op może do takiego przyznać nazwę, zapraszać, wyrzucać, blokować na nim, zmienić właściciela, dodać nowego opa itd. To jego miejsce i niech on nim zarządza jak tylko ma ochotę - on ustala zasady tam panujące w tym kanale (oczywiście pod warunkiem, że wszystko tam odbywa się zgodnie z prawem). Oprócz tego będzie możliwość oznaczenia wybranych kanałów jako ulubionych, dzięki czemu może widzieć stan każdego z nich (np. ile wpisów doszło od kiedy nie oglądał kanału) i działa wołanie (Wołanie to otrzymywanie powiadomień na pulpicie, albo powiadomienia push na Androidzie z informacją, że ktoś do ciebie pisze). To jest mniej prawdopodobne, ale jednak i tak napiszę, że możliwe, że pojawi się również mobilna apka na Androida. Będzie obsługiwać najważniejsze funkcje jakie posiada forum (tj. postowanie, shoutbox, fanfiki, kalendarz). 13 Sierpnia to 4 urodziny naszego nieszczęsnego forum (jak ten czas szybko leci...). Dlatego z tej okazji to wszystko chcielibyśmy wprowadzić właśnie tego dnia. Podoba się? Zapraszam do dyskusji i podawania ewentualnych propozycji. 19 Link do komentarza
Gość Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 2/10 nie mogę się doczekać Link do komentarza
Bosman Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 Cóż wygląda to ciekawie. Mam nadzieję, że uda się wszystko dobrze wprowadzić. Powodzenia panie i panowie, klacze i ogiery w pracach. Link do komentarza
Garin Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 Ale pamiętaj: kwadratowe > okrągłe A tak to ja również nie mogę się doczekać. Link do komentarza
Sosna Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 (edytowany) Sip ale pamiętaj, że jednym z adminów głównych jest Skajprecel A tak na poważnie powodzenia we wprowadzeniu nowego silnika i żeby wszystko w miarę działało już pierwszego dnia... A tak btw czy ty przypadkiem nie piszesz mobilnej apki forume... Ja wiem? Bodajże rok? Edytowano Czerwiec 11, 2015 przez Sosna Link do komentarza
BiP Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 Czy będą do wyboru różne style forum jak teraz? Link do komentarza
Niklas Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 Ale pamiętaj: kwadratowe > okrągłe Co będzie, o czym Siper wspominał niejednokrotnie xd Czy będą do wyboru różne style forum jak teraz? Powinny być w swoim czasie, najpierw niech Sip ogarnie najważniejsze rzeczy, a potem będzie estetyka xdSip ale pamiętaj, że jednym z adminów głównych jest Skajprecel Skajgałgan aka. leniwa buła 3 Link do komentarza
Siper Napisano Czerwiec 11, 2015 Autor Share Napisano Czerwiec 11, 2015 Sip ale pamiętaj, że jednym z adminów głównych jest Skajprecel Ależ pamiętam 4 Link do komentarza
Vanadiss Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 A #tylkonocny [z tym, że naprawdę nocny] będzie? Link do komentarza
Talar Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 (edytowany) Czytam sobie te zmiany. Myślę: wszystko na wypasie, 7/10, a tu nagle 13 sierpnia Po jaki grom pisać o tym tak wcześnie? Sierpień do odległa przyszłość i równie dobrze ten update mógłby być za pół roku. Mam się mentalnie do tego przygotować? Nieogaraniam.jpg Po za tym, nie mam zastrzeżeń. Edytowano Czerwiec 11, 2015 przez Talar Link do komentarza
Airlick Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 Sierpień do odległa przyszłość i równie dobrze ten update mógłby być za pół roku.>2 miesiące>odległa przyszłośćMam się mentalnie do tego przygotować? Nieogaraniam.jpgTak, bo jak wejdziesz po zmianach i forumę uderzy cię pełną mocą swojej nowo nabytej zajebistości, to możesz się nie pozbierać przez tydzień. 6 Link do komentarza
Arceus Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 Proszę, zróbcie tak aby literówki w statusie można było poprawić 3 Link do komentarza
Siper Napisano Czerwiec 11, 2015 Autor Share Napisano Czerwiec 11, 2015 Po jaki grom pisać o tym tak wcześnie? Sierpień do odległa przyszłość i równie dobrze ten update mógłby być za pół roku. Ja tu się zastanawiam czy aby na pewno zdążymy, a ten mi tu wyjeżdża, że za wcześnie o tym piszę Proszę, zróbcie tak aby literówki w statusie można było poprawić Chyba tak już jest wprowadzone w IPS4. Czy będzie opcja wybrania sobie obok nazwy kanału małą ikonkę (opcjonalnie)? np: Głowy którejś z bohaterek mane6? Na Trello też rzuciłem taką propozycję. Ciekawy pomysł, zobaczymy. 1 Link do komentarza
Talar Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 >2 miesiące >odległa przyszłość Dwa miechu to szmat czasu, no ale jak ktoś spędza większość swojego czasu siedząc na sb, to się nie dziwie, że czas mu szybko leci. Ja tu się zastanawiam czy aby na pewno zdążymy, a ten mi tu wyjeżdża, że za wcześnie o tym piszę Znaczy, ja taki update forume porównuję do jakiegoś tam updajtu gry na steamie itd. Informacje o takich większych aktualizacjach pojawiają się raczej kilka dni przed samym updatem, więc raczej nie ogarniam, dlaczego aż 2 miesiące przed to zapowiadacie. Nie dość, że do tego czasu większość pewnie o tym zapomni (bo nic tak nie przykuwa uwagi, jak nowo założony temat), a żeby uniknąć postów typu "O łał! Nowy wygląd forume!!!!111" to tydzień przed na serio by wystarczył. Wiem, że czepiam się jakiś gówien, ale cóż... uważam to za nielogiczne. Link do komentarza
Airlick Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 Dwa miechu to szmat czasu, no ale jak ktoś spędza większość swojego czasu siedząc na sb, to się nie dziwie, że czas mu szybko leci.Czas mi leci jak szalony, ale bynajmniej nie dlatego, że siedzę bez przerwy na /sb/. Wprost przeciwnie, jak siedzę na /sb/, to czas wlecze się w tempie pociągu z węglem. Także pudło, misiaczku. Ja tu się zastanawiam czy aby na pewno zdążymy, a ten mi tu wyjeżdża, że za wcześnie o tym piszęTo nie marnuj czasu na zakładanie takich tematów, tylko pisz ten kod, czarnuchu. Link do komentarza
GoForGold Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 Czerwoni lepiej robią robotę zielonych od samych zielonych. Ale o co chodzi? :| Czekam na ten nowy shoutbox, teraz "Na offtop proszę" będzie bardziej efektywne. 3 Link do komentarza
Siper Napisano Czerwiec 11, 2015 Autor Share Napisano Czerwiec 11, 2015 Znaczy, ja taki update forume porównuję do jakiegoś tam updajtu gry na steamie itd. Porównaj bardziej do pracy twórców gry przy aktualizacji kodu zamiast do pobierania gotowca przez graczy. 1 Link do komentarza
GoForGold Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 (edytowany) Im ten czas jest dłuższy, tym gorzej, bo ludzie pozapominają. Powiedz mi, o czym mają zapomnieć, skoro po update będzie miał to każdy? Temat jest dla zainteresowanych zmianami i w celach poglądowych, można też zarzucić ewentualną sugestią. Zrób temat, nie pasuje, nie zrób tematu, zapewne też by nie pasowało. Edytowano Czerwiec 11, 2015 przez GoForGold 7 Link do komentarza
Bester Napisano Czerwiec 11, 2015 Share Napisano Czerwiec 11, 2015 Posty nic nie wnoszące do tematu zostały usunięte. Kolejne wpisy nie dotyczące wątku zostaną ukarane punktami za spam. 4 Link do komentarza
Arceus Napisano Czerwiec 16, 2015 Share Napisano Czerwiec 16, 2015 To naprawi powiadomienia w wersji mobilnej? Link do komentarza
Siper Napisano Czerwiec 17, 2015 Autor Share Napisano Czerwiec 17, 2015 To naprawi powiadomienia w wersji mobilnej? Wersja mobilna będzie w 100% taka sama jak desktopowa. 1 Link do komentarza
BrokenRC Napisano Czerwiec 17, 2015 Share Napisano Czerwiec 17, 2015 Wersja mobilna będzie w 100% taka sama jak desktopowa. Grubo, ale warto czekać. Link do komentarza
Decaded Napisano Czerwiec 18, 2015 Share Napisano Czerwiec 18, 2015 Wersja mobilna będzie w 100% taka sama jak desktopowa. Wyczuwam cholerne zmuły na słabszych sprzętach Mam nadzieję się mylić. Link do komentarza
BrokenRC Napisano Czerwiec 18, 2015 Share Napisano Czerwiec 18, 2015 Też mam nadzieję, że się mylisz. Mój fon za nowy nie uchodzi. Link do komentarza
Recommended Posts