Accurate Accu Memory Posted July 9, 2017 Share Posted July 9, 2017 3 minuty temu, Poulsen napisał: Accu, oskarżasz Colda, że zachowuje się dziecinnie, a sam zachowujesz się jak zasrany szczyl: "lol nie pozwolił mi, to mu na przekór zrobie i będe mu tym spamował w jego temacie ahahahahadsd". Zachowałem się tak jak on, by zobaczył, jak to jest. Ja mu nic nie zrobiłem, wyraziłem opinie. to on był Gawłem, ja mu tylko pokazuje,...Może następnym razem tego nie zrobi w ten sposób? Może to go czegoś nauczy? Podaje dziecinny przykład, dla dziecinnego zachowania. Uważam, że nie godny jest wymyślania lepszego ten, który nawet tego nie zrozumie że się niepotrzebnie spiął 1 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted July 9, 2017 Author Share Posted July 9, 2017 Accu, zakazu nie dałem ci za samą krytykę, tylko za wypowiadanie się w taki sposób na temat nieprzeczytanego fika. Tu powinienem użyć brzydkich wyrazów, ale wstrzymam się, bo mam do jasnej *** jakąś godność. A czytelników pozdrawiam. Gandzia, dzięki za komć. Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Accurate Accu Memory Posted July 9, 2017 Share Posted July 9, 2017 4 minuty temu, Coldwind napisał: Accu, zakazu nie dałem ci za samą krytykę, tylko za wypowiadanie się w taki sposób na temat nieprzeczytanego fika. Sorry, ale w tamtym momencie, przeczytałem CO BYŁO. Teraz przeczytałem 10 rozdziałów i nadal nie zbiło to moich wątpliwości, tłumaczu. Mogę jednak powtórzyć, co napisałem - ale bester prawdopodobnie i to ukrył - że fik mnie zaciekawił, nawet nie formą, lecz tematyką. Jest dobry, ale nie rewelacyjny... A co do godności, jak śmiesz o niej mówić, skoro zareagowałeś tak na zwykłą opinie, która po prostu odbiegała od wychwalanych opinii kilku innych z półświatka? 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bester Posted July 9, 2017 Share Posted July 9, 2017 (edited) @Accurate Accu Memory Jeśli Coldwind nie udzielił Ci zgody na nagrywanie, to nie możesz nagrywać jakiegokolwiek lektoratu jego przekładu, nawet jak to sam określasz, jako "pstryczek w nos". Cold może i ma prawo zgłosić takie nagranie na YT. Natomiast na forum, film taki, nie będzie miał racji bytu. Ponadto, takie zachowanie może poskutkować dla Ciebie zakazem publikowania czegokolwiek w tym dziale, a w najgorszym przypadku i na forum, oraz podległym mu kanale na Discordzie. Zastanów się więc nad tym co piszesz i w jaki sposób. Edited July 9, 2017 by Bester 5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Accurate Accu Memory Posted July 9, 2017 Share Posted July 9, 2017 @BesterMi chodzi tylko o pewną sprawiedliwość... Oskarża się mnie o szczeniactwo, a nie zwraca uwagi na dziecinny powód odmowy. Wyraziłem szczerą I WŁASNĄ opinie o dziele. Po przeczytaniu dostępnego tekstu... A tłumacz zarzuca mi nie przeczytanie fika. Może na tym forum z oceniającego robi się agresora, a z osoby która się dziecinnie zachowuje, wielką ofiarę, gdy ktoś w odpowiedzi zachowa się dla niej, jak ona sama wobec oceniającego. Ale ta drama jest śmieszna. Ja NIC nie zrobiłem Coldowi oceniając dzieło, za to on strzelił focha, BO MOŻE. Samym tym faktem nie powinno się tłumaczyć. Właśnie dlatego SILICIUS dostał to, co dostał od grupy której członkiem jestem. Bo też zrobić BO MÓGŁ, gdy inni mieli inne zdanie. A to n ie jest sprawiedliwe... 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bester Posted July 9, 2017 Share Posted July 9, 2017 @Coldwindtłumaczył i to Coldwind może robić z przekładem co mu się żywnie podoba. Nie wyraził zgody, bywa, nie musiał nawet pisać czemu takowej nie udzielił, chociaż wspomniał o tym w poście wyżej. Niestety, Accu, ale to Twoje zachowanie tutaj jest tym dziecinnym - postanowiłeś nagrać tekst na przekór woli tłumacza a teraz robisz z siebie ofiarę. Widzisz tutaj jakiś schemat? Do tego ton wypowiedzi i atakowanie innych, wybacz, ale jako mod nie mogę tego tolerować. Nie dostaniesz zgody na publikację nagrania na forum. Osobiście nie podejmę szerszych działań w tej sprawie, ponieważ tylko zastępuję, wraz z @Cahan , Dolara. I to z nim skonsultujemy dalsze działania w tej sprawie. Gdyby decyzja należała do mnie, to cóż. Za coś takiego dostałbyś czasowy zakaz publikowania treści w dziale, oraz na kanale Discorda. Jednocześnie proszę o trzymanie się wątku i nie offtopowanie, w przeciwnym wypadku będę zmuszony wystawiać warny za spam. 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Dolar84 Posted July 9, 2017 Popular Post Share Posted July 9, 2017 Koniec tej kwestii. Dla Accu miesięczny ban i roczny zakaz publikacji w dziale. Formalności dopełni @Sosna, ale chcę by było jasne, że decyzja jest moja. W sumie mogłoby obyć się bez zakazu publikacji, gdyby nie obezwładniająca bezczelność lektora, który zrobił swoje mimo wyraźnego zakazu. Edit: Przez zakaz publikacji rozumiem zakaz publikowania fanfików, tłumaczeń, lektoratów czy choćby wiadomości o nowych częściach już lektorowanych opowiadań. Jeżeli coś z tych rzeczy pojawi się w dziale to zostanie usunięte i ukarane warnem. 16 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted July 12, 2017 Author Share Posted July 12, 2017 Dobry! Pora na kolejny rozdział! Rozdział 11: Gwiazdy A, chcę jeszcze coś powiedzieć. Jeżeli chodzi o tłumaczenie, wydawanie zgody na wykorzystywanie go, w tym na lektorat, leży w mojej gestii, co zresztą potwierdził sam autor w rozmowie ze mną. Lektorat Accu został przez niego utworzony bezprawnie. Powodem zakazu nie była sama krytyka, jak próbuje on insynuować, tylko to, że krytykował nieprzeczytane opowiadanie. Po prostu chcę, by lektorat wykonała osoba szanująca czytane opowiadanie. Broń Boże nie zniechęciłem się do lektorów. Jeżeli ktoś ma ochotę przeczytać Austraeoh u siebie na kanale, może śmiało zapytać mnie o zgodę. Przydałaby się tylko jakaś drobna próbka umiejętności lektorskich, gdyż chcę, by jakość audiobooka była co najmniej dobra. Pozdrawiam i zapraszam do lektury, a może potem do wydania swej opinii. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted July 15, 2017 Author Share Posted July 15, 2017 Witam serdecznie! Kolejny rozdział gotowy. Rozdział 12: Zawroty A, może pojawić się obsuwa. Muszę poczekać na prereading oczekujących rozdziałów. Zaległości jednak zostaną nadrobione przy najbliższej okazji. Zapraszam do lektury! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted July 16, 2017 Author Share Posted July 16, 2017 Oj, mógł wystąpić błąd związany z linkami do dwóch ostatnich rozdziałów. Teraz linki powinny już działać dobrze. W razie takich sytuacji, proszę pisać tutaj lub na PW. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted August 7, 2017 Author Share Posted August 7, 2017 Oto nadchodzi kolejny rozdział! Rozdział 13: Błysk Przez jakiś czas rozdziały będą się ukazywać nieregularnie, raz szybciej, raz wolniej, póki nie nadrobimy zaległości. Wtedy wrócimy do starej regularności. Miłej lektury życzę! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted August 13, 2017 Author Share Posted August 13, 2017 Puk, puk! Dziś niestety nie ma jeszcze kolejnych rozdziałów, które wymagają jeszcze przetrzepania, ale za to będzie więcej informacji o postępie prac nad tłumaczeniem. Zaczynamy! Jak idą prace? Na tę chwilę przetłumaczyłem już 34 rozdziały. Niby dużo, ale to tylko 17% całego Austraeoh, które liczy sobie równe 200 rozdziałów. To czemu tego nie opublikujesz, skoro już przetłumaczone? Nieopublikowane rozdziały wymagają jeszcze pewnej kontroli. Z każdym przetłumaczonym rozdziałem mam coraz lepszego tłumaczeniowego skilla, lecz nadal zdarzają mi się jakieś lapsusy. Pragnę, by końcowy produkt był jak najwyższej jakości. Sam mogę nie wychwycić wszystkich błędów, zaś członkowie pomagającej mi ekipy mają też prywatne życie i nie zawsze mają czas na sprawdzanie moich wypocin. Poza tym, staram się mieć parę rozdziałów na zapas, by w razie kłopotów uniemożliwiających mi pracę móc regularnie publikować rozdziały, aż uda mi się uporać z problemami. Kiedy możemy się spodziewać ukończenia prac? Hmmm... Wszystko zależy od tego, ile będę miał wolnego czasu. Po drodze mam matury, przez co do maja nie będę mógł narzekać na brak zajęcia. Najbardziej prawdopodobne jest, że skończę tłumaczyć Austraeoh pomiędzy grudniem 2018 r. i marcem 2019 r. (prace będą w tym wypadku ogółem trwały 1,5-2 lata) Przy optymistycznych wyliczeniach jednak, koniec prac nadejdzie gdzieś tak pomiędzy majem i wrześniem przyszłego roku (czyli uwinę się ogółem w około rok). Wcześniejsze terminy też są możliwe do zrealizowania, ale... cóż, potrzeba mi będzie SPOOOOOOORO szczęścia. Czy podejmiesz się tłumaczenia kolejnych części sagi Austraeoh? Z chęcią, o ile czas pozwoli. Każda kolejna część to jednak coraz większa kobyła, choć może skoro autor był w stanie wydawać takie rozdziały codziennie, to może i u mnie wyrobi się takie tempo tłumaczenia, przy coraz dłuższych kawałkach? Zobaczymy, co przyniesie przyszłość. Czy planujesz przyspieszenie tempa wydawania kolejnych rozdziałów z trzech dni do dwóch, a może nawet i do jednego? Tak, jeżeli uda mi się zwiększyć tempo tłumaczenia i ekipa moich pomocników będzie w stanie nadążyć. Byłoby fajnie. A po kiego grzyba chciało ci się pisać ten długaśny post? Może chciałem tchnąć nieco życia w ten temat? Może mi się nudziło? Albo mam jakieś inne powody? Dopowiedzcie sobie sami. Na koniec pragnę podziękować wszystkim czytelnikom tego oto tłumaczenia, za to... że po prostu są. Może nie wiem, ilu ich jest, czy im się podoba, czy nie, ale fakt, że raczej na pewno są takie osoby, jest krzepiący i motywujący. Tylko, czy nie moglibyście ciut bardziej się tu udzielać? Zawsze to jakiś boost do radochy tłumacza, a i może wraz ze szczęściem wzrosłoby tempo prac i jakość? Dziękuję też całej ekipie: Dolarowi, Geraltowi, Karlik, Kredke, za każdy, nawet ten najmniejszy wkład w tłumaczenie, za cierpliwość do moich błędów i za tą całą chęć do pomocy. No cóż, pora już wyruszyć dalej na wschód. Obym mógł wam jak najszybciej dostarczyć dalszą część, bo mówiąc krótko: dzieje się, i to nawet sporo. Trzymajcie się! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted August 16, 2017 Author Share Posted August 16, 2017 Dobry! Powoli nadrabiamy zaległości. Oto kolejny rozdział! Rozdział 14: Ślad Miłej lektury życzę! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted December 12, 2017 Author Share Posted December 12, 2017 Nikt się nie spodziewał nowego rozdziału, hę? Już przezwyciężyłem problem z brakiem czasu i powoli nadrabiam zaległości. Oto sześć kolejnych rozdziałów! Rozdział 15: Kucyki Rozdział 16: Krzemień Rozdział 17: Gust Rozdział 18: Bezkres Rozdział 19: Pychota Rozdział 20: Ogląd Zapraszam do lektury i komentowania! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted December 27, 2017 Author Share Posted December 27, 2017 Witam was serdecznie! Mam tu taki spóźniony prezent gwiazdkowy - 5 kolejnych rozdziałów! Rozdział 21: Trawers Rozdział 22: Ups Rozdział 23: Mgły Rozdział 24: Kły Rozdział 25: Hydra Zapraszam do lektury, a potem do komentowania! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted January 7, 2018 Author Share Posted January 7, 2018 Puk, puk! Przybyły kolejne rozdziały! Rozdział 26: Przybycie Rozdział 27: Windthrow Rozdział 28: Hushtail Rozdział 29: Wintergate Rozdział 30: Sladesteed Przy okazji mam takie małe pytanko. Już powróciłem do regularnego tłumaczenia, przynajmniej na razie, i zastanawiam się, jak dalej publikować rozdziały: rozdział co 3 dni czy może większa paczka co jakiś dłuższy okres? Proszę o wskazanie najlepszego według was rozwiązania. Zapraszam do lektury i komentowania! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted January 21, 2018 Author Share Posted January 21, 2018 Dobry wieczór, oto przybyły kolejne rozdziały! Rozdział 31: Luna Rozdział 32: Nawroty Rozdział 33: Prawda Rozdział 34: Petals Rozdział 35: Stwory Zapraszam do lektury, a może potem i do komentowania! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted January 24, 2018 Author Share Posted January 24, 2018 Puk, puk! Na razie postanowiłem powrócić do wydawania rozdziałów co 3 dni. Nie będę już przedłużał, tylko przejdę do meritum. Rozdział 36: Walka Zapraszam do lektury i do komentowania. W szczególności do tego drugiego. Ucieszę się z każdego feedbacku. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted January 28, 2018 Author Share Posted January 28, 2018 Dobry wieczór, oto nadchodzi kolejny rozdział! Rozdział 37: Salwa Pozdrawiam oraz zapraszam do lektury i komentowania! 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lonley Shadow Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 Według mnie bardzo zajefajne tłumaczenie. Szkoda, że nie ma ich więcej, ale lepiej nie przesadzać co nie? A z treści technicznej, to nie mam uwag, nie znalazłem błędów, a zdania są (według mnie) spójne. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaronko Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 Pierwszy komentarz! Według mnie tłumaczenie jest na największym możliwym poziomie. Trudno się oderwać od lektury. Na częstość pojawiania się rozdziałów też nie można się skarżyć. 10/10 jest ok. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted January 31, 2018 Author Share Posted January 31, 2018 Dobry wieczór, oto kolejny już rozdział! Rozdział 38: Niemoc Zapraszam do lektury, a potem i do komentowania! P. S.: Dziękuję za te ostatnie, krótkie komentarze. Fakt, chciałoby się więcej i dłuższych, ale lepszy rydz niż nic. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lonley Shadow Posted February 1, 2018 Share Posted February 1, 2018 (edited) Ten rozdział był dosyć krótki, ale da się z niego wiele wyciągnąć na temat fabuły. Tłumaczenie dalej bez zmian (czyli świetne) i tak trzymać! Cały czas czekam na nowe rozdziały. Edited February 1, 2018 by Lonley Shadow 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted February 3, 2018 Author Share Posted February 3, 2018 Dzień dobry, przybywam tu z kolejnym rozdziałem! Rozdział 39: Wisior Pozdrawiam oraz zapraszam do lektury i komentowania! 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coldwind Posted February 6, 2018 Author Share Posted February 6, 2018 Dzień dobry, oto nadchodzi rozdział numer 40. Tym samym jesteśmy już w 20% tej wielkiej przygody! Rozdział 40: Zebranie Zapraszam do lektury i komentowania! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts