Koschei O'Clock Napisano Luty 25, 2013 Share Napisano Luty 25, 2013 A Slice of Life brzmi zdecydowanie zręczniej niż "Opowieść obyczajowa". Pewnie' date=' można to przetłumaczyć jako "Wycinek Życia" tylko po co?[/quote'] Ewentualnie można to przetłumaczyć jako "Okruchy życia". Tak też dobrze brzmi, według mnie Link do komentarza
Ravin Napisano Luty 26, 2013 Share Napisano Luty 26, 2013 Świetny pomysł z takim serwisem. Nawet myślałem czy samemu nie pokombinować, jak pojawiła się lista ficów w Google Docs bo tu na forum ciężko dotrzeć do tych starych. Serwis na pewno mi się przyda szczególnie dzięki możliwości oceniania. Nie będę wybierać ficów na ślepo tylko czytać te najlepsze W każdym razie życzę powodzenia w projekcie. Co do oceniania to też bym wolał jakąś skalę np 1-5 gwiazdek. Szata graficzna trochę blada jak ktoś napisał, ale w końcu to nie jest skończona strona. Link do komentarza
Niklas Napisano Luty 27, 2013 Share Napisano Luty 27, 2013 IMO ocenianie to raczej sobie wzięli z FimFiction - tam macie tylko + i - Link do komentarza
Nikern Napisano Luty 27, 2013 Share Napisano Luty 27, 2013 Me serce( a przynajmniej ta pompka która jest w jego miejscu) raduje się z powstania takiego serwisu. Teraz tylko trza nauczyć się nim posługiwać, bo angielskiej wersji do dziś nie ogarnąłem Link do komentarza
Testar Napisano Luty 27, 2013 Share Napisano Luty 27, 2013 [justify]Mam jeszcze jeden zarzut co do funkcjonowania tego serwisu, a konkretnie co do wersji językowych opowiadań. Z tego co wiem, to celem tej strony było stworzenie POLSKIEGO odpowiednika FimFiction. Tak więc kompletnie nie rozumiem idei wrzucania tu ficów angielskich. Jeśli chce sobie ktoś taki poczytać, nie uda się do odpowiedniej strony, a nie szuka go tu. Inną sprawą są tłumaczenia, które zazwyczaj posiadają swe oryginalne nazwy i dopiero przy linku do opowiadania widnieje polska nazwa. Wprowadza to oczywiście niejaki zamęt. Warto tu też wspomnieć o opowiadaniach POLSKICH, napisanych przez Bronies z POLSKI, zaś tytuły mając z niejasnego powodu ANGIELSKIE. Rozumiem że autor za jakiegoś powodu woli, aby jego opowiadanie nazywało się na przykład "Return", zamiast "Powrót" bo to brzmi bardziej "epicko", ale wprowadza to tylko niepotrzebny zamęt. Kolejną sprawą są trzy główne działy (?) z opowiadaniami na stronie głównej. "Ostatnio dodane", "Ostatnio aktualizowane" oraz dość niepotrzebne moim zdaniem "+18". Sądzę, że jest to podział na tyle marginalny, aby nie dzielił strony na dwie części. Zwłaszcza że istnieją tagi (Grimdark, Gore oraz Clopfiction) którymi opowiadania niewskazane dla młodego czytelnika byłyby oznaczane. Takie dzielenia na "Normalne" i "Zue" opowiadania znów tylko stwarza niepotrzebny chaos. O wiele chętniej ujrzałbym tam zakładkę z "Najlepiej oceniane". Inną sprawą jest system ocen o którym już wspominałem, a który na obecną chwilę jest po prostu kiepski... [/justify] Link do komentarza
Dolar84 Napisano Luty 27, 2013 Share Napisano Luty 27, 2013 Tester - w sumie sie zgadzam, ale niektórzy wolą z sobie tylko znanych powodów nazywać swoje fanfiki po angielsku. Nie można im tego zabronić, bo niby dlaczego? Natomiast specjalnie do tłumaczeń dodany jest Tag [PL]. A jak słusznie zauważyłeś rzadko tłumaczy się tytuł opowiadania. Zaś co do podziału. To już pytania do Skyspilta Link do komentarza
Testar Napisano Luty 27, 2013 Share Napisano Luty 27, 2013 Dolar48 - Co do nazw, to rzeczywiście autora zmusić nie można do nazwania swego opowiadania tak, a nie inaczej, więc na to raczej nic się nie poradzi. Zaś co do tłumaczeń, to rzeczywiście, dopiero teraz zauważyłem ten tag. Może jest to wina tego, że same tagi są mała, ciasno upchnięte obok siebie? Naprawdę te dwie literki nie wyróżniają się zbyt na pierwszy rzut oka. Może też to wina enigmatyczności tego oznaczenia? Co to właściwie ma oznaczać? Że to opowiadanie jest w języku polskim? Trudno stwierdzić z pewnością, że to tłumaczenie, skoro przy tytułach anglojęzycznych widnieją literki ENG... Pozdrawiam. Link do komentarza
Skysplit Napisano Luty 27, 2013 Autor Share Napisano Luty 27, 2013 Serwis faktycznie ma na celu umożliwienie publikacji tylko polskich fanfików, jednak póki jest on w fazie testowej nie chcę nic usuwać. Co do samego serwisu: wszystko się może zmienić wg waszych sugestii. Miałem pewną wizję co do serwisu, ale nie byłem do końca pewien jakie funkcje można dodać, a jakie pominąć. Sądziłem, że system oceniania +/- będzie dobry, ale faktycznie, skala ocen 0-X jest nieco bardziej rzetelnym wyznacznikiem. Co do "+18" nie jest to jako tako "kategoria" a przełącznik, który pozwala widzieć te kategorie nieodpowiednie dla młodszych czytelników. Jeśli zaś chodzi o przejrzystość serwisu - niestety, muszę przeprosić za taką, a nie inną. Jestem bardzo słabym grafikiem Jeśli po ukończeniu "bebech" serwisu znajdzie się ktoś dobry i zdolny, kto podjąłby się wykonania szaty graficznej serwisu, to jestem otwarty ;D Link do komentarza
Ghatorr Napisano Luty 27, 2013 Share Napisano Luty 27, 2013 Mi w oczy rzuciła się jedna rzecz - strasznie słabo zaznaczony link do samego tekstu. Powinien być ładnie wyróżniony czy coś, a jest gorzej widoczny od opisu czy napisu "Postacie". Link do komentarza
bartek3691 Napisano Marzec 5, 2013 Share Napisano Marzec 5, 2013 Więc w skrócie clopficki będą skala oceniania 1-10 tłumaczenia i polskie ff tak? Link do komentarza
Skysplit Napisano Marzec 12, 2013 Autor Share Napisano Marzec 12, 2013 Postanowiłem dać bumpa małego. Oto design, który koduję w chwili obecnej: http://puu.sh/2gwad Z jego wdrożeniem chciałbym również powiązać ukończenie wszystkich funkcjonalności serwisu. Pomyślałem też, żeby dodać możliwość pobierania fanfików w pdf Co sądzicie? Co do skali oceniania 1-10 to jeszcze nie wiem do końca, czy będzie, czy nie Link do komentarza
Cipher 618 Napisano Marzec 12, 2013 Share Napisano Marzec 12, 2013 Podoba mi się ten wygląd. Jest przejrzysty i czytelny. Co do pobierania PDFów - Link do komentarza
Fiesta Napisano Marzec 12, 2013 Share Napisano Marzec 12, 2013 Proponuję dać też możliwość pobierania w formacie .epub Link do komentarza
Skysplit Napisano Marzec 12, 2013 Autor Share Napisano Marzec 12, 2013 O! O tym nie pomyślałem! Genialny pomysł Wielkie dzięki. Z pewnością go wdrożę. Link do komentarza
Skysplit Napisano Marzec 15, 2013 Autor Share Napisano Marzec 15, 2013 Parę zrzutów ekranu z postępu prac xP http://i.imgur.com/Llt1rKQ.png http://i.imgur.com/GShFDmu.png http://i.imgur.com/C06CKmd.png Link do komentarza
Skeeper Napisano Marzec 15, 2013 Share Napisano Marzec 15, 2013 jak sie na te tej stronie zajerestrowac bo cos nie widze przycisku , widze tylko przycisk login Link do komentarza
Skysplit Napisano Marzec 15, 2013 Autor Share Napisano Marzec 15, 2013 Odpowiem obrazkiem http://i.imgur.com/ZdmQ7uQ.png Link do komentarza
siwulecdako Napisano Marzec 17, 2013 Share Napisano Marzec 17, 2013 Może to i głupi pomysł, ale przynajmniej mi pomogłoby dodanie dwóch tagów (albo czegoś innego) mówiących o tym czy jest to już skończona praca, czy nie dokończona i będą się pojawiać nowe rozdziały. Wiem, że można się tego domyśleć wchodząc w fica, ale gdyby istniało takie udogodnienie to można byłoby się tego dowiedzieć od razu i oszczędzić sobie fatygi. Link do komentarza
Linds Napisano Marzec 21, 2013 Share Napisano Marzec 21, 2013 Fajny pomysł. Podoba mi się. Zarejestrowałem się i wrzuciłem 2 swoje fanficki i będę je tam wrzucał dalej. Jedyna uwaga z mojej strony jaka jest - bo rozumiem, że strona jest w fazie budowy, więc więcej nie będę wytykać - kwestia avatarów. Nie podoba mi się to, że avatar można wgrać z tylko 1 źródła. Nie chce rejestrować się na kolejnych stronach, które musiałbym pilnować, by aktualizować avatar itp. Nie dałoby rady zrobić opcji wrzucania avatara z dysku? Link do komentarza
Skysplit Napisano Marzec 22, 2013 Autor Share Napisano Marzec 22, 2013 Jest taka możliwość, ale uznałem ją za n-rzedną, mając na celu stworzenie najpierw głównych i najważniejszych funkcji, a potem pomniejszych. Wiele osób ma konto na gravatarze, dlatego uznałem, że na ten czas będzie dobrą alternatywą Link do komentarza
PanM Napisano Marzec 23, 2013 Share Napisano Marzec 23, 2013 Trochę głupie pytanie, ale gdzie dać opis dzieła a gdzie rozdziały lub treść opowieści? Link do komentarza
Skysplit Napisano Marzec 24, 2013 Autor Share Napisano Marzec 24, 2013 Opis dodajemy przy dodawaniu, rozdziały natomiast poprzez odwiedzenie adresu do swojego fanfika Link do komentarza
Skysplit Napisano Kwiecień 6, 2013 Autor Share Napisano Kwiecień 6, 2013 Jak może mieliście okazję zobaczyć, zaktualizowałem wygląd a także parę funkcjonalności. Na chwilę obecną możecie pobierać całe opowiadania zarówno jak ich poszczególne rozdziały w formatach html, txt i epub. W przyszłości planuję zrobić jeszcze pobieranie PDF (właściwie jest zrobione, ale trzeba zrobić tak, aby nie zabijało serwera ) Oprócz tego wkrótce wprowadzę importowanie treści z google docs. Na razie muszę przetestować tę funkcję, a później ją zaimplementować Link do komentarza
Testar Napisano Kwiecień 6, 2013 Share Napisano Kwiecień 6, 2013 Ale widzę, że system ocenianie wciąż jest +/-, co nie jest zbyt dobrym pomysłem. Wciąż czekam na jego poprawę... Link do komentarza
Niklas Napisano Kwiecień 6, 2013 Share Napisano Kwiecień 6, 2013 A czemu nie jest dobry? IMO funkcjonuje to na fimfiction i to całkiem nieźle xd Link do komentarza
Recommended Posts