Ganz Napisano Kwiecień 29, 2014 Share Napisano Kwiecień 29, 2014 Aktualnie nadal męczę "Nędzników" W. Hugo ale równolegle czytam "Skaldaliści PRL" S. Kopera. Następna w kolejce jest "Wilk z Wall Street". Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Kwiecień 29, 2014 Share Napisano Kwiecień 29, 2014 "Żołnierze Wyklęci" J. Wieliczki-Szarkowej.Zdecydowanie nie polecam. Książka pseudo-naukowa, co samo w sobie nie jest złe, bo czysto naukowych książek nie da się czytać. Złe jest to, że autorka nawet nie próbuje udawać, że jest obiektywnym historykiem. I tak komuniści z czasów PRL to "bolszewicka dzicz" i najgorsze potwory, a żołnierze AK, którym też zdarzało się mordować po wojnie niewinnych ludzi posądzanych o kolaborację, to nieodmiennie "bohaterowie". Nie umniejszam tu heroizmu Żołnierzy Wyklętych (chociaż o ich zasługach ciężko cokolwiek powiedzieć), bo zasługują oni, żeby o nich pamiętać... Ale powinniśmy pamiętać, że to też byli ludzie, którzy nie byli wolni od błędów. Ta książka robi z nich rycerzy bez skazy i zmazy, którymi wcale nie byli.Na koniec najlepszy kwiatek, czyli wzmianka o ś.p. prezydencie Kaczyńskim, który to rzekomo "poległ" pod Smoleńskiem. I już to sformułowanie, które pojawia się na początku książki, mówi wiele o poglądach autorki... 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cleo3007 vel Sweetie Tram Napisano Kwiecień 30, 2014 Share Napisano Kwiecień 30, 2014 Eric - Emmanuel Schmitt "Tajemnica Pani Ming". Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuddly Doggy Napisano Kwiecień 30, 2014 Share Napisano Kwiecień 30, 2014 "Żołnierze Wyklęci" J. Wieliczki-Szarkowej. Zdecydowanie nie polecam. Książka pseudo-naukowa, co samo w sobie nie jest złe, bo czysto naukowych książek nie da się czytać. Złe jest to, że autorka nawet nie próbuje udawać, że jest obiektywnym historykiem. I tak komuniści z czasów PRL to "bolszewicka dzicz" i najgorsze potwory, a żołnierze AK, którym też zdarzało się mordować po wojnie niewinnych ludzi posądzanych o kolaborację, to nieodmiennie "bohaterowie". Nie umniejszam tu heroizmu Żołnierzy Wyklętych (chociaż o ich zasługach ciężko cokolwiek powiedzieć), bo zasługują oni, żeby o nich pamiętać... Ale powinniśmy pamiętać, że to też byli ludzie, którzy nie byli wolni od błędów. Ta książka robi z nich rycerzy bez skazy i zmazy, którymi wcale nie byli. Ojej, to smuteczek bo mam ją na półce i czeka w kolejce na przeczytanie i liczyłam na to, że będzie fajna :< w sumie i tak ją przeczytam, ale po przeczytaniu posta Airlicka wychodzi na to, że książka wyląduje na liście książek, których chce się pozbyć jak najprędzej. I nie podejdę do niej już z takim entuzjazmem. Ja czytam "Polskę" Zamoyskiego- bardzo ciekawe przedstawienie dziejów polskiego narodu, książka napisana bardzo przystępnym językiem, tak, że czyta się ją właściwie jak powieść. POLECAM! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Kwiecień 30, 2014 Share Napisano Kwiecień 30, 2014 (edytowany) Ojej, to smuteczek bo mam ją na półce i czeka w kolejce na przeczytanie i liczyłam na to, że będzie fajna :< w sumie i tak ją przeczytam, ale po przeczytaniu posta Airlicka wychodzi na to, że książka wyląduje na liście książek, których chce się pozbyć jak najprędzej. I nie podejdę do niej już z takim entuzjazmem.Jak każdą nieobiektywną książkę, tak i tą da się przeczytać, jeśli zignoruje się te wtręty, którymi aktorka raczy nas co chwilę, i skupi na samych danych. Nie kwestionuję prawdziwości samych danych, bo nie mam do tego wystarczającej wiedzy. Skupiłem się na przekazie, a przekaz jest właśnie taki, jaki napisałem.Zresztą, ja mam skłonności do przesady. I może wcale się nie znam? Masz kolejną rzecz do rozważenia podczas lektury, więc nie warto się zrażać tylko dlatego, że jakiś Airlick po niej ciśnie. Edytowano Kwiecień 30, 2014 przez Airlick Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Talar Napisano Kwiecień 30, 2014 Share Napisano Kwiecień 30, 2014 Po kilkudniowym okresie "bez książki" wypożyczyłem sobie z biblioteki "Stracie Królów" Martina. Kniga będzie najgrubszą, jaką w życiu przeczytałem i raczej wątpię, aby to 1000 stron mnie zawiodło. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solaris Napisano Maj 2, 2014 Share Napisano Maj 2, 2014 (edytowany) "Dziedzictwo przodków" Surena Cormudiana, kolejna pozycja do magisterki. EDIT: Po 120 stronach mogę powiedzieć, że prezentuje ona wyższy poziom jak "Metro 2033", a zwłaszcza "Metro 2034", w której zabieg z dwoma liniami fabularnymi, w tym jedną retrospektywną był wręcz katorgą niemożliwą do przeczytania. U Cormudiana przerzuca się kolejne strony, czytając ze zniecierpliwieniem i pragnąc wrócić do jednej bądź drugiej linii, gdyż urywają się one jak seriale - w najmniej oczekiwanym momencie. Wielki plus za obrazowość i żywiołowość akcji, ale w końcu autor to były wojskowy, zna się na fachu, a rodzaje broni są profesjonalnie opisane. Edytowano Maj 3, 2014 przez solaris 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amolek Napisano Maj 11, 2014 Share Napisano Maj 11, 2014 "Żołnierze starówki". Historia walk batalionu imienia Czarnieckiego. Pierwsze wydanie, uratowane przed wyrzuceniem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alekseł Napisano Maj 14, 2014 Share Napisano Maj 14, 2014 "Wierna" - Veronica Roth. Jeżeli mogę się wypowiedzieć to jest to najtragiczniejsza książka z całej trylogii (moim zdaniem), ale nie będę spoierowała, mimo to zachęciam do przeczytania trylogii "Niezgodna" Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Maj 16, 2014 Share Napisano Maj 16, 2014 "2586 Kroków" Pilipiuka. Obecnie zaczęłam opowiadanie "Atomowa Ruletka". Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alekseł Napisano Maj 16, 2014 Share Napisano Maj 16, 2014 Z racji tego, ze mam zabójcze tempo czytania to od ostatniego posta zdążyłam zacząć "Patrol" Ann Aguirre, drugą część książki pt. "Enklawa" oraz "Piękna ZŁAlicja" Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solaris Napisano Maj 17, 2014 Share Napisano Maj 17, 2014 (edytowany) Dobra, od czasu "Dziedzictwa przodków" Cormudiana zdążyłem przeczytać "Metro 2034" Głuchowskiego, "Sezon burz" Sapkowskiego, "Czarną małpę" Prilepina i obecnie waham się między "DuchLESS" Minajewa a "Akimudy" Wiktora Jerofiejewa. Edytowano Maj 17, 2014 przez solaris Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burning Question Napisano Maj 18, 2014 Share Napisano Maj 18, 2014 Kupiłam "Mówcę umarłych", przeczytałam ze 30 stron jak na razie i już jestem bardzo zaintrygowana, ale też poirytowana, bo prawdopodobnie nie dociera do mnie coś mega oczywistego, co PRAWDOPODOBNIE zostanie wyjawione na końcu. >.> Poczytamy, zobaczymy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Maj 18, 2014 Share Napisano Maj 18, 2014 Zapewniam cię, że o zakończeniu można wiele powiedzieć, ale nie to, że jest oczywiste. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Everlong Napisano Maj 23, 2014 Share Napisano Maj 23, 2014 "Potęga podświadomości" Marii Szulc. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sosna Napisano Maj 25, 2014 Share Napisano Maj 25, 2014 Aktualnie wziąłem się za czytanie "Zabójczego wiru" Colina Forbesa Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burning Question Napisano Maj 26, 2014 Share Napisano Maj 26, 2014 "Mówca umarłych" przeczytany i szczerze mówiąc niewiele było tam rzeczy, których się dość szybko nie domyśliłam... aż dziwne. Ale i tak bardzo mi się podobało, szczególnie przekaz, szczególnie z=poziom zrozumienia dla ludzkiej natury, dla nieludzkiej też, kocham autora za tak otwarte spojrzenie na świat. Teraz chyba wrócę na chwilę do fantazy i kupię "Morską straż" Tchaykovsky'ego (CZAJKOWSKIEGO, GODDAMNIT). Podobno równie dobra co reszta z serii Cienie Pojętnych. :3 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enimean Napisano Maj 30, 2014 Share Napisano Maj 30, 2014 Złodziejka książek - Markus Zusak. Oficjalnie, znalazłam drugą miłość mojego życia. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cleo3007 vel Sweetie Tram Napisano Czerwiec 3, 2014 Share Napisano Czerwiec 3, 2014 Złodziejka książek - Markus Zusak. Oficjalnie, znalazłam drugą miłość mojego życia. Czytałam. Książka jest naprawdę dobra. Ja obecnie czytam "Długie lato w Magnolli" Grażyny Jeromin-Gałuszki. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Czerwiec 3, 2014 Share Napisano Czerwiec 3, 2014 Niedawno zaczęłam czytać "Czarny Dom" Stephena Kinga. Kolejna, moim zdaniem, świetna historia. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkane Whisper Napisano Czerwiec 3, 2014 Share Napisano Czerwiec 3, 2014 Niedawno zacząłem czytać biografię fizyka Erwina Schrodingera; jednego z twórców fizyki kwantowej; a dokładniej: "Skąd się wziął kot Schrodingera...". Poza przybliżeniem życia naukowca jest to także dobre wprowadzenie do zrozumienia fizyki kwantowej. Polecam 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Generalek Napisano Czerwiec 12, 2014 Share Napisano Czerwiec 12, 2014 Po chyba najdłuższym okresie nieczytania w życiu dorwałem dwa nowe łupy. Aktualnie czytam "S.T.A.L.K.E.R.: Drugi brzeg" Michała Gołkowskiego, kontynuację "Ołowianego świtu". Następnie przyjdzie kolej na Metro 2033. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Czerwiec 19, 2014 Share Napisano Czerwiec 19, 2014 (edytowany) Po ostatniej wyprzedaży książek w Biedronce zabrałem się za Gwiezdne Wojny: Mroczne Widmo. Póki co, jestem na początku. Największą zaletą jest fakt, że autor rozbudował powieść o wątki, o których w filmie padały raptem pojedyncze zdania. Nie zabrakło bardzo dobrych opisów postaci oraz ich charakterów. Sceny pokazane w filmie nie są rozwlekane, ale z drugiej strony autor dość swobodnie je opisuje. Czasami coś wyrzuca, czasami dodaje. Kolejny plus. Niestety nie wyrzucił w próżnię Jar Jar Binksa Zapłaciłem za nią 5zł. Myślę, że było warto.Przede mną jeszcze 3 książki z serii. Edytowano Czerwiec 19, 2014 przez Triste Cordis Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Onyx Napisano Czerwiec 19, 2014 Share Napisano Czerwiec 19, 2014 Ja aktualnie czytam książkę Grahama Matertona - "Wyklęty" Czytałem wieeele jego horrorów i mogę powiedzieć, że jest on moim 2 ulubionym pisarzem ;> Polecam, chociarz jego książki są krótkie od 200-500 stron tylko ;p Zawsze czytam po zmroku, daje to dobry efekt :> Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
applejack1234 Napisano Czerwiec 23, 2014 Share Napisano Czerwiec 23, 2014 Ja aktualnie czytam Wiedźmin: Sezon Burz, zawsze chciałem przeczytać jakąś książkę z tej serii ale jakoś nie mogłem się zebrać. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się