Marshewa Posted March 22, 2015 Share Posted March 22, 2015 (edited) Moje informacje na temat pola elektromagnetycznego serca brałem stąd: http://bioenergonauka.pl/serce-wyjatkowo-czuly-organ/ http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_bod%C5%BAcotw%C3%B3rczo-przewodz%C4%85cy_serca http://www.heartmath.org/research/science-of-the-heart/introduction.html I jeszcze z paru źródeł, ale już ich nie pamiętam. Edited March 22, 2015 by Marshewa Link to comment
ApulJack Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Słyszeliście o projekcie ITER? jak nie to: http://pl.wikipedia.org/wiki/ITER W każdym razie to jest miejsce gdzie chciałbym pracować, no jestem ciekaw czy zdąże jak skończe studia w ogóle xD Link to comment
Velvie Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Fajny ten projekt, ale z tego co przeczytałam, ten obiekt będzie powoli ulegał promieniowaniu. Oby tylko nie było następnej katastrofy a la Czarnobyl Link to comment
Spinwide Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Jak to jest możliwe, że u góry strony gadacie o pyrkonie, a ostatnie posty są o polu elektromagnetycznym? Link to comment
Sowenia Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 To cały urok rozmówek damsko-męsko-drzewnych Link to comment
ApulJack Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 (edited) Dokładnie ^^ w sumie zauważ gdy z kimś rozmawiasz to że z czasem temat sie stopniowo zmienia, jak sobie tak przpominasz od czego zaczołeś a na czym kończysz to wtedy faza wchodzi xD Edited March 23, 2015 by ApulDżak Link to comment
Mordoklapow Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Słyszeliście o projekcie ITER? Jeden z moich wykładowców (gość naprawdę zna się na rzeczy) mówi, że ten projekt to tak naprawdę taka zabawka dla fizyków. Robiona bez specjalnych przygotowań teoretycznych. Cała idea, polega na tworzeniu reakcji termojądrowych w plazmie. Problem jest taki, że do końca nie wiadomo, jak zależy energetyczność reakcji, czas jej trwania i przede wszystkim opłacalność w zależności od ilości plazmy w reakcji. Bo jak na razie umiemy wywoływać reakcje syntezy termojądrowej, ale jest to wybitnie nieopłacalne. Jakby się udało zwiększyć ekonomiczność, to cóż... mielibyśmy energię z wody! Mózg wytwarza pole, którym może oddziaływać na komórki (MOŻE, nie wiadomo do końca) Ale odejdźmy trochę od mózgu. Serce ma pole elektromagnetyczne, które obejmuje całe nasze ciało, nawet wychodzi poza nie. I co najciekawsze ma ono realny wpływ na komórki, jest w pewien sposób dyrygentem, który organizuje, i synchronizuje komórki np. kiedy jesteśmy zdenerwowani serce nie tylko przyspiesza, ale też modyfikuje swoje pole, przez co komórki mobilizują się do cięższej pracy. Nie, proszę, tylko nie pola serca i tym podobne bzdury! Wytwarzamy zbyt słabe pole magnetyczne byśmy byli w stanie je odebrać na poziomie komórek! Tak naprawdę to jest ono efektem ubocznym impulsów elektrycznych w układzie nerwowym. Infinitezymalnym (czemu podkreśla mi to słowo?) efektem ubocznym. Jak już mielibyśmy wysyłać informacje do innych części ciała z serca, to tylko przez nerwy. Nie mówiąc już o tym że pole magnetyczne jest bardzo chaotyczne (wirowe, bez potencjału ). I mogłoby być zaburzone przez ziemskie pole magnetyczne. Bardzo nieoptymalne rozwiązanie, w szczególności dla ewolucji. Link to comment
Spinwide Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 (edited) Kiedyś tu było lepiej, nikt nie gadał na skomplikowane tematy ILU Z WAS W OGÓLE WIE DLACZEGO ROZMÓWKI SĄ DRZEWNE ...mówie serio, przypomnijcie bo już nie pamiętam xD Edited March 23, 2015 by Spinwide Link to comment
PervKapitan Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Może drzewa też chciały porozmawiać? Ty nietolerancie! Link to comment
Mordoklapow Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Spinwide - Mi się zawsze wydawało że dlatego: Link to comment
Spinwide Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Naaaay, z tego się pewnie Sosen wygramolił, potem zaczeli tu pieprzyć o świerkach, sosnach, brzozach i prorok jeden wie czym jeszcze i jakoś coś z tego wyszło xD Link to comment
ApulJack Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 Oj tam oj tam, jak dla mnie to po przejrzeniu tego tematu to był on ogólno dyskusyjny ;-; Link to comment
Velvie Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 Dla mnie to jest taki jakby off-topic - można gadać, o czym się chce, byle by tylko zdania były chociaż trochę długie Link to comment
Kruczek Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 Jak dla mnie to za dużo tutaj postów tl;dr ale to offtop więc przynajmniej można napisaćbenis :^) Link to comment
Spinwide Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 Kruczek ratuje sytuację :^) Link to comment
Spinwide Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 @up I właśnie w ten sposób tematy trafiają do kosza xD 1 Link to comment
Velvie Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 No właśnie widzę... ludzie, zacznijmy gadać o czymś sensownym, na przykład, jak Anglicy, o pogodzie U mnie dziś było z siedemnaście stopni i zero chmur Link to comment
Spinwide Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 To ja zapytnę tak: Interesuje się tu ktoś literaturą fanasy? Link to comment
PervKapitan Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 Ja lubię fantasy, ale na literaturze fantasy znam się bardzo mało. Bardzo rzadko czytam ^^" Ale właśnie do moich ulubionych należą Harry Potter i Wiedźmin. Link to comment
Spinwide Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 (edited) Polecam sięgnąć w fantastykę głębiej niż Wiedźminy (mimo że są epickie) i Harry Potter (błagam). Szczególnie polecam Legendę Drizzta od Roberta Salvadore(składa się co prawda z chyba 10 książek, ale o tam). Ostatnio czytałem jeszcze "Zabójcę Trolli", nie pamiętam autora, ale to też pierwsza książka z długiej serii, uniwersum Warhammer. No i Tolkien Utopijność, ukryty przekaz walki z komunizmem czy jakieś inne gówna, nieważne. Tolkien to Tolkien. Klasyka klasyk i geniusz fantastyki @up Przedostatnia część? Nie kojarzę nazwy, chyba Pani Jeziora albo Wieża jaskółki. Można wszystko znaleźć w necie, chociażby PDF na chomikuj. Całą sagę Wiedźmina czytałem na komputerze w wakacje, i całośc pożarłem w tydzień, po dzień na książkę xD Edited March 24, 2015 by Spinwide Link to comment
Sowenia Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 Ubóstwiam fantastykę Co prawda z racji wielu innych zajęć, które lubię jak na przykład granie, rysowanie, przesiadywanie na forum czy spanie, czytam stosunkowo niewiele. Jeśli zaś to robię to pierwsze za co się biorę to właśnie fantastyka~ Do moich ulubionych serii należy oczywiście Wiedźmin i Harry Potter, ale także Siedem Królestw Cindy W. Chimy, Siewca Wiatru Kossakowskiej, opowiadania Pilipiuka oraz trylogia Czarnego Maga, za którą się wzięłam i czytam właśnie drugi tom. Wszystko, co wymieniłam polecam i jedynie w przypadku Pilipiuka polecam jedynie zbiory opowiadań jak Rzeźnik Drzew czy 2586 Kroków, gdyż Oka Jelenia nie czytałam, a przygody Jakuba Wędrowycza są moim zdaniem nudne. Link to comment
Ever3Tree Posted March 25, 2015 Share Posted March 25, 2015 Kiedyś tu było lepiej, nikt nie gadał na skomplikowane tematy ILU Z WAS W OGÓLE WIE DLACZEGO ROZMÓWKI SĄ DRZEWNE ...mówie serio, przypomnijcie bo już nie pamiętam xD He. Hehehehehehe A Keolę ktoś pamięta? Bo bez pamięci o nim, to do niczego nie dojdziecie Link to comment
Spinwide Posted March 25, 2015 Share Posted March 25, 2015 Kojarzę jedynie nick Ever, to ty żyjesz jeszcze? xD Link to comment
Ever3Tree Posted March 25, 2015 Share Posted March 25, 2015 (edited) A widziałeś gdzieś akt zgonu? Swoją drogą ciekawe, czy w archiwum można znaleźć pierwsze rozmówki, bo te obecne to chyba trzecia odsłona Edited March 25, 2015 by Ever3Tree Link to comment
Recommended Posts