Popularny post. Niklas Napisano Marzec 26, 2012 Popularny post. Share Napisano Marzec 26, 2012 (edytowany) Autor: Pen Stroke przy współpracy z Batty GloomTłumaczenie: CrusierKorekta: Accurate Accu Memory (opowiadania poboczne), Bunkster, Gravis Hilaritas, NiklasOpis (spisany przez Lukinera)W ciemną noc, gdy mroczna magia odczuwalna jest na każdym kroku, szalony kult rozpoczyna mistyczny rytuał, mający na celu odrodzenie Nightmare Moon w nowym ciele, całkowicie odseparowanym od Księżniczki Luny. W momencie gdy Celestia przerywa zaklęcie, coś jednak udaje się stworzyć. Teraz mały alicorn o imieniu Nyx, który mieszka razem z Twilight Sparkle, musi zmierzyć się negatywnymi emocjami i koszmarami przypominającymi o jej przeszłości. Czy maluch okaże się odrodzoną Nightmare Moon, a może pozostanie jedynie doppelgangerem z własną duszą i świadomością? Twilight będzie w stanie uchronić Nyx przed tymi, którzy sądzą, że smocze oczy i czarną sierść mogą stanowić jedynie zagrożenie? A może jednak Nyx zostanie zmuszona do zaakceptowania złej mocy i grzechów nie należących do niej, przez co stanie się największym złem dotąd znanym w całej Equestrii? Czym innym możesz zostać, gdy cały świat widzi w tobie jedynie monstrum? SPIS TREŚCI:00 - Wstęp 01 - Odkrycie w Everfree 02 - Sekret Między Przyjaciółmi 03 - Szkolne Dni i Wspomnienia 04 - Ciemne Chmury w Oddali 05 - Teatralny Problem 06 - Zjednoczenie Królewskich Sióstr 07 - Ostrożne Posunięcia 08 - Nie Możesz Ukryć Magii 09 - Odkrywanie Prawdy 10 - Knowania 11 - Zamek Koszmaru 12 - Matka Koszmaru 13 - Chwała Królowej 14 - Niegdyś Zdobywca 15 - Brakująca Radość 16 - Utwardzić Miękkie Serce 17 - Toksyczne Błogosławieństwo 18 - Klacz Przeciw Potworom 19 - Rekonwalescencja 20 - Wyrok 21 - Koniec Koszmaru CAŁY FIC DO ŚCIĄGNIĘCIA:W formacie PDF (by Sun) OPOWIADANIA POBOCZNE PREQUEL PAST SINS tłumaczenie: Sun korekta i prereading: Nightmare Xeno, Sunset Forever First Hours Seria "W rodzinie" - Trinkets - Nightmare or Nyx? - Nightmare or Nyx? (tłumaczenie Suna) Winter Bells tłumaczenie: Sun Rozdział 1 Rozdział 2 Rozdział 3 Rozdział 4 Rozdział 5 Rozdział 6 Rozdział 7 Rozdział 8 Rozdział 9 Rozdział 10 Rozdział 11 Rozdział 12 The Road Home tłumaczenie: Sun Rozdział 1 Rozdział 2 Rozdział 3 Rozdział 4 Rozdział 5 Rozdział 6 Rozdział 7 Rozdział 8 Rozdział 9 Rozdział 10 Rozdział 11 Rozdział 12 Rozdział 13 Rozdział 14 Rozdział 15 Glimpses tłumaczenie: Sun Rozdział główny Edytowano Wrzesień 25, 2016 przez Niklas 23 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vermik Napisano Marzec 26, 2012 Share Napisano Marzec 26, 2012 Taaak! Wreszcie! Znajomy mi polecał to-to dość gorąco, ale sam nie mogłem się za to zabrać. Za bardzo się męczę czytając po angielsku. xd Swoją drogą, ta okładka jest tak niesamowicie niesamowita, że jest to aż... No, niesamowite! Mam nadzieję, że nie inaczej wyglądać będzie moja opinia na temat samego fanfica... Ale w sumie jak fanfic z Twi w roli głównej albo "prawie głównej" może nie być fajny? ;o Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxyBlack Napisano Marzec 26, 2012 Share Napisano Marzec 26, 2012 no i mam co czytać do poduszki... jutro napiszę recenzję Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukiner Napisano Marzec 26, 2012 Share Napisano Marzec 26, 2012 holy crap jednak ktoś to tłumaczy xd tego fanfica nigdy nie zapomnę ^^ ciekawe czy wersja PL zadziała na mnie tak samo jak oryginał Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Marzec 26, 2012 Autor Share Napisano Marzec 26, 2012 Owszem, okładka jest fajna, ale... chyba zbytnio spoileruje Ja tam nie wiem, czytam tyle, ile podczas korekty. A momentami było dosyć ciężko, głównie z tego względu, że autor oryginału jakoś skąpił wyrazów - jechał momentami samymi "Twilight, Twilight, Twilight, Twilight..." i "klaczka, klaczka, klaczka, klaczka..." No i raz zamotał sprawę z książką w rozdziale pierwszym. Zrobiliśmy co się da, by to sensownie przełożyć, ale... i tak wyszło niezrozumiale Dlatego w tym jednym momencie jest dopisek. Więc... miłego czytanka życzę xd Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Marzec 26, 2012 Share Napisano Marzec 26, 2012 Uhm, troche dziwnych zwrotow w prologu (bo tyle na razie przeczytalem), np. '- Nexus, będziemy gotowi, gdy ty również będziesz.' - czy nie lepiej brzmialoby po prostu 'Czekamy tylko na ciebie?'. Ogolnie dobre tlumaczenie bardzo dobrego fica, przyda sie tym, ktorzy nie lubia czytac ficow po angielsku. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukiner Napisano Marzec 26, 2012 Share Napisano Marzec 26, 2012 Niklas ale i tak najważniejszych momentów nie ma na tej okładce jak np. to co się dzieje po tym wydarzeniu ukazanym w dolnym prawym rogu na okładce lub "ten" fragment z 10 chaptera po którym, aż mnie aż za (na sama myśl, coś mi tam w środku znowu skręca się) ... czekanie aż pojawi się kolejny chapter wtedy to był ogromny ból dla mnie. Pamiętam jak tarreth panikował przed tym fanfickiem i bał się go ruszać ^^ oryginalny fanfic po angielsku jeśli kogoś interesuje lub nie jest w stanie czekac na kolejne części PL: http://mlppolska.pl/showthread.php?tid=173 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Martinez Napisano Marzec 26, 2012 Share Napisano Marzec 26, 2012 Omg, no nieźle, Niklas, poważne wyzwanie Oby nie skończyło się na słomianym zapale, ale życzę Wam jak najlepiej. A jak coś, to wiesz, że na pomoc możesz liczyć Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deveel Napisano Marzec 28, 2012 Share Napisano Marzec 28, 2012 I macie również mój miecz, topór i co tam jeszcze chcecie:) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukiner Napisano Kwiecień 2, 2012 Share Napisano Kwiecień 2, 2012 main theme do fanfica http-~~-//www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sqYC4mpDtyg dodatkowo na kanale forcedemodo można znaleźć piosenki do każdego rozdziału (na ten moment chapter: 0, 1, 2 i 3part1 http://www.youtube.com/user/forcedemodo Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Kwiecień 2, 2012 Autor Share Napisano Kwiecień 2, 2012 A tam, kij tam z tymi kawałkami xd Macie lepszy: Lepszy, bo mój xd No i autor oryginału approves Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David020386 Napisano Kwiecień 2, 2012 Share Napisano Kwiecień 2, 2012 Przeczytałem to jak jeszcze na Equestria Daily wchodziłem. Fanfic trafił do mojej TOP 10. Polecam! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Kwiecień 4, 2012 Autor Share Napisano Kwiecień 4, 2012 NOWY ROZDZIAŁ!03 - Szkolne Dni i Wspomnienia Zapraszam do czytania 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Applejuice Napisano Kwiecień 4, 2012 Share Napisano Kwiecień 4, 2012 Kurde, pojawiły mi się takie cyferki u góry, a to była ocena wątku i dałam 1 X.X Słyszałam o Past Sins, że to niby takie świetne, piękne i fajne. Ale niestety nie czytałam go, bo mój angielski jest średni Właściwie mniej niż średni. A tu proszę: tłumaczenie! Nie powiem czy dobre, czy złe, bo jak już mówiłam, nie znam się na tym xP Na razie przeczytałam prolog i wkrótce zabiorę się za następne rozdziały. Zapowiada się interesująco ;] Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Kwiecień 17, 2012 Autor Share Napisano Kwiecień 17, 2012 Uch, mea culpa - zostałem z tyłu z dodawaniem linków do PS. Już to nadrabiam nowymi rozdziałami! 04 - Ciemne Chmury w Oddali 05 - Teatralny Problem 06 - Zjednoczenie Królewskich Sióstr Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Maj 5, 2012 Autor Share Napisano Maj 5, 2012 Znowu nieaktualizowałem, ale muszę zrobić dubla, bo nikt nie skomentował *** 07 - Ostrożne Posunięcia 08 - Nie Możesz Ukryć Magii 09 - Odkrywanie Prawdy 10 - Knowania Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flutteryay Napisano Maj 5, 2012 Share Napisano Maj 5, 2012 WTF! To ja to tak bardzo chciałam przeczytać, a to jest po polsku i nic nie zauważyłam?! xd Yay, jak tylko skończę Robinsona to biorę się za to. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siewca YI Napisano Maj 5, 2012 Share Napisano Maj 5, 2012 Trzeba czasem sprawdzać nieprzeczytane posty albo patrzeć na FgE Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enter Napisano Maj 5, 2012 Share Napisano Maj 5, 2012 story jest bardzo zacne, a nyx bardzo pocieszną postacią. Piękna była żółta płacząca wierzba ^^ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testar Napisano Maj 5, 2012 Share Napisano Maj 5, 2012 Twilight jak zwykle głupia, boi się Celestii. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flutteryay Napisano Maj 5, 2012 Share Napisano Maj 5, 2012 Przeczytałam jak na razie wstęp, reszty mi się nie chce dzisiaj xd Ale zapowiada się naprawdę ciekawie, przeczytam na 100% (+ 20% więcej) ;P Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flutteryay Napisano Maj 5, 2012 Share Napisano Maj 5, 2012 Czytam sobie czytam no i: "SZELEST Twilight zamarła i nastawiła uszu z przestrachem. SZELEST SZELEST" http://www.youtube.com/watch?v=idCTRu0TfC8 07:26 moje pierwsze skojarzenie Lektura rzeczywiście wciąga, bo miałam skończyć, a czytam dalej rozdział xd Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Martinez Napisano Maj 5, 2012 Share Napisano Maj 5, 2012 Fanfika przeczytałem już jakiś czas temu, po angielsku. Pełną recenzję będziecie mogli przeczytać w najnowszym numerze Brohoofa ;p Na razie powiem tyle - zdecydowanie najlepsza historia utrzymana w kucykowym uniwersum, jaką czytałem. Warta każdej spędzonej przy niej minuty, nieprzespanych nocy, "straconych" lekcji religii. Nie pamiętam, kiedy ostatnio tak przeżywałem wydarzenia opisane na papierze. Co do tłumaczenia, to się raczej nie wypowiem, bowiem po polsku czytałem tylko pierwszy rozdział - na resztę nie chciało mi się czekać i wziąłem się za oryginał ; > Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ares Prime Napisano Maj 7, 2012 Share Napisano Maj 7, 2012 Ok, przeczytałem jak dotąd wszystkie przetłumaczone rozdziały. FF jest rozbudowany, postacie złożone, dobrze odwzorowane, gramatyka też jest w porządku. Czekam z niecerpliwością na kolejne tłumaczenia, bo naprawdę jest ciekawie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niklas Napisano Maj 9, 2012 Autor Share Napisano Maj 9, 2012 No i kolejny rozdział: 11 - Zamek Koszmaru Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się