GoForGold Posted December 9, 2013 Share Posted December 9, 2013 Hej, hej. Ja właśnie kończę "Piknik na skraju drogi" Braci Strugackich i mam do was pytanie, znacie może coś podobnego w tychże klimatach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linds Posted December 17, 2013 Share Posted December 17, 2013 Ja obecnie czytam "Metro 2034" D. Glukhovskiego, w kolejce czeka już "Do światła" A. Diakowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Airlick Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Aktualnie czytam sagę "Czarnych Kamieni" Anne Bishop. I chociaż z każdej strony czuć, że jest to seria pisana dla kobiet przez kobietę, to jednak wciągnęła mnie niesamowicie. Chociaż i tak mam mieszane uczucia. Z jednej strony kreacja świata jest genialna. Otóż światem przedstawionym rządzą Krwawi - nadludzie, którzy swoją moc czerpią z Kamieni - nadanych przy urodzeniu, określających ich potencjał. Im ciemniejsze Kamienie, tym większy potencjał. Dzielą się na kasty, z których najważniejszą są Królowe - całkiem dosłownie serca królestw - bez nich królestwa nie są w stanie przetrwać. Nie pytajcie, magia. No, nie chce mi się dalej ich wypisywać, jest ich jeszcze z 8, a każda kasta jest całkowicie unikalna, a razem tworzą spójną całość - i w zasadzie nie mogą istnieć bez wszystkich pozostałych. W każdym razie, schemat społeczeństwa Krwawych jest bardzo zagmatwany, trzeba przeczytać, żeby wiedzieć.Kreacja postaci też jest dobra, ale tutaj szału niestety nie ma, miejscami jest to zrobione na pół gwizdka. Zmarnowany potencjał.A dlaczego mam mieszane uczucia? Jedna rzecz to niezdecydowanie autorki. Z jednej strony świat jest niesamowicie mroczny, a z drugiej połowa każdej części traktuje o błahych problemach sprawianych mężczyznom przez rozwydrzone Królowe - czemu zwykle towarzyszą straszliwie cukierkowe romanse.No ale najgorsze jest jednak przebijanie się przez seksualne fantazje autorki, które niestety pojawiają się co kilkadziesiąt stron. Z drugiej strony, pozwalają nieźle wejrzeć w umysł kobiety, więc czas poświęcony na lekturę nie jest stracony.W każdym razie książka nie dla dzieci, bo i seks, i latające flaki pojawiają się w ilościach hurtowych. A dorośli mogą się zrazić faktem, że książka miejscami przypomina High School Musical połączony z Rodziną Addamsów. Mnie seria wciągnęła, chociaż sam się dziwię, dlaczego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nighttrain Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Ja obecnie czytam, aż trzy ksiązki Łowy na człowieka Marka Czerwińskiego, Najwierniejsi z wiernych. Historia 12. Dywizji Pancernej SS Hitlerjugend Cześć 1 Hubert Meyer i Biała Róża ze Stalingradu Bill Yenne Link to comment Share on other sites More sharing options...
plx Posted December 26, 2013 Share Posted December 26, 2013 Ja czytam równolegle Sagę Endera i drugą książkę z uniwersum Elder Scrools autorstwa Grega Keyesa. To pierwsze składa się z pięciu części, pierwsza to ostatnio zekranizowana Gra Endera. Musze przyznać, że to cholerstwo jest niesamowite. Spodziewałem się epickiego opowiadania sci-fi z wielkimi bitwami i heroizmem, a otrzymałem coś... psychologicznego? Sci-fi stanowi tylko tło. Odczucia i myśli bohaterów są oddane w sposób niesamowity, książki uczą i zmuszają do zastanowienia się nad naszym światem, ani trochę mi nie przeszkadza fakt, że nie tego się spodziewałem. Tak jest nawet lepiej. Dawno nie byłem tak poruszony. Jakby ktoś pytał - niedługo zaczynam czytać numer trzy w serii, czyli Ksenocyd. Wspominałem o książkach w uniwersum Elder Scrolls. Tak się składa, że są dwie. Miasto w przestworzach i jeszcze nie wydany po polsku Władca Dusz. Co prawda do poziomu Sagi o Enderze im daleko, ale nadal stanowią bardzo dobre, przygodowe opowiadania. Akcja dzieje się 40 lat po kryzysie otchłani, czyli akcji Obliviona. To, co poznajemy w Skyrim jest jeszcze przyszłością. Jako, że jestem wielkim fanem tego świata, to moja ocena byłaby zawyżona bez względu una to, jak słabe te książki by nie były. A słabe nie są. Link to comment Share on other sites More sharing options...
IommIPony Posted December 26, 2013 Share Posted December 26, 2013 Ja nie dawno skończyłem czytać autobiografię "Ja, OZZY". Książka jest autobiografią wokalisty Johna Osbourne. Bardzo dobra, jest wiele zwariowanych sytuacjii ale to w końcu Ozzy. Teraz dybię na książkę "Tony Iommi, Iron Man. Moja podróż przez NIEBO I PIEKŁO z Black Sabbath". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Littlebart Posted December 26, 2013 Share Posted December 26, 2013 Stanisław Wyspiański - "Wesele" Będzie z tego prawdopodobnie wypracowanie, więc trzeba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Violett Posted December 26, 2013 Share Posted December 26, 2013 Aktualnie czytam "Balladynę" Juliusza Słowackiego jako lekturę szkolną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Khornel Posted December 27, 2013 Share Posted December 27, 2013 Zemsta Galaktyka w Ogniu (Wh40K) I na święta dostałem książkę "Oko Świata" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cleo3007 vel Sweetie Tram Posted December 27, 2013 Share Posted December 27, 2013 W trakcie czytania "Rzecz o zbłąkanej duszy" Siergieja Sadowa. Na razie czyta się bardzo dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fikus Posted December 27, 2013 Share Posted December 27, 2013 Aktualnie zajmuję się książką o tytule ''Dom, w którym...'' autorstwa Mariam Petrosjan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan E Posted December 28, 2013 Share Posted December 28, 2013 Cykl o Enderze Orsona Scotta Carda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ohmowe Ciastko Posted December 28, 2013 Share Posted December 28, 2013 Pan Tadeusz... Prawdopodobnie będzie to pierwsza lektura, którą przeczytam w technikum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Death Posted December 28, 2013 Share Posted December 28, 2013 Aktualnie "Wieża Jaskółki" Sapkowskiego i "Carska Manierka" Pilipiuka, bo czytanie jednej książki naraz jest zbyt mainstreamowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gandezz Posted December 29, 2013 Share Posted December 29, 2013 White Death, wiem coś o tym, bo aktualnie czytam też dwie książki: a) Victor Hugo - Nędznicty - nadal męczę pierwszy tom (z czterech), ale chcę ją czytać dokładnie, a jest napisana innym językiem niż obecnie się używa i wiedza historyczna z tamtego okresu również jest bardzo pomocna. b) Simon Scarrow - Orły Imperium Podbój - druga część z sześciu, jest to zajebisty cykl więc polecam go każdemu, kto lubi starożytny Rzym, walki oraz typowe spiski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enimean Posted December 29, 2013 Share Posted December 29, 2013 Zwyczajne życie - Chmielewskiej na przemian z Popieprzonym losem kataryniarza - Ziemkiewicza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elizabeth Eden Posted December 30, 2013 Share Posted December 30, 2013 (edited) Trylogia ,,Wojna Czarownic'' Maite Carranza Oraz ,,Tunele'' Oraz ,,Ulysses Moore'' Ostatnio wróciłam też do HP, które kurzy się na mej półce. Edited December 30, 2013 by Elizabeth Eden Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kyoko Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 Zaczęłam na nowo "Grę o Tron". I nadal nie potrafię się nadziwić temu, jak bardzo twórcy serialu potrafią spieprzyć tak piękne sceny, jak chociażby pierwsza intymna z Danką i Drogo. Wiem, wiem, ograniczony budżet i czas 1 odcinka, ale dałoby radę przedstawić to w skrócie, a równie przyjemnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Trzecią część sagi: Inne Anioły (Jedna z moich ulubinych serii) Lekturę: Robinson Cruzoe (Lektura->Jak trzeba to trzeba) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yargolek Posted January 30, 2014 Share Posted January 30, 2014 Gra Endera! wohohooh. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kyoko Posted January 30, 2014 Share Posted January 30, 2014 "Wszystko w porządku" Hołowni i Prokopa. I o ile przez teksty pana H. trochę ciężko mi przebrnąć (zbyt duża różnica poglądów...), o tyle przy partiach Marcina bawię się przednio. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nishi Posted January 30, 2014 Share Posted January 30, 2014 Poza tonami fanficków to aktualnie czytam "W blasku księżyca" Lian Hearn. jest to ostatnia część trylogii Opowieści Rodu Otori. Jeśli lubicie Japonię i średniowiecze, gorąco polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Burning Question Posted January 30, 2014 Share Posted January 30, 2014 Właśnie skończyłam "Hołd dla mroku" i zaczynam "Ścieżkę skarabeusza" Adriana Tchaykovskiego *.* POLECAM, ponownie. ^^" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mephisto The Undying Posted January 30, 2014 Share Posted January 30, 2014 Ja czytam lekturę szkolną (nim przestaniecie czytać) mianowicie Folwark Zwierzęcy, i o dziwo to trzecia lektura szkolna którą bardzo lubię (lubię jeszcze dziady) ogólnie co jest good co jest bad w komunizmie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kyoko Posted January 30, 2014 Share Posted January 30, 2014 Jeśli lubicie Japonię i średniowiecze, gorąco polecam. A ja nie polecam, wymiękłam po 1 tomie. Folwark Zwierzęcy Nie czytałam, ale byłam na sztuce teatralnej i przypadła mi do gustu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts