Cuddly Doggy Napisano Styczeń 6, 2015 Share Napisano Styczeń 6, 2015 Strrraszna Historia "Nieznośna niepodległość" - o dwudziestoleciu międzywojennym, oraz Strrraszna Historia "Straszna I wojna światowa i totalnie straszna II wojna światowa" - o wojnach. pomogłem? W zasadzie to szukałam stricto historycznych książek, ale może po to też kiedyś sięgnę skoro podobno to jest tak zabawne, jak twierdzą czytelnicy. Ogólnie, to sobie sama poradziłam i znalazłam parę wartych uwagi pozycji. No ale dzięki. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dark Feather Napisano Styczeń 6, 2015 Share Napisano Styczeń 6, 2015 Polecam. Te książki są napisane z humorem, mają ładne i lustracje i zawierają w sobie wiele ciekawostek, które można samemu zgłębić. Podobnych można nie znaleźć w literaturze fachowej. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tangerine Napisano Marzec 27, 2015 Share Napisano Marzec 27, 2015 Polecam gorąco książki Matthewa Quicka. Nie wiem, ile napisał, ale w każdym razie ja mam 4 - i wszystkie wciągnęły mnie tak, że nawet nie zauważyłam jak minęła cała noc Polecam również obszerną 1000 stronnicową cegłę ,,Droga Królów" Brandona Sandersona jeśli ktoś lubi fantasy ( ja nie lubię, ale mimo o książka ni się podobała ). 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silicius Napisano Sierpień 11, 2015 Share Napisano Sierpień 11, 2015 Szukam tytułu książki którą kiedyś czytałem na telefonie. W książce występuję rasa mrocznych elfów, jest też gatunek przejmujący kontrolę nad umysłami innych gatunków(zamienia w szczęśliwych niewolników), akcja dzieję się pod ziemią. Główny bohater jest mrocznym elfem, zdaję się że wygnanym ze swojego królestwa(?). Więcej szczegółów nie pamiętam ale myślę że jest dość mało pozycji z tym co wymieniłem, jeśli przeczytam kilka pierwszych stron to poznam od razu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Wrzesień 5, 2015 Share Napisano Wrzesień 5, 2015 W biedronce można znaleźć doskonałą "książkę" - "Połącz kropki". To doskonale znana zabawa z czasów podstawówki. Tutaj mamy wersję dla nieco "starszych dzieci". Każdy ze 120 rysunków składa się z minimum 300 kropek! Przyda się gumka i linijka. Wciąga, relaksuje i w bardzo przyjemny sposób zabija nudę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sakitta Napisano Wrzesień 17, 2015 Share Napisano Wrzesień 17, 2015 Szukam książki sci-fi o podróżach kosmicznych. Coś w stylu filmów ,,Interstellar" czy ,,Grawitacji" (obie produkcje gorąco polecam, zapierają dech w piersiach). Dobrze, gdyby książka była klimatyczna, niedziecinna, nie łamała praw fizyki w sposób iście bezpośredni, jak w ,,Star Trek", czy ,,Gwiezdnych Wojnach". Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuddly Doggy Napisano Wrzesień 17, 2015 Share Napisano Wrzesień 17, 2015 @Sakitta, Polecam Lema. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silicius Napisano Wrzesień 17, 2015 Share Napisano Wrzesień 17, 2015 Szukam książki sci-fi o podróżach kosmicznych. Coś w stylu filmów ,,Interstellar" czy ,,Grawitacji" (obie produkcje gorąco polecam, zapierają dech w piersiach). Dobrze, gdyby książka była klimatyczna, niedziecinna, nie łamała praw fizyki w sposób iście bezpośredni, jak w ,,Star Trek", czy ,,Gwiezdnych Wojnach".Zdaję się "Gra Endera"(Orson Scott Card) jest świetna. Oglądałem tylko film ale sądząc po tym jak był on dobry oraz po komentarzach do książki w internecie, to jest niesamowita i mocno wciąga Sam osobiście przeczytałem praktycznie całą serie "szpital kosmiczny" i polecam z całego serca. Nie znam lepszej książki pokazującej taki ogrom różnych stworzeń i jakie są między nimi relacje. Jest jeszcze "Dysfunkcja rzeczywistości"(Peter F. Hamilton) lepszego uniwersum(i książki) nie widziałem na oczy w życiu. Jest tam spójny i logiczny świat razem z przedstawioną ekonomią i zależnościami między planetami, wciągająca historia z kilku perspektyw, pytania o naturę wszechświata, problemy z utrzymaniem społeczeństwa w ryzach, genialne wymyślone technologię i wątki poboczne(do końca życia będę pamiętał o technobiotycznej technologii). Po prostu polecam całym sobą... 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gingerka Napisano Wrzesień 18, 2015 Share Napisano Wrzesień 18, 2015 Ostatnio zaczęłam czytać i poszukuję jakieś książki. Od razu mówię, iż nie lubią fantasy :-\ Ostatnią książką jaką przeczytałam jest "Szukając Alaski". Wezmę pod uwagę wszystkie propozycje które nie są fantastyką Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Wrzesień 18, 2015 Share Napisano Wrzesień 18, 2015 Ostatnio zaczęłam czytać i poszukuję jakieś książki. Od razu mówię, iż nie lubią fantasy :-\ Ostatnią książką jaką przeczytałam jest "Szukając Alaski". Wezmę pod uwagę wszystkie propozycje które nie są fantastykąLudzkie działanie - Ludwig von MisesPieniądz i kryzysy - Friedrich von HayekEkonomia w jednej lekcji - Henry HazlittCnota egoizmu. Nowa koncepcja egoizmu - Ayn RandAtlas zbuntowany - Ayn Rand 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silicius Napisano Wrzesień 18, 2015 Share Napisano Wrzesień 18, 2015 Ostatnio zaczęłam czytać i poszukuję jakieś książki. Od razu mówię, iż nie lubią fantasy :-\ Ostatnią książką jaką przeczytałam jest "Szukając Alaski". Wezmę pod uwagę wszystkie propozycje które nie są fantastykąPolecam najróżniejsze książki z Sherlockiem Holmesem w roli głównej oraz może książki na podstawie filmów, "Jestem numerem 4" dość fajnie mi się czytało a wiem że jest więcej takich książek. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sakitta Napisano Wrzesień 18, 2015 Share Napisano Wrzesień 18, 2015 Ostatnio zaczęłam czytać i poszukuję jakieś książki. Od razu mówię, iż nie lubią fantasy :-\ Ostatnią książką jaką przeczytałam jest "Szukając Alaski". Wezmę pod uwagę wszystkie propozycje które nie są fantastykąPolecam przeczytać jedną książkę od Dana Browna, np. Kod Leonarda Da Vinci, Zwodniczy Punkt, Cyfrowa Twierdza. Lecz uwaga, jedną, ponieważ wszystkie jego książki są takie same i przy drugiej nie ma już zabawy.Uciekinier Stephena Kinga też zrobił na mnie duże wrażenie. Po tego autora radzę sięgać częściej i mam nadzieję, że wymieniona książka będzie jedynie początkiem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LittleMissMoxxi Napisano Październik 9, 2015 Share Napisano Październik 9, 2015 Szukam czegoś w stylu "Zbędnik inteligenta" albo książek odsłaniających mroczne sekrety historii - perwersje, zbrodnie, zboczenia władców itp. choć nie tylko władców w zasadzie. oraz 'brudnych' spraw związanych z kościołem katolickim. Ktoś coś? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianRichCountryOwner Napisano Październik 12, 2015 Share Napisano Październik 12, 2015 (edytowany) "Zbrodnia i kara" Fiodora Dostojewskiego. Przeczytałem to na potrzeby ustnej części matury z języka polskiego. I to chyba pierwsza książka, która tak mnie porwała i sprawiła mi ogromną radość z czytania.Biblia, bez względu na wyznanie i stanowisko wobec religii chrześcijańskiej, powinni przeczytać to wszyscy. Ja to też traktuję, jako fajną przygodówkę, bo wydarzenia z Pisma Świętego są szalenie ciekawe, choć jest też też dużo dłużyzn, jak np. Księga Izajasza czy Księga Liczb. Przeczytałem wersję podstawową i dużą część ksiąg apokryficznych.Osobiście też mi się podoba literatura z "Gwiezdnych Wojen", która jest świetnym dopełnieniem filmów. Szczególnie lubię trylogię o Darth Banie. Świetnie zapodane brutalne realia galaktyki. Edytowano Październik 12, 2015 przez SebastianRichCountryOwner 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Kruk Napisano Styczeń 16, 2016 Share Napisano Styczeń 16, 2016 26.10.2014 at 14:33 Cuddly Doggy napisał: Jest ktoś w stanie polecić jakieś tytuły książek historycznych, dot.: - I wojny światowej - XXlecia międzywojennego w Polsce (Z tymże, książki o kulturze i sztuce mnie nie interesują) Patrząc na datę powyższego postu, to trochę się spóźniłem z odpowiedzią. No cóż i tak odpisze, przecież książki się nie przeterminują. Przechodząc do rzeczy, w tematyce I wojny światowej polecam książkę "Sierpniowe Salwy" autorstwa Barbary W. Tauchman. Książka przede wszystkim skupiona na zawiłej polityce europejskich mocarstw tuż sprzed wybuchu wojny, oraz działaniach militarnych w pierwszych miesiącach konfliktu. W przeciwieństwie do większości książek historycznych przedstawiających przebieg samego konfliktu, pokazuje co doprowadziło do jego wybuchu i co zaważyło na tym jak wyglądał dalszy jego rozwój. Mimo ilości tekstu w niej zawartego, nie nuży jak to często się zdarza w przypadku zbyt obszernych książek. Momentami nawet czyta się bardziej jak powieść niż typową książkę historyczną. Polecam przede wszystkim osobom które nie tylko chcą poznać I wojnę światową ale i zrozumieć jej przyczyny. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vaniliomik Napisano Styczeń 30, 2016 Share Napisano Styczeń 30, 2016 Polecam serię "Baśniobór". Wciągająca, pełna magii, przyjaźni oraz zaskakujących zwrotów akcji. Znalazło się także miejsce dla smoków. 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sakitta Napisano Luty 21, 2016 Share Napisano Luty 21, 2016 Macie jakieś fajne książki o komandosach, szczególnie w stylu Metal Gear Solid? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aranarth Napisano Kwiecień 13, 2016 Share Napisano Kwiecień 13, 2016 Szukam ciekawej książki w klimatach Fantasy. Oprócz: Tolkiena, Sapkowskiego i George RR Martin Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sakitta Napisano Kwiecień 13, 2016 Share Napisano Kwiecień 13, 2016 godzinę temu Aranarth napisał: Szukam ciekawej książki w klimatach Fantasy. Oprócz: Tolkiena, Sapkowskiego i George RR Martin Pan Lodowego Ogrodu, Achaja, Czarnoksiężnik z Archipelagu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aranarth Napisano Kwiecień 14, 2016 Share Napisano Kwiecień 14, 2016 Sprawdzę tą "Achaja". Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sakitta Napisano Maj 15, 2016 Share Napisano Maj 15, 2016 Znacie jakieś książki (nie mangi) o mechach (jeżeli występujeą pod inną nazwą też się nada )? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Czerwiec 15, 2016 Share Napisano Czerwiec 15, 2016 Niebawem powstanie kolejna część Harrego Pottera. http://blaber.pl/rozrywka/geek/cursed-child-premiera/ A tutaj kilka ciekawostek o serii filmowej. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Czerwiec 15, 2016 Share Napisano Czerwiec 15, 2016 Cytuj Niebawem powstanie kolejna część Harrego Pottera. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Listopad 9, 2016 Share Napisano Listopad 9, 2016 Powstała nowa część z serii "Uniwersum Metro 2033: Człowiek Obiecany" i "Metro Trylogia" Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Podmieniec13 Napisano Listopad 10, 2016 Share Napisano Listopad 10, 2016 (edytowany) Jakie książki polecam? No cóż... - Saga wiedźmińska (wraz z opowiadaniami, napisał Andrzej Sapkowski) - Trylogia Andrieja Diakowa czyli Metro 2033 do światła, Metro 2033 w mrok i Metro 2033 za horyzont (jak dla mnie najlepsze z uniwersum Metro 2033) - Na zachodzie bez zmian, Trzej towarzysze (to dotyczące pierwszej wojny światowej, napisane przez Ericha Maria Remarque.) - No i oczywiście o stalkerach, czyli wszystkie S.T.A.L.K.E.R.y od Michała Gołkowskiego. (Nie polecam zaczynać od sztywnego, jest dość specyficzny.) Edytowano Listopad 10, 2016 przez Podmieniec13 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się