War Napisano Listopad 29, 2016 Share Napisano Listopad 29, 2016 Fulgrim. Z herezji horusa. Próbuję to przeczytać odkąd to kupiłem, jakoś w okolicach premiery w empokach. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aTOM Napisano Grudzień 3, 2016 Share Napisano Grudzień 3, 2016 W Biedrze można było jakiś czas temu dorwać trylogię "Era Pięciorga" Trudi Canavan, bodajże za ok. 25 złotych. Autorka ma już sporo książek na koncie, więc pomyślałem, że chętnie ją poznam. I nie polecam. Styl pisania jest "taki-se", dialogi między bohaterami czy opisy są jak dla mnie pozbawione emocji (być może to wina tłumaczenia) a główna intryga się ciągnie jak psia kupa po spotkaniu z automatycznym odkurzaczem. Nawet tak kulminacyjne momenty jak śmierć niektórych bohaterów czy walka na czary są przedstawione w taki sposób, że człowiek ma wrażenie jakby czytał wypraną z emocji kronikę, a nie fantastykę. Głównie "zaskoczenie" w całej trylogii i punkt zwrotny można rozgryźć gdzieś w połowie drugiego tomu, czyli jakieś 600 stron przed tym, jak serwuje nam go sama fabuła. Przedstawiony świat był całkiem przyjemny, owszem, niektóre z postaci też (choćby bóg Chaia czy Nekaun), ale spodziewałem się czegoś dużo lepszego po tak zachwalanym cyklu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoniu Napisano Grudzień 15, 2016 Share Napisano Grudzień 15, 2016 "Farmakologizacja wojny. Historia narkotyków na polu bitwy" - bardzo fajna pozycja, odsłaniająca przemilczany aspekt wojny. Autor przedstawia wykorzystanie praktycznie każego środka psychoaktywnego, od alkoholu i suszonych muchomorów, przez wspomagany amfetaminą Wehrmacht, po tajne substancje opracowywane przez CIA w Edgewood Arsenal (niektóre z nich miały podobno utrzymywać człowieka w stanie ciągłego haju nawet przez 2 tygodnie, niestety doszczętnie niszczyły przy tym wątrobę). Sporo miejsca poświęcone jest również chemicznej stronie projektu MKULTRA, w tym wyjątkowo kontrowersyjnym eksperymentom na cywilach. Książka łatwym językiem napisana nie jest, autor lubi czasem odlecieć w bardzo poetyckie porównania (raz chyba przez 10 stron odnosił się do "Procesu" Kafki), niemniej warto przeczytać, książka bardzo poszerzająca horyzonty. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
War Napisano Luty 2, 2017 Share Napisano Luty 2, 2017 A ja notatki z probabilistyki Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciastek Napisano Luty 27, 2017 Share Napisano Luty 27, 2017 (edytowany) Aktualnie The Call of Cthulhu Lovecrafta i Sklepy Cynamonowe : ) Ah no i zapomnialbym, zrobilem sobie pauze ale juz 2 raz czytam "To live is to die" biografia Clifforda Burtona Edytowano Luty 27, 2017 przez Ciastek Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemi Napisano Marzec 2, 2017 Share Napisano Marzec 2, 2017 Lektura obowiązkowa jak dla mnie, klasyk za który trochę późno się zabrałem, ale to jedna z najlepszych decyzji podjęta przeze mnie w ostatnim czasie. Książka lekko zaniedbana, ale pożółkłe strony tylko nadają jej charakteru Spoiler 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kathy Napisano Marzec 2, 2017 Share Napisano Marzec 2, 2017 Postanowiłam zapoznać się z twórczością S. Kinga. Przeczytałam: - Talizman i oceniam go 6/10 - Rose Madder. Książka sama w sobie nie była zła, ale nie podobała mi się. Wywołała takie nieprzyjemne uczucie którego nie potrafię opisać. 4/10 - Zielona Mila 10/10 - Przebudzenie 7/10 - Dallas '63 9/10 obniżyłam za zakończenie Teraz zaczęłam "To" i jak na razie wydaje się nieco...chaotyczne? Ale czyta się świetnie, a cała historia oraz tytułowe To bardzo mnie intryguje. Następne w kolejności jest "Cujo" Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atria Napisano Marzec 7, 2017 Share Napisano Marzec 7, 2017 Futu.re po raz kolejny. Nigdy nie znudzi mi się ta książka. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gray Picture Napisano Marzec 10, 2017 Share Napisano Marzec 10, 2017 Właśnie skończyłam czytać "Aimee & Jaguar. Historia pewnej miłości, Berlin 1943", napisaną przez panią Fisher. Książka opowiada historię dwóch kobiet. Niemka Lily, mimo czwórki dzieci i przesiąkniętego nazistowską ideologią męża, zakochuje się w Żydówce Felice. Ich szczęście trwa krótko, gdyż Felice zostaje zatrzymana przez gestapo. To Mogłabym dużo napisać o książce, ale myślę że moje uczucia po skończeniu czytania najlepiej podsumuje ten mem. Spoiler Poza tym czytam "Taniec ze smokami część II" George R.R. Martina, przy rysowaniu słucham audiobook "Igrzyska śmierci. Kosogłos", a w poniedziałek idę wypożyczyć "Dziewczyny z Danbury" Piper Kerman. Na podstawię tej książki powstał serial "Orange is the new black", który całkiem mi się spodobał, więc chciałabym poznać historię, którą inspirowali się twórcy. Niestety z braku czasu czytanie idzie mi bardzo powoli. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bertram Quist Napisano Kwiecień 23, 2017 Share Napisano Kwiecień 23, 2017 Ja aktualnie czytam i wszystkim gorąco polecam książkę "Dzielna Do i napiętnowany złodziej z Maraporu" Spoiler 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Kwiecień 23, 2017 Share Napisano Kwiecień 23, 2017 Właśnie teraz Bertram Quist napisał: Ja aktualnie czytam i wszystkim gorąco polecam książkę "Dzielna Do i napiętnowany złodziej z Maraporu" Ukryj zawartość A możesz mi na pw wysłać kilka fotek tekstu... 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemi Napisano Kwiecień 25, 2017 Share Napisano Kwiecień 25, 2017 Sięgnąłem po "Autostopem przez Galaktykę" Douglasa Adamsa, już pierwsze strony dały mi przekonanie jaka ta książka jest dobra Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paladyn Zanderson Napisano Maj 1, 2017 Share Napisano Maj 1, 2017 (edytowany) Cóż a ja jestem po 1 tomie "Kryształowego Oblężenia" i banana z us nie schodzi choc wiadomo pewnie byłby prze księżnczki uważany za zdrajcę bo żal mi "szeregowych" Sombryjczyków (co poradzić mimo iż częściowo mam niemieckie a raczej fredyjskie korzenie, to duchowo bliżej mi do Słowian wschodnich Austriaków niż "żelaznych" Prusaków) Edytowano Maj 1, 2017 przez Zandi Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gray Picture Napisano Maj 9, 2017 Share Napisano Maj 9, 2017 "Potop", bo lektura. Przeczytałam aż wstęp i stwierdziłam, że spróbuję przeczytać całą resztę w jeden dzień. To chyba specyficzny rodzaj masochizmu, zwłaszcza że szczerze nie znoszę twórczości Sienkiewicza. A poza tym czytam "Stulecie trucicieli" L. Stratmann i "Rycerz siedmiu królestw" Martina. Pierwsza jest książką popularnonaukową, opowiada o przypadkach otruć i walce wymiaru sprawiedliwości z trucicielami w wiktorianskiej Angli. Druga to zbiór opowiadań ze świata Westeros, które dzieją się przed wydarzeniami z "Pieśni lodu i ognia". Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Talar Napisano Maj 10, 2017 Share Napisano Maj 10, 2017 Lśnienie Kinga przeczytałem już dawno temu. Teraz powoli zabieram się za Zieloną Mile. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrystalShy Napisano Maj 30, 2017 Share Napisano Maj 30, 2017 Ja chwilowo nic nie czytam; nie mam nic ciekawego w domu. Lecz kocham czytać książki każdego rodzaju Dzisiaj sobie przeczytałam "Mystery Canyon" autorstwa mojego crusha. Dał mi w szkole Polecam, jest po angielsku Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz15 Napisano Lipiec 17, 2017 Share Napisano Lipiec 17, 2017 Niedawno wygrzebałem ze swoich pułek kilka książek Aleksandra Dumasa. A mianowicie Karola Szalonego, Kawalera d'Harmentala, Hrabiego Mounte Christo i Królowe Margot. Karola już przeczytałem, a dzisiaj kończe czytać Kawalera. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemniakford Napisano Sierpień 26, 2017 Share Napisano Sierpień 26, 2017 Ostatnio czytam ,,Piknik na skraju drogi." Arkadija i Borisa Strugackich. Tak z planów to zamierzam do końca wakacji odświeżyć sobie ,,Rok 1984" Georga Orwella i może ,,Kolor magii". Terry'ego Pratchett W sumie tyle. Mało tego mam na liście XD 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skylen Napisano Sierpień 26, 2017 Share Napisano Sierpień 26, 2017 Ostatnio czytałem "Dym i lustra", zbiór opowiadań Neila Gaimana, a aktualnie jestem w trakcie powieści "Czas nieutracony" Stanisława Lema. Nie wiem, co mógłbym napisać, ale polecam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkbloodpony Napisano Wrzesień 3, 2017 Share Napisano Wrzesień 3, 2017 Cykl mroczna wieża Kinga aktualnie jestem przy końcówce czwartego tomu. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmare Princess Napisano Wrzesień 6, 2017 Share Napisano Wrzesień 6, 2017 (edytowany) Teraz czytam "Duchy Polskich Miast i Zamków" Witolda Vargasa i Pawła Zycha. Ciekawa książka o duchach z każdego zakątka Polski. Dla miłośników historii o duchach lub po prostu ciekawych stworów naszej ojczyzny serdecznie polecam. Spoiler Edytowano Wrzesień 7, 2017 przez Nightmare Princess 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bertram Quist Napisano Wrzesień 7, 2017 Share Napisano Wrzesień 7, 2017 Aktualnie czytam (dokładnie zaczynam zacząć) Akademia Wonderbolts Poradnik kadeta: Spoiler 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmare Princess Napisano Wrzesień 7, 2017 Share Napisano Wrzesień 7, 2017 16 minut temu, Bertram Quist napisał: Aktualnie czytam (dokładnie zaczynam zacząć) Akademia Wonderbolts Poradnik kadeta: Odkryj ukrytą treść Też znam tą książkę. Bardzo ciekawa. Polecam. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Talar Napisano Marzec 6, 2018 Share Napisano Marzec 6, 2018 "Word War Z" Maxa Brooksa od jakiegoś czasu ciągnę. Dla fanów zombie to pozycja obowiązkowa. Ja takowym szczególnie nie jestem, ale czyta się to dosyć przyjemnie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiP Napisano Marzec 7, 2018 Share Napisano Marzec 7, 2018 Spoiler Jeszcze nie kupiłem, ale niebawem to zrobię Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się