aTOM Posted December 3, 2016 Share Posted December 3, 2016 W Biedrze można było jakiś czas temu dorwać trylogię "Era Pięciorga" Trudi Canavan, bodajże za ok. 25 złotych. Autorka ma już sporo książek na koncie, więc pomyślałem, że chętnie ją poznam. I nie polecam. Styl pisania jest "taki-se", dialogi między bohaterami czy opisy są jak dla mnie pozbawione emocji (być może to wina tłumaczenia) a główna intryga się ciągnie jak psia kupa po spotkaniu z automatycznym odkurzaczem. Nawet tak kulminacyjne momenty jak śmierć niektórych bohaterów czy walka na czary są przedstawione w taki sposób, że człowiek ma wrażenie jakby czytał wypraną z emocji kronikę, a nie fantastykę. Głównie "zaskoczenie" w całej trylogii i punkt zwrotny można rozgryźć gdzieś w połowie drugiego tomu, czyli jakieś 600 stron przed tym, jak serwuje nam go sama fabuła. Przedstawiony świat był całkiem przyjemny, owszem, niektóre z postaci też (choćby bóg Chaia czy Nekaun), ale spodziewałem się czegoś dużo lepszego po tak zachwalanym cyklu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skoniu Posted December 15, 2016 Share Posted December 15, 2016 "Farmakologizacja wojny. Historia narkotyków na polu bitwy" - bardzo fajna pozycja, odsłaniająca przemilczany aspekt wojny. Autor przedstawia wykorzystanie praktycznie każego środka psychoaktywnego, od alkoholu i suszonych muchomorów, przez wspomagany amfetaminą Wehrmacht, po tajne substancje opracowywane przez CIA w Edgewood Arsenal (niektóre z nich miały podobno utrzymywać człowieka w stanie ciągłego haju nawet przez 2 tygodnie, niestety doszczętnie niszczyły przy tym wątrobę). Sporo miejsca poświęcone jest również chemicznej stronie projektu MKULTRA, w tym wyjątkowo kontrowersyjnym eksperymentom na cywilach. Książka łatwym językiem napisana nie jest, autor lubi czasem odlecieć w bardzo poetyckie porównania (raz chyba przez 10 stron odnosił się do "Procesu" Kafki), niemniej warto przeczytać, książka bardzo poszerzająca horyzonty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
War Posted February 2, 2017 Share Posted February 2, 2017 A ja notatki z probabilistyki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciastek Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 (edited) Aktualnie The Call of Cthulhu Lovecrafta i Sklepy Cynamonowe : ) Ah no i zapomnialbym, zrobilem sobie pauze ale juz 2 raz czytam "To live is to die" biografia Clifforda Burtona Edited February 27, 2017 by Ciastek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lemi Posted March 2, 2017 Share Posted March 2, 2017 Lektura obowiązkowa jak dla mnie, klasyk za który trochę późno się zabrałem, ale to jedna z najlepszych decyzji podjęta przeze mnie w ostatnim czasie. Książka lekko zaniedbana, ale pożółkłe strony tylko nadają jej charakteru Spoiler 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kathy Posted March 2, 2017 Share Posted March 2, 2017 Postanowiłam zapoznać się z twórczością S. Kinga. Przeczytałam: - Talizman i oceniam go 6/10 - Rose Madder. Książka sama w sobie nie była zła, ale nie podobała mi się. Wywołała takie nieprzyjemne uczucie którego nie potrafię opisać. 4/10 - Zielona Mila 10/10 - Przebudzenie 7/10 - Dallas '63 9/10 obniżyłam za zakończenie Teraz zaczęłam "To" i jak na razie wydaje się nieco...chaotyczne? Ale czyta się świetnie, a cała historia oraz tytułowe To bardzo mnie intryguje. Następne w kolejności jest "Cujo" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atria Posted March 7, 2017 Share Posted March 7, 2017 Futu.re po raz kolejny. Nigdy nie znudzi mi się ta książka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gray Picture Posted March 10, 2017 Share Posted March 10, 2017 Właśnie skończyłam czytać "Aimee & Jaguar. Historia pewnej miłości, Berlin 1943", napisaną przez panią Fisher. Książka opowiada historię dwóch kobiet. Niemka Lily, mimo czwórki dzieci i przesiąkniętego nazistowską ideologią męża, zakochuje się w Żydówce Felice. Ich szczęście trwa krótko, gdyż Felice zostaje zatrzymana przez gestapo. To Mogłabym dużo napisać o książce, ale myślę że moje uczucia po skończeniu czytania najlepiej podsumuje ten mem. Spoiler Poza tym czytam "Taniec ze smokami część II" George R.R. Martina, przy rysowaniu słucham audiobook "Igrzyska śmierci. Kosogłos", a w poniedziałek idę wypożyczyć "Dziewczyny z Danbury" Piper Kerman. Na podstawię tej książki powstał serial "Orange is the new black", który całkiem mi się spodobał, więc chciałabym poznać historię, którą inspirowali się twórcy. Niestety z braku czasu czytanie idzie mi bardzo powoli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bertram Quist Posted April 23, 2017 Share Posted April 23, 2017 Ja aktualnie czytam i wszystkim gorąco polecam książkę "Dzielna Do i napiętnowany złodziej z Maraporu" Spoiler 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiP Posted April 23, 2017 Share Posted April 23, 2017 Właśnie teraz Bertram Quist napisał: Ja aktualnie czytam i wszystkim gorąco polecam książkę "Dzielna Do i napiętnowany złodziej z Maraporu" Ukryj zawartość A możesz mi na pw wysłać kilka fotek tekstu... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lemi Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 Sięgnąłem po "Autostopem przez Galaktykę" Douglasa Adamsa, już pierwsze strony dały mi przekonanie jaka ta książka jest dobra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paladyn Zanderson Posted May 1, 2017 Share Posted May 1, 2017 (edited) Cóż a ja jestem po 1 tomie "Kryształowego Oblężenia" i banana z us nie schodzi choc wiadomo pewnie byłby prze księżnczki uważany za zdrajcę bo żal mi "szeregowych" Sombryjczyków (co poradzić mimo iż częściowo mam niemieckie a raczej fredyjskie korzenie, to duchowo bliżej mi do Słowian wschodnich Austriaków niż "żelaznych" Prusaków) Edited May 1, 2017 by Zandi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gray Picture Posted May 9, 2017 Share Posted May 9, 2017 "Potop", bo lektura. Przeczytałam aż wstęp i stwierdziłam, że spróbuję przeczytać całą resztę w jeden dzień. To chyba specyficzny rodzaj masochizmu, zwłaszcza że szczerze nie znoszę twórczości Sienkiewicza. A poza tym czytam "Stulecie trucicieli" L. Stratmann i "Rycerz siedmiu królestw" Martina. Pierwsza jest książką popularnonaukową, opowiada o przypadkach otruć i walce wymiaru sprawiedliwości z trucicielami w wiktorianskiej Angli. Druga to zbiór opowiadań ze świata Westeros, które dzieją się przed wydarzeniami z "Pieśni lodu i ognia". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talar Posted May 10, 2017 Share Posted May 10, 2017 Lśnienie Kinga przeczytałem już dawno temu. Teraz powoli zabieram się za Zieloną Mile. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CrystalShy Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 Ja chwilowo nic nie czytam; nie mam nic ciekawego w domu. Lecz kocham czytać książki każdego rodzaju Dzisiaj sobie przeczytałam "Mystery Canyon" autorstwa mojego crusha. Dał mi w szkole Polecam, jest po angielsku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poszukiwacz15 Posted July 17, 2017 Share Posted July 17, 2017 Niedawno wygrzebałem ze swoich pułek kilka książek Aleksandra Dumasa. A mianowicie Karola Szalonego, Kawalera d'Harmentala, Hrabiego Mounte Christo i Królowe Margot. Karola już przeczytałem, a dzisiaj kończe czytać Kawalera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemniakford Posted August 26, 2017 Share Posted August 26, 2017 Ostatnio czytam ,,Piknik na skraju drogi." Arkadija i Borisa Strugackich. Tak z planów to zamierzam do końca wakacji odświeżyć sobie ,,Rok 1984" Georga Orwella i może ,,Kolor magii". Terry'ego Pratchett W sumie tyle. Mało tego mam na liście XD 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skylen Posted August 26, 2017 Share Posted August 26, 2017 Ostatnio czytałem "Dym i lustra", zbiór opowiadań Neila Gaimana, a aktualnie jestem w trakcie powieści "Czas nieutracony" Stanisława Lema. Nie wiem, co mógłbym napisać, ale polecam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkbloodpony Posted September 3, 2017 Share Posted September 3, 2017 Cykl mroczna wieża Kinga aktualnie jestem przy końcówce czwartego tomu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nightmare Princess Posted September 6, 2017 Share Posted September 6, 2017 (edited) Teraz czytam "Duchy Polskich Miast i Zamków" Witolda Vargasa i Pawła Zycha. Ciekawa książka o duchach z każdego zakątka Polski. Dla miłośników historii o duchach lub po prostu ciekawych stworów naszej ojczyzny serdecznie polecam. Spoiler Edited September 7, 2017 by Nightmare Princess 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bertram Quist Posted September 7, 2017 Share Posted September 7, 2017 Aktualnie czytam (dokładnie zaczynam zacząć) Akademia Wonderbolts Poradnik kadeta: Spoiler 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nightmare Princess Posted September 7, 2017 Share Posted September 7, 2017 16 minut temu, Bertram Quist napisał: Aktualnie czytam (dokładnie zaczynam zacząć) Akademia Wonderbolts Poradnik kadeta: Odkryj ukrytą treść Też znam tą książkę. Bardzo ciekawa. Polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talar Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 "Word War Z" Maxa Brooksa od jakiegoś czasu ciągnę. Dla fanów zombie to pozycja obowiązkowa. Ja takowym szczególnie nie jestem, ale czyta się to dosyć przyjemnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiP Posted March 7, 2018 Share Posted March 7, 2018 Spoiler Jeszcze nie kupiłem, ale niebawem to zrobię Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lemi Posted March 21, 2018 Share Posted March 21, 2018 Skończyłem Achromatopsję z uniwersum Metra, całkiem niezła. Muszę poszukać więcej tych książek bo są wciągające. A teraz zacząłem czytać Player One. Swoją drogą film o tym będzie, więc to w sam raz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts