Jump to content

Co aktualnie czytamy

bobule
 Share

Recommended Posts

W Biedrze można było jakiś czas temu dorwać trylogię "Era Pięciorga" Trudi Canavan, bodajże za ok. 25 złotych. Autorka ma już sporo książek na koncie, więc pomyślałem, że chętnie ją poznam.

I nie polecam. Styl pisania jest "taki-se", dialogi między bohaterami czy opisy są jak dla mnie pozbawione emocji (być może to wina tłumaczenia) a główna intryga się ciągnie jak psia kupa po spotkaniu z automatycznym odkurzaczem. Nawet tak kulminacyjne momenty jak śmierć niektórych bohaterów czy walka na czary są przedstawione w taki sposób, że człowiek ma wrażenie jakby czytał wypraną z emocji kronikę, a nie fantastykę. Głównie "zaskoczenie" w całej trylogii i punkt zwrotny można rozgryźć gdzieś w połowie drugiego tomu, czyli jakieś 600 stron przed tym, jak serwuje nam go sama fabuła. Przedstawiony świat był całkiem przyjemny, owszem, niektóre z postaci też (choćby bóg Chaia czy Nekaun), ale spodziewałem się czegoś dużo lepszego po tak zachwalanym cyklu.

• 2 weeks later...

"Farmakologizacja wojny. Historia narkotyków na polu bitwy" - bardzo fajna pozycja, odsłaniająca przemilczany aspekt wojny. Autor przedstawia wykorzystanie praktycznie każego środka psychoaktywnego, od alkoholu i suszonych muchomorów, przez wspomagany amfetaminą Wehrmacht, po tajne substancje opracowywane przez CIA w Edgewood Arsenal (niektóre z nich miały podobno utrzymywać człowieka w stanie ciągłego haju nawet przez 2 tygodnie, niestety doszczętnie niszczyły przy tym wątrobę). Sporo miejsca poświęcone jest również chemicznej stronie projektu MKULTRA, w tym wyjątkowo kontrowersyjnym eksperymentom na cywilach. Książka łatwym językiem napisana nie jest, autor lubi czasem odlecieć w bardzo poetyckie porównania (raz chyba przez 10 stron odnosił się do "Procesu" Kafki), niemniej warto przeczytać, książka bardzo poszerzająca horyzonty.

• 1 month later...
  • 4 weeks later...

Aktualnie The Call of Cthulhu Lovecrafta i Sklepy Cynamonowe : ) Ah no i zapomnialbym, zrobilem sobie pauze ale juz 2 raz czytam "To live is to die" biografia Clifforda Burtona :'(

Edited by Ciastek

Lektura obowiązkowa jak dla mnie, klasyk za który trochę późno się zabrałem, ale to jedna z najlepszych decyzji podjęta przeze mnie w ostatnim czasie.

Książka lekko zaniedbana, ale pożółkłe strony tylko nadają jej charakteru :P

Spoiler

T5jxIBP.jpg

• Upvote 1

Postanowiłam zapoznać się z twórczością S. Kinga. :D

Przeczytałam:

- Talizman i oceniam go 6/10 

- Rose Madder. Książka sama w sobie nie była zła, ale nie podobała mi się. Wywołała takie nieprzyjemne uczucie którego nie potrafię opisać. 4/10 

- Zielona Mila 10/10 

- Przebudzenie 7/10 

- Dallas '63  9/10 obniżyłam za zakończenie

Teraz zaczęłam "To" i jak na razie wydaje się nieco...chaotyczne? Ale czyta się świetnie, a cała historia oraz tytułowe To bardzo mnie intryguje.

Następne w kolejności jest "Cujo" 

Właśnie skończyłam czytać "Aimee & Jaguar. Historia pewnej miłości, Berlin 1943", napisaną przez panią Fisher. Książka opowiada historię dwóch kobiet. Niemka Lily, mimo czwórki dzieci i przesiąkniętego nazistowską ideologią męża, zakochuje się w Żydówce Felice. Ich szczęście trwa krótko, gdyż Felice zostaje zatrzymana przez gestapo. To  Mogłabym dużo napisać o książce, ale myślę że moje uczucia po skończeniu czytania najlepiej podsumuje ten mem.

Spoiler

7686178464_fdc8ea66c7.jpg

Poza tym czytam "Taniec ze smokami część II" George R.R. Martina, przy rysowaniu słucham audiobook "Igrzyska śmierci. Kosogłos", a w poniedziałek idę wypożyczyć "Dziewczyny z Danbury" Piper Kerman. Na podstawię tej książki powstał serial "Orange is the new black", który całkiem mi się spodobał, więc chciałabym poznać historię, którą inspirowali się twórcy. Niestety z braku czasu czytanie idzie mi bardzo powoli.

• 1 month later...
Właśnie teraz Bertram Quist napisał:

Ja aktualnie czytam i wszystkim gorąco polecam książkę "Dzielna Do i napiętnowany złodziej z Maraporu"

Ukryj zawartość

i-dzielna-do-i-napietnowany-zlodziej-z-m

A możesz mi na pw wysłać kilka fotek tekstu... :)

• Upvote 1

Cóż a ja jestem po 1 tomie "Kryształowego Oblężenia" i banana z us nie schodzi choc wiadomo pewnie byłby  prze księżnczki uważany za zdrajcę bo żal mi "szeregowych" Sombryjczyków (co poradzić mimo iż częściowo mam niemieckie a raczej fredyjskie korzenie, to  duchowo bliżej mi do Słowian wschodnich  Austriaków niż "żelaznych" Prusaków)

Edited by Zandi

• 2 weeks later...

"Potop", bo lektura. Przeczytałam aż wstęp i stwierdziłam, że spróbuję przeczytać całą resztę w jeden dzień. To chyba specyficzny rodzaj masochizmu, zwłaszcza że szczerze nie znoszę twórczości Sienkiewicza.

A poza tym czytam "Stulecie trucicieli" L. Stratmann i "Rycerz siedmiu królestw" Martina. Pierwsza jest książką popularnonaukową, opowiada o przypadkach otruć i walce wymiaru sprawiedliwości z trucicielami w wiktorianskiej Angli. Druga to zbiór opowiadań ze świata Westeros, które dzieją się przed wydarzeniami z "Pieśni lodu i ognia".

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Ostatnio czytam ,,Piknik na skraju drogi." Arkadija i Borisa Strugackich.

Tak z planów to zamierzam do końca wakacji odświeżyć sobie ,,Rok 1984" Georga Orwella i może ,,Kolor magii". Terry'ego Pratchett

W sumie tyle. Mało tego mam na liście XD

• Upvote 1

• 5 months later...
  • 2 weeks later...