Arjen Posted January 3, 2015 Share Posted January 3, 2015 Cześć wszystkim. Pomyślałem, że założę taki skromny temacik o jakże popularnych potrawach, często lądujących na naszym stole jako "pierwsze danie". Niby zasada działania ta sama, jednak każdy z nas ma zupy które mógłby jeść na okrągło, a są takie które wywołują u nas wstręt lub wręcz odruchy wymiotne Rzucam przykładową listą zup. Co prawda ilu kucharzy tyle odmian każdej zupy, ale myślę że główne składniki i zasady pozostają te same. Cytuj barszcz bulion charczo chłodnik czernina czosnianka fasolada gazpacho grochówka kapuśniak kimchi jjigae krupnik kwaśnica rosół solanka ucha wodzionka zalewajka zupa cebulowa zupa fasolowa zupa grzybowa zupa gulaszowa zupa jarzynowa zupa migdałowa zupa minestrone zupa mleczna zupa nic zupa ogórkowa zupa owocowa zupa pomidorowa zupa porowa zupa rabarbarowa rybna zupa serowa zupa soczewicowa zupa szczawiowa zupy japońskie zupa z dyni żur Zawsze interesowało mnie, która zupa dzierży palmę tej ulubionej na polskich stołach. Pomyślałem, że można by przeprowadzić głosowanie na forum. Nie będę jednak od razu robił ankiety - lepiej jeśli temat pożyje z miesiąc i później zrobię ankietę TOP10 najczęściej wymienianych potraw w postach. Co wy na to? No to chyba ja zacznę. Nie ukrywam że moją naj naj jest zdecydowanie... Pomidorowa! I to w wielu odmianach. Moja babcia robiła ją gęstą z kluskami (taki oldschool, czy raczej tradycja), mama robiła rzadszą i z klasycznym makaronem w nitki, a dziewczyna robiła coś pomiędzy tylko, że zawsze dodawała dużo pietruszki i marchewki (zupa była trochę bardziej "marchewkowa"). Zapraszam do wypowiedzenia się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Burning Question Posted January 3, 2015 Share Posted January 3, 2015 Moje ulubione: - pomidorowa - barszcz czerwony z uszkami - barszcz czerwony z kapustą (mniej pikantny ale wyrazisty w smaku) - charczo (ale takie prawdziwe) - czernina (jak nie wyjdzie za słona) - zupa mleczna (z ryżem) - japoński ramen (najlepiej na kurczaku lub wieprzowinie i koniecznie ze szczypiorkiem) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arjen Posted January 3, 2015 Author Share Posted January 3, 2015 - charczo (ale takie prawdziwe) Mogę prosić o jakiś sprawdzony przepis? W opisie brzmi super, lubię takie rzeczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gray Picture Posted January 3, 2015 Share Posted January 3, 2015 Moje ulubione zupy to: > rosół > grochówka (najlepiej wojskowa) > zupa pomidorowa > zupa owocowa > zupa ogorkowa > barszcz czerwony (zwłaszcza pikantny i z uszkami). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talar Posted January 3, 2015 Share Posted January 3, 2015 *dziwny temat ŻUREK!!!!!!! Zabiłbym za dobry żurek w chlebie! Tak jak czasami dają w restauracji o wciągam tą zupę jak odkurzacz, a następnie pałaszuje sam chleb. DO ostatniego okruszka. Danie bogów! Link to comment Share on other sites More sharing options...
WilczeK Posted January 3, 2015 Share Posted January 3, 2015 Jak to mówią, jak chłop głodny to wszystko zje. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Burning Question Posted January 3, 2015 Share Posted January 3, 2015 Samego przepisu na charczo akurat nie znam, ale wiem, że nie powinno być wodniste i ma być wyraziste w smaku, dobrze doprawione- nie żałować przypraw. I mięska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cymcyrymcy Posted January 3, 2015 Share Posted January 3, 2015 Trochę dziwny temat, ale - barszcz czerwony, a także ukraiński - grochowa - grzybowa (ohoho, najlepsza) - pomidorowa - i nieobecna na liście botwinkowa (stanowczo odradzam posiadaczom aparatów ortodontycznych) i pierwszy raz w życiu słyszę o zupie z owoców :o Link to comment Share on other sites More sharing options...
Airlick Posted January 3, 2015 Share Posted January 3, 2015 - japoński ramen (najlepiej na kurczaku lub wieprzowinie i koniecznie ze szczypiorkiem)Ramen to praktycznie nasz rosół pod bardziej kosmopolityczną nazwą. No, oczywiście występuje w różnych wersjach, z których część rosołu już nie przypomina, ale większość odmian to rosół właśnie.Moją ulubioną zupą jest pomidorówka, dobra, gęsta pomidorówka z ryżem to pokarm bogów. Dalej na podium stoją zupy-kremy - z groszku i porowa...Ale zjem prawie każdą, o ile nie zawierają buraka, brokuła albo kalafiora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cahan Posted January 3, 2015 Share Posted January 3, 2015 - borowikowa mojej babci - z mrożonych borowików - brokułowa mojej babci - rosół - krupnik na żeberkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cuddly Doggy Posted January 3, 2015 Share Posted January 3, 2015 Ja lubię: - barszcz z uszkami (najlepszy jest taki co robi moja babcia) - zupę ogórkową (najlepsza jest taka, którą robi mój dziadek) - zupę pomidorową (i znów, najlepsza jest mojej babci) - chłodnik litewski - rosół Ja tam w zasadzie jem prawie wszystko, tylko zupy owocowej nie lubię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 3, 2015 Share Posted January 3, 2015 Pomidorowa rosół barszcz żurek w chlebbie ( ͡° ͜ʖ ͡°) i jak babtwieje chce się robić to wodzionka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Burning Question Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 (edited) Ramen to praktycznie nasz rosół pod bardziej kosmopolityczną nazwą. Rosół jest tylko z kurczaka i ewetualnie z makaronikiem czy czym tam. Prawie nic się do niego nie daje i jakoś nie szaleję za tym. Natomiast ramen zwykle przyrządza się na wieprzowinie z makaronem przennym lub na kurczaku lub rybie i dodaje, wedle uznania: - biała rzodkiew - pędy bambusa - jajko - szczypior - por - sezam lub pastę z nasion sezamu - kapusta pekińska - krewetki - grzyby shitake - sprasowane glony - czosnek i pieprz czarny Pewnie o czymś zapomniałam.... różne przyprawy, sporo ostrości. ^^ Tym potrafię się smacznie najeść! Polecam. Dobrze, że moich koleżanek z japonistyki nie ma na tym forum bo chyba by cie zabiły za mówienie, że "ramen to w sumie taki rosół". XD I słusznie, oba kompletnie inaczej smakują i ramen ma o wiele bogatszy skład i wartość odżywczą. Tylko baza jest wspólna... i to nie zawsze, bo rosół jest z kury, a baza do ramenu zwykle powstaje na wieprzowinie. Edited January 4, 2015 by Burning Question Link to comment Share on other sites More sharing options...
Airlick Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Rosół jest tylko z kurczaka i ewetualnie z makaronikiem czy czym tam. Prawie nic się do niego nie daje i jakoś nie szaleję za tym.Natomiast ramen zwykle przyrządza się na wieprzowinie z makaronem pszennym lub na kurczaku lub rybie i dodaje, wedle uznania:A najzwyklejszy polski makaron to z jakiej mąki jest? Do rosołu też można dodać masę różnych rzeczy... U nas zazwyczaj robi się najzwyklejszy rosół na kurczaku z włoszczyzną, bo tak jest najtaniej i najprościej, ale równie dobrze można go ugotować na wieprzowinie czy wołowinie (ale i na rybie, tylko w Polsze wtedy nazywamy to zupą rybną, a nie ramenem z rybą ).Baza jest identyczna, i jest to po prostu rosół. Różnica jest w nazewnictwie, my rosołem określamy właśnie tą bazę, a w Japonii pojęcie ramenu jest szersze - upraszczając, my rosół z przecierem nazwiemy pomidorówką, a Japończyk wepchnie do swojego ramenu np. miso i wciąż będzie nazywać to ramenem, mimo że zupełnie zmieniło smak/konsystencję.Więc wciąż twierdzę, że ramen to po prostu rosół, i jeśli ktoś nieumiejący w Japonię spyta mnie, czym ów ramen jest, to tak właśnie mu odpowiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Burning Question Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Myślę, że odpowiednim byłoby stwierdzenie, że każdy ramen jest rosołem, ale nie każdy rosół jest ramenem. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dead Radio Man Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Najlepsze zupy ever to: Zupa Meksykańska Strogonow < Oczywiście zupa> To tyle, mi najlepiej one smakują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChrisEggII Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Nigdy za zupami nie przepadałem. Dobre dla smaku, ale nie do najedzenia się... Z drobnym wyjątkiem. Siostra potrafi robić genialną pomidorówkę. Dowala tyle ryżu, że zupie blisko do konsystencji błota, a dzięki masie ostrych przypraw, nabiera ona świetnego smaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Imeshovy Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Zupy, pewna część naszej tradycji gdyż nie w każdym kraju na świecie zupy są tak popularne, jak u nas (pewnie jak zwykle się mylę ). Przekształcając Z na Ż i U na O - wyjdzie fajne słowo . Ale wracając do zup: Jeśli miałbym podać moją fav, to zrobię to, gdyż bez problemu mam swoją ulubioną Pewien polityk byłby ze mnie dumny gdyby zobaczył ten post. W końcu jak patrzę, to nikt jeszcze nie wymienił zupy szczawiowej wśród ulubionych ^ ^ . Dla mnie najlepsza jest gęsta, solidnie przyprawiona, obowiązkowo jajo i MNÓSTWO grzanek 10/10, best soup, would eat. Na drugim miejscu umiejscowiłbym jakąkolwiek zupę zrobioną jako zupa-krem. Przede wszystkim zupa dyniowa autorstwa mojej siostry z prażonymi pestkami dyni . Także pomidorowa jej autorstwa jest świetna :3 . Uwielbiam, kiedy zupa jest tak gęsta. Dzięki temu można nią się najeść a nie tylko zaspokoić potrzebę wody Trzecie miejsce? Rosół! Lecz nie byle jaki rosół - autorstwa mojej babci . Niestety nie wiem jaki jest sekret tego, że jej zupa jest tak pyszna. Ogromna ilość pietruszki i marchewki zagotowana w rosole? Tego nie wie nikt. Jest przede wszystkim bardzo tłusta. Tak, że najbardziej skacowanego człowieka postawi do pionu. To niesamowite, że moja babcia, która ma już 83 lata na karku nigdy nie zapomniała jak zrobić ten rosół, bo za każdym razem jest taki sam - idealny Dam jeszcze nagrodę pocieszenia dla barszczu czerwonego. A tak, żeby znalazł się chociaż jeden barszczyk na liście . Lubię, zwłaszcza pieprzny. Może być sama zupa, bez uszek. Wskazana jest tu dla mnie obecność krokietów . Najlepiej chrupiące z dużą ilością farszu :3 Tyle mi przyszło do głowy. Cieszę się, że właśnie zamieściłem swój pierwszy komentarz w dziale kulinarnym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elwar Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 1. Cebulowa (z grzankami i serem albo w postaci kremu... z serem. ) 2. Z Dyni 3. Pomidorowa (Pod warunkiem, że z ryżem, najlepiej nie zabielana) 4. Rosół 5. Bulion 'nuff said Link to comment Share on other sites More sharing options...
OttonandPooky Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Ulubione zupy? Kalafiorowa Jarzynowa Grochowa Koperkowa Żurek Grochowa, ala wojskowa Omijając ostatni przykład, uwielbiam do wszystkich zup dodawać dodatek w formie gotowanego jaja na twardo. Nienawidzę z całego serca zup z dodatkiem makaronów, nigdy nie jadam rosołu, a jeżeli ktoś mnie poczęstuje taką zupa...zjadam ją tylko z uprzejmości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1stChoice Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Ogórkowa. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discordia Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 - Szczawiowa - Żurek - Pomidorowa z dużą ilością ryżu - Cebulowa - Czosnkowa - Barszcz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cava Herondale Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Ulubione zupy: - pomidorówka z ryżem - rosół - grochowa - ogórkowa Nienawidzę: - barszczu - królewskiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sun Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Moi faworyci: -Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami lub grzankami. -Rosół (oczywiście z magii) - Pomidorowa (ale z makaronem) - I coś czego tu chyba nie ma. Kochklops (tak to się u mnie w domu nazywa). gotuje się wywar z włoszczyzny, dodaje klopsy z mielonego, gotuje, wyciąga warzywa i dodaje kwas cytrynowy, cukier, sól i pieprz, a na końcu śmietanę. Jak ktoś chce, to mogę dać przepis. - Nie lubiane: - Rybna - Ogórkowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sloyth 06.0 Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Moje ulubione: -Pomidorowa -Pomidorowa z czerwoną fasolą -Taka z warzywami co nazwy nie pamiętam -Biały barszcz (ale tylko od babci) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts