Cipher 618 Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Pomidorowa na gęsto (krem), BEZ marchewki, z makaronem "aldente". To po prostu "de beściak". Aha, rosół też jest świetny (trzeba dodać odrobinkę "rosołu w proszku" czy innego rosołu w formie proszku - to dla wzmocnienia smaku) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sakitta Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Nie ma to jak porządna zupka chińska z paczki. Robisz ją w chwilę, właściwie niemal nie ma możliwości popsucia czegoś podczas ,,gotowania", proste składniki i niska cena. Idealna pozycja dla każdego, komu niska jakość nie przeszkadza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
timber Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Ulubione zupy? Pomidorowa, serowa i ewentualnie rosół. I tyle. ~ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Hehesz Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 (edited) Rosół rządzi, ale grzybowa i rybna też pycha. Na drugim miejscu ogórkowa i pomidorówka. Zupy ogólnie są pycha Edited January 4, 2015 by Mały Hehesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hidoi Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 (edited) Barszcz czerwony z uszkami rządzi. Rosołek~ ale taki prawdziwy, Z OKAMI. Czarnina hyh |D Jadłam raz rybna i jest dobra jak rosół I grzybowa z grzankami xd Lubię chińskie zupki, wiem że sama chemia ale wisi mi to. A owocowa jest dziwna jak kisiel ._. Edited January 4, 2015 by Vinnesiss Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sabina Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Pomidorowa od zawsze w moim sercu Ale najlepiej taka mocno pomidorowa i z dużą ilością pieprzu. Lubię też żurek z białą kiełbaską i jajeczkiem. A oprócz tego barszcz ukraiński. Nie lubię za to zup owocowych. Ble. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poranny Kapitan Scyfer Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Szczawiowa i rosół. Ale ogólnie zupa to nie jest jedzenie. A zupa - krem jest równie przyjemna w smaku co błoto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolar84 Posted January 6, 2015 Share Posted January 6, 2015 Oj tutaj można wymieniać i wymieniać... niech pomyślę... - rosół - ale taki prawdziwy rosół, ugotowany z tłustej kury, na którym widać piękne oka. Grzeje i syci. Do niego dużo pieprzu, odrobina magi i obowiązkowo makaron - najlepiej domowej roboty. - grzybowa - u mnie jedna z dwóch tradycyjnych zup wigilijnych - z suszonych grzybów, obowiązkowo z makaronem typu muszelki i śmietaną - niebo w gębie. - flaki - wiele osób odrzuca od tego dania, jednak dla mnie stanowi dowód na istnienie Boga (znaczy Cthulhu). Mocno przyprawione z obowiązkową dozą papryki oraz kleksem śmietany (po lwowsku). Do tego najlepiej solidna pszenna bułka na zagryzkę. - rybna - jadam zwykle tylko na wigilię, zrobioną z karpia z delikatną kaszą - świetnie rozgrzewa i sprawdza się jako lekki posiłek przed wieczerzą. - czernina - bardzo lubię, jednak sam nie robię - do tego potrzebna jest krew z naprawdę sprawdzonego źródła a o taką niełatwo. Jednak taka dobrze przyrządzona... pyszności. - kalafiorowa i szparagowa - te dwie stawiam na równi, ponieważ wyglądem i konsystencją niemal się od siebie nie różnią. Poza tym mimo odmiennych smaków, obie idealnie sprawdzają się z grzankami. - czosnkowa - idealna na tę porę roku - jedna z niewielu zup, w których toleruję kostki rosołowe, by szybciej ją przyrządzić. Warto wrzucić do niej (oprócz rzecz jasna czosnku) sporo drobno posiekanego pora (na dobranoc). Idealnie sprawdza się, gdy człowiek wraca z mrozu, ponieważ przygotowuje się ją szybko a rozgrzewa lepiej niż niejedna gorzałka. - żurek - od czasu do czasu nie pogardzę, szczególnie jeżeli nie ma w nim ziemniaków. Taka tradycja u mnie - to powinna być zupa raczej wodnista, z dużą ilością jaja i kiełbasy. Jeżeli podana jest w chlebie, to tylko dodatkowy bonus. - jagodowa - jak to się śmieję, jedyna zupa w której można się przejrzeć. Idealna na lato, gdyż spożywa się ją na zimno. Z rodzaju zup słodkich - obowiązkowo z kluseczkami. Jedyna owocowa jaką toleruję. - pomidorowa/ogórkowa - również te dwie wrzucam do jednego wora, gdyż mają dla mnie wiele wspólnych cech - obie świetnie smakują ze śmietaną, obie muszą się przegryźć przynajmniej dzień, żeby były naprawdę smaczne, a jedyna różnica poza smakiem jest taka, że ogórkową je się samą, za to do pomidorowej fenomenalnie pasują kluski (a nie ryż Wy heretycy!) - zupa mleczna z kluskami/owsianka - idealna przekąska poranna dająca siły na długi dzień. - zupa Po - moje ostatnie odkrycie, wietnamska odmiana rosołu z wołowiną (mniam!) lub kurczakiem (mniejsze mniam!) oraz dodatkiem makaronu i wszelkiej wschodniej zieleniny. Zadziwiająco smaczna i sycąca, można przyrządzać tak ostra, że smakuje jak kwas do baterii, lub tak łagodnie by przypominała ślaz. - szczawiowa zwykle za nią nie tęsknię, ale kiedy zdarzy mi się samemu zrywać tę zarazę, to i potem zupa smakuje dobrze. Z jajkiem i odrobiną śmietany. - dyniowa - jedna z moich ulubionych. Można jadać na słodko (herezja!) lub na ostro (pyszności!). Pieczemy dynię (wcześniej nurzając ją w oliwie z oliwek i pieprzu), miksujemy, a następnie powstałą breję ładujemy do rosołu. gotujemy, opcjonalnie dodajemy śmietanki, sypiemy masą pieprzu i nieco soli, po czym delektujemy się wybornym daniem. Pyszności. A skoro mamy zimę to listę zamknie.... - bulion z żółtkiem - najszybszy i pod wieloma względami najlepszy sposób by się jednocześnie ogrzać i nasycić. Tutaj też uznaję użycie kostek rosołowych. Rozpuszczamy taką w kubku, dodajemy żółtko bądź dwa, mieszamy i pijemy. Po chwili wszelki zamróz opuszcza ciało i można już spokojnie myśleć nad tym co zjemy na obiad właściwy - o ile nie najemy się tym kubkiem bulionu co jest całkiem możliwe i często spotykane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frodo Posted January 6, 2015 Share Posted January 6, 2015 Teraz wypowie się Frodo. (Hobbit=Znawca jedzenia+Wspaniały kucharz+Wiecznie głodny) Moje ulubione zupy... - Rosół - Pomidorowa - CHŁODNIK!!! - Cytrynowa - Krem Francuski(+Groszek ptysiowy) - Gulaszowa (Najlepiej ostra!) - Żurek! (W chlebie mojej babci ) - Barszczyk! (Najlepiej z uszkami) - Ogórkowa I jeszcze więcej, ale od stukania w ekran palce bolą *rainderp* Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 6, 2015 Share Posted January 6, 2015 Pomidorowa jest królową zup jak lew jest królem dżungli! Byle bez śmietany, bo to obrzydliwe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alekseł Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 No to czas na mnie XD Lubię: 1. Wietnamska zupa Pho 2. Ramen 3. Gaspacho (chociaż to w sumie krem pomidorowy na zimno XD) 4. Zupa rybna (ale taka z tradycyjnego ukraińskiego przepisu :3) 5. Gulaszowa 6. Barszcz biały 7. Barszcz z uszkami 8. Owsianka (prosta i sycąca) z owocami i cynamonem 9. Krem z brokułów. 10. Krem z cukini Nie lubię: 1. Grzybowej 2. Kalafiorowej 3. Czerniny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lenka:) Posted May 9, 2015 Share Posted May 9, 2015 Moje ulubione zupy to: Pomidorowa od mojej babci, albo taka z ryżem, którą podają w szkole. grzybowa rosół żurek barszcz Takie całkiem "popularne" zupy, według mnie. Jednak to one mi najbardziej smakują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuracyja Posted May 29, 2015 Share Posted May 29, 2015 No, będzie prosto. -> Pomidorowa -> Barszcz czerwony (z uszkami ) -> Zupa rybna halaszle (węgierska) -> Zupa pieczarkowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velvie Posted May 29, 2015 Share Posted May 29, 2015 (edited) Ja najbardziej lubię: - rosół - pomidorówkę - żurek/barszcz biały/czy jak się to nazywa - zupa-krem jarzynowy Edited May 29, 2015 by Velvettia von Orchberg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryś Raindrops Posted May 29, 2015 Share Posted May 29, 2015 Moje top 5: 5. Krupnik ;u; 4. Grzybowa 3. Rosół 2. Pomidorowa 1. Ogórkowa forever Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syrth Posted May 29, 2015 Share Posted May 29, 2015 1. Rosół. 2. Pomidorowa. 3. Krupnik z żołądeczkami Link to comment Share on other sites More sharing options...
WhiteHood Posted June 10, 2015 Share Posted June 10, 2015 1. Rosół. 2. Pomidorowa. 3. Krupnik z żołądeczkami Zawiodłeś mnie przecie wiadomo, że jeśli zupa to Jaskier preferuje rybną z rybiej głowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sowenia Posted June 10, 2015 Share Posted June 10, 2015 Jest bardzo dużo zup, za którymi przepadam, bo ogólnie to zupy uwielbiam, ale na samym szczycie, niezmiennie odkąd jej spróbowałam, stoi jedna jedyna kochana i najlepsza niesamowita wręcz brokułowa! Piękny, zielonkawy kolor i sytość rozkosznych brokułów ukryte w gorącym wywarze~ Poza królową brokułową uwielbiam też: - kapuśniak - pieczarkową - rosół - grochową - krupnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syrth Posted June 10, 2015 Share Posted June 10, 2015 Zawiodłeś mnie przecie wiadomo, że jeśli zupa to Jaskier preferuje rybną z rybiej głowy. Nie role-play'uje. Zawiodłaś* Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arjen Posted April 3, 2016 Author Share Posted April 3, 2016 Po ponad roku zbierania informacji, najwyższy czas aby zadecydować która zupa niepodzielnie rządzi na forum. Która z nich wyląduje w pustym talerzu podarowanym forum przez księżniczki, specjalnie z tej okazji? Nie lekceważcie tego głosowania - być może pewnego dnia padnie pomysł ugotowania wielkiego garu zupy z okazji zbliżającego się meetu, a wtedy ten temat w końcu się do czegoś przyda na pewno zostanie wykorzystany. Zanim więc zakrzykniemy "Polano do stołu" sprawdźmy czołową trójkę. Po przeliczeniu głosów na front wysunęły się trzy kandydatury! Zapraszam do głosowania w ankiecie na górze strony. - Pan Rosół - Pani Pomidorowa - I Barszcz... to chyba obojniak. Zwycięska zupa zostanie przeze mnie ugotowana, zapraszam także innych do tej inicjatywy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ziemowit Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 Barszcz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexel Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 Tylko rosół, leszcze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ziemowit Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 18 minut temu Pawiu napisał: Tylko rosół, leszcze Podpadłeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zegarmistrz Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 Arjen, z tą ankietą to cię Luna opuściła? Czy Celestia o jeden raz(oby) za dużo po oczach słonkiem pirdyknęła? A gdzie grzybowa? Pieczarkowa gęsta jak sosik i borowikowa tłuściutka jak smalczyk? Co to kurcze ma być co? Fasolowa? Grochowa? No żeby go, gdzie ja dałem mojego miniguna, shotguna i cyguna. EDIT: Przeczytaj najpierw pierwszy post dokładnie, potem mój ostatni post, tez dokładnie. Wtedy będziesz wiedział czemu ta ankieta jest taka a nie inna ~ Arjen Link to comment Share on other sites More sharing options...
KingKryst Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 Polecam brać pomidorową. Pomidorowa dobra na smutki na żale i do jedzenia. Boskie rady polecam się Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now