Jump to content

Księga Wniosków i Zażaleń

Tarreth

Recommended Posts

10 minut temu Triste Cordis napisał:

Ostatnio był na forum we wtorek, także trzeba poczekać aż wróci. Sam się niecierpliwię, ale lepiej wszystko dopracować niż wrzucić na hurra i zbierać baty, że coś nie działa :P

Też prawda, ale nie należy również specjalnie wydłużać, bez żadnego powodu, bo gdyby napisano, że pracują, będzie to gotowe wtedy i wtedy to nie byłoby teraz pytań :grumpytwi:.

• Upvote 2

5 godzin temu Triste Cordis napisał:

ale lepiej wszystko dopracować niż wrzucić na hurra i zbierać baty, że coś nie działa :P 

Tak tylko wtrącę, że o ile działy rzeczywiście zostaną przeczyszczone do zera to w sumie nie ma za bardzo co dopracowywać. Stworzyć nowe działy i tyle :P 

• Upvote 1

2 godziny temu Uszatka napisał:

Tak tylko wtrącę, że o ile działy rzeczywiście zostaną przeczyszczone do zera to w sumie nie ma za bardzo co dopracowywać. Stworzyć nowe działy i tyle :P 

O tyle warto zostawić tematy, które aktywność nadal mają i nie przestają się nudzić użytkownikom, co bardziej mnie martwi fakt, że w ankiecie większość osób wolałaby zostawić tematy sprzed ostatnich 6 miesięcy. Teraz trudno powiedzieć, czy należałoby tak zrobić, bo wyrzucać w niwecz nie zamierzamy tematów bo ma być do tego archiwum, a działy mają być w 97% oczyszczone, żeby dać swobodę opiekunom i świeżość dla użytkowników. 

• Upvote 1

Pomijając formę Arłukowego zażalenia (która jest swego rodzaju perełką, nie powiem), to zażalenie jest słuszne, bo ukryty (nie usunięty) post był jak najbardziej na temat toczącej się rozmowy. Został naturalnie przywrócony.

• Upvote 3

No to co, uznajemy że nikomu się tego nie chce robić, więc darujemy sobie pierniczenie bez sensu na temat działów, ok? Bo innej możliwości nie widzę, skoro najpotężniejszy człowiek na forume (pod wpływem mocy sprawczej) ma to gdzieś, pomocniczy admini też właściwie (nie wszyscy z tego co widzę), a ludziom przestaje się chcieć czekać i angażować, bo te pierwsze zrywy kreatywności są w obrzydliwy sposób wdeptywane w ziemię. Tak się nie robi, tyle że też bez sensu moralizować ludzi, skoro tu praktycznie większość rzeczy obrzydliwych, tak jak podcinanie skrzydeł, przechodzi spokojnie.

To co wy na to, sprawa ląduje w koszu?

• Upvote 1

Nie wiem czy mogę o tym napisać, ale co mi tam... Najwyżej dostanę po uszach. Na 99.9% po prostu nie było chętnych, także jeśli ktoś chciałby poprowadzić dział Pinkie / Rarity może (chyba) wysłać podanie. Ale nie mnie odpowiadać na to pytanie :) 

• 3 months later...

Składam wniosek? Zażalenie? W sumie cholera wie, ale pod temat jak najbardziej pasuje.

Emotki. Sprawa być może dla wielu lekceważona, jakaś taka mała, można by powiedzieć "drobnostka". Moim zdaniem nic bardziej mylnego, bowiem chaos i nieporządek zaczynają się od małych rzeczy, które urastają później w wielkie kłopoty. Moim zdaniem warto się tym problemem zająć już teraz, żeby później nie mieć problemów i kłopotu.

Otóż dzisiaj wesoło jedząc pizzę z papryką chili wszedłem na forume. Widząc co się dzieje na SB szlag mnie jasny trafił i krew nagła zalała, bowiem zobaczyłem kolejne dwie nowe emotki w użyciu przez użytkowników SB. 

Nie mam absolutnie nic do emotek, które są "użyteczne", których istnienie jest uzasadnione, gdyż są po prostu używane przez mniejszą lub większą liczbę osób, wyrażają jakąś emocję - stąd ich nazwa, "emotikon". Na naszym forum jednakże dodawanie emotek troszkę wymknęło się spod kontroli, bowiem te obrazki przestają być tym czym miały być na samym początku (wyrażeniem emocjii) a zaczynają być swego rodzaju "must-have" tego forum. Jakby należał się przydział jednej emotki na usera, czy coś. 

Bo czym wytłumaczyć emotki typu :sosna: , :sosna2: , :dec: , :maniek: , :gronostaj: , :nya: i tak dalej, jeśli nie zwykłym "ej panie admin chcę emotkę daj emotkę"? Z całym szacunkiem, ale nie na tym rzecz polega, by mieć emotkę i móc się nią pochwalić przed innymi userami. Nie są one po to, żeby zdobić usera, a forume. Emotek powinno się używać, powinno się je wplatać w rozmowy, żeby mogły nieść ładunek emocjonalny w teście, który siłą rzeczy takiego ładunku jest pozbawiony.

Wielu z was zauważy pewnie, że ja też mam "swoją" emotkę. Wpadnie w zawiść i zacznie mówić, że nie powinienem się wypowiadać, bowiem mam przecież swoją emotikonkę i to hipokryzja, jeśli sam bym wołał o usunięcie emotek. Prawda jest jednak inna - po prostu upiekłem dwie pieczenie na jednym ogniu. Nasz kochany :cyg: to emotka którą fakt, zgłaszałem jako swoją i otagowałem jako swoją, dzięki temu jest to mój ślad na tym forum, z którego jestem dumny i który z racji nie rzucania się w oczy będzie trwać wraz z forume. :cyg: wszedł w krwioobieg i stał się normalną częścią konwersacji toczonych na SB. I tutaj też wychodzi druga korzyść - dla forume. Nowa emotka, która jest często używana, ma swój sens oraz coś sobą wyraża. Korzyść podwójna - dla mnie i forum. Zdaję sobie jednak sprawę, że ludzie zazdroszczący mi sprytu będą mówić swoje - trudno, ich prawo.

Tak czy siak, pisałem ze sprawą na SB, w obecności Decadeda - naszego nowego buraczka, i Sosny. Niestety z miejsca zostałem oskarżony o ból dupy, że coś mnie piecze (no to akurat prawda, jadłem w tym momencie pizzę, a ta zaiste była pikantna, Zegar potwierdzi, sam zamawiał). W związku z, można powiedzieć, SZABLONOWYM podejściem tej parki w stosunku do mnie, postanowiłem napisać tutaj.

• Upvote 1

28 minut temu PervKapitan napisał:

Mam jedno pytanie: komu i jak to ma przeszkadzać? Spamowanie emotkami tak czy siak jest niedozwolone więc raczej nie o to chodzi. 

Chodzi o bałagan na forum. Mamy przecież krocie innych i to w dodatku pucowych emotek które nie są używane. Po co więc dodawać nowe, które praktycznie niczego nie wnoszą, a zaśmiecają tylko spis? To bezsens!

Z drugiej strony czy każdy użytkownik może mieć swoją emotkę? Jeśli nie, to jest to niesprawiedliwe względem tych, którzy taką emotkę już mają. Coś musi zostać zrobione w tej sprawie.

Guest Ziemowit
4 godziny temu GoForCynkus napisał:

Z drugiej strony czy każdy użytkownik może mieć swoją emotkę? Jeśli nie, to jest to niesprawiedliwe względem tych, którzy taką emotkę już mają. Coś musi zostać zrobione w tej sprawie.

Jeżeli dobrze słyszałem, możesz poprosić Deca, to on ci zrobi, ale to pewnie tylko plotki :rd10:.

A poza tym forum powinno być trochę bardziej "kolorowe", humorystyczne, bo moim zdaniem te emotki dodają trochę życia na forume. To nie ma być wielka fandomowa trumna, tylko, kolorowe, tętniące życiem forum.

@Arjen Problem z tymi emotkami jest taki, że wszystkie to przeskalowane grafiki i ich obecny rozmiar to najmniejszy możliwy, który zapewnia ich czytelność. mniejsze byłyby po prostu zbitkiem kolorowych pikseli, które dla większości były nieczytelne (a dla ludzi z wadą wzroku, takich jak ja to już w ogóle byłby horror).
Powinniśmy mieć kogoś od pixel artów, który robiłby emotki od zera zamiast posługiwać się zmniejszonymi obrazami.

Ew. emotki, które są fajne, ale za duże wprowadzić na forum jako naklejki (jak ktoś używa Fb, Telegrama itp to wie o co chodzi)

• Upvote 1

godzinę temu Servant Saber napisał:

Problem z tymi emotkami jest taki, że wszystkie to przeskalowane grafiki i ich obecny rozmiar to najmniejszy możliwy, który zapewnia ich czytelność. mniejsze byłyby po prostu zbitkiem kolorowych pikseli, które dla większości były nieczytelne (a dla ludzi z wadą wzroku, takich jak ja to już w ogóle byłby horror).

Nie zgodzę się. Wiele z tych dużych emotek dałoby się pomniejszyć nieco bardziej bez utraty jakości. Oczywiście pomniejszać by trza było oryginał, a nie już gotowe emotki.